RTVM
"No ens fareu callar" a Ona Mallorca

Una vintena d'activistes han reprès uns minuts l'emissió de la ràdio i han realitzat una tertúlia en directe

12/12/2011 Comunicació
Una vintena d’activistes de la societat civil mallorquina han realitzat avui dilluns una acció simbòlica als estudis d’Ona Mallorca per a reclamar la continuïtat de l’emissora, que va cessar l'activitat divendres passat. Així, durant uns minuts han reprès l'emissió i han realitzat una tertúlia en directe per a reivindicar el dret dels ciutadans de Mallorca a la informació i a la llibertat d’expressió.  
 
L’acció simbòlica ha començat amb l’emissió de la cançó “No ens fareu callar”, d’Al-Mayurqa, i, posteriorment, ha començat una tertúlia, que ha estat silenciada al cap de pocs minuts per la direcció de l’emissora. Els participants a l’acció han sortit de l’estudi i han desplegat una pancarta reivindicativa amb el lema “La solució del PP a la crisi, enviar els treballadors d'[M] a l’atur”.
 
Amb aquesta acció, el Consell de la Societat Civil de Mallorca torna a manifestar la seva oposició al tancament de RTVM. Segons l’òrgan de participació, la ràdio i la televisió públiques "han permès que sectors socials tradicionalment sense veu hagin tengut presència en els mitjans de comunicació". En aquest sentit, per al Consell, la seva desaparició "empobrirà la democràcia i retallarà els drets de la ciutadania".
 
El Consell de la Societat Civil de Mallorca expressa també el seu suport als treballadors i al teixit econòmic, i reitera que Ràdio Televisió de Mallorca hauria de continuar "perquè és un servei públic que ofereix una informació de proximitat, amb criteris de transparència, objectivitat i imparcialitat i perquè fa una programació cultural de qualitat, tot promovent la tasca feta pels creadors en diferents àmbits". Així mateix, reivindica que "ha impulsat les petites productores audiovisuals, tot creant llocs de feina en un sector econòmic alternatiu al turisme de sol i platja" i insisteix que "és un vehicle de normalització lingüística i d’integració dels nous mallorquins i reflecteix la realitat social i cultural dels pobles de Mallorca".

D'altra banda, remarca que RTVM "promou la participació ciutadana i dóna veu a sectors socials poc presents en els mitjans de comunicació" i "ha promogut la recuperació de la memòria històrica". Respecte el motiu econòmic utilitzat per clausurar l'ens públic, el Consell assegura que és una Ràdio i Televisió barata ja que costa 9,5 milions d’euros anuals sense dèficit i té el suport de la majoria d’ajuntaments de Mallorca, que han donat suport a la seva continuïtat. A més, és el quart mitjà més seguit de Balears amb entre 80.000 i 100.000 espectadors per dia.