Per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) les aules buides dels campus universitaris i gran afluència de les manifestacions "demostren l'èxit de la jornada de vaga i lluita i l'ampli seguiment" de la jornada. Milers d'estudiants, professors i membres del PAS han secundat la vaga i s'han mobilitzat en defensa de la universitat.
La PUDUP, organisme que agrupa membres de tots els sectorsuniversitaris (estudiants, PDI i PAS), ha afirmat en el seu comunicat de valoració que l'activitat acadèmica de la majoria de campus universitaris de Catalunya ha quedat paralitzada, "fet que demostra el suport dels estudiants, professors i membresdel PAS a la jornada de vaga d'avui". D'altra banda, considera que l'amppli seguiment de la vaga "posa de manifest el malestar de la comunitat universitària amb les polítiques de retallades impulsades pel govern de la Generalitat, polítiques que tenen com a objectiu mercantilitzar completament la universitat pública".
"Un èxit absolut"
En la seva valoració final, la PUDUP ha qualificat d'"èxit absolut" la jornada de vaga i mobilització d'avui en defensa de la universitat pública. Segons afirma, el seguiment ha estat total en els estudiants, majoritari en el Personal Docent i Investigador i significatiu en el Personal d'Administració i Serveis.
Des de primera hora del matí els membres de les diferents universitats han mostrat, en diverses accions i formes, el seu desacord amb les retallades i el procés de mercantilització que viu la universitat pública.
Manifestació multitudinària
Uns 10.000 universitaris, segons la Guàrdia Urbana, i uns 20.000, segons la PUDUP, han partit aquesta tarda de la plaça Universitat i ha transcorregut pels carrers Pelai, les Rambles, Ferran, plaça Sant Jaume i Via Laietana. Els manifestants han fet una aturada a la plaça de Sant Jaume i tot seguit han continuat fins a la seu de la Secretaria d'Universitats, a la Via Laietana on han fet una segona aturada.
La manifestació ha finalitzat a la plaça de Catalunya on els estudiants han realitzat una assemblea general on s'ha acordat continuar la lluita en defensa de la universitat pública. Les consignes més cantades han estat "No, no, no a la privatització" o "Li diuen retallades i no ho són, és privatització".
Motius de la vaga
La PUDUP denuncia que les retallades que la conselleria d'Economia i Coneixement, dirigida per Andreu Mas-Colell, està imposant al conjunt de les universitats de Catalunya suposen en còmput general un 16% del pressupost respecte l'any 2010, és a dir, més de 144 milions. Tot això, subratlla, sense tenir en compte la paralització en les inversions previstes, capítol que s'ha retallat un 75%.
Segons la plataforma, aquestes retallades estan suposant acomiadaments encoberts, via la no renovació de contractes, de més de 100 professors a la UAB i de més de 400 a la UPC; la precarització de les condicions laborals dels professors associats de la UPF que passen a ser contractats trimestralment i amb una retallada del sou del 60% en els últims dos anys, i de la UB i UPC que són contractats per semestres i han patit una retallada salarial del 40%; i la destrucció de llocs de treball de membres del PAS de les diverses universitats.
En aquest sentit, alerta que de cara al 2012, les retallades fan perillar prop de 3.000 llocs de treball de Personal Docent i Investigador, fet que suposaria la major pèrdua de capital científic des de 1939 a les universitats de Catalunya, i més de 1.000 del Personal d'Administració i Serveis.
Per altra banda, assegura que aquestes retallades estan afectant molt negativament la qualitat de la docència que reben els estudiants, ja que les aules estan massificades, se suprimeix oferta acadèmica i hi ha una manca important de materials educatius. A més a més, l'augment de les taxes (més del 15%, de mitjana) està suposant la impossibilitat d'accedir a l'educació superior a milers de joves, lamenta.
Per tot plegat, la PUDUP afirma que "les dràstiques retallades que s'estan duent a terme a les universitats catalanes són un pas més en el desmantellament de la universitat pública", que assenyala que ja va començar amb la imposició de la LOU i el Procés de Bolonya. En aquest context, considera que els màxims responsables de la situació paupèrrima que viu la universitat pública catalana són Mas-Colell i el president de la Generalitat, Artur Mas, i revela que els equips rectorals i els deganats "s'estan comportant de forma submisa davant les directrius fixades des de la Generalitat i no defensen, com toca, la universitat pública i els professionals que la tiren endavant dia a dia".
La PUDUP demana que ue es paralitzin les retallades i s'augmenti el pressupost públic de les universitats fins als nivells necessaris per assegurar una universitat de qualitat, que no es permeti l'entrada de capital privat a la universitat pública, per evitar així la intromissió d'empreses privades a la universitat i posar fi a la mercantilització d'aquesta, i que s'iniciï un debat profund entre tots els membres de la universitat, i la societat en general, per tal de decidir quin és el rumb que ha de prendre aquesta.
Suport de la CUP
La CUP dóna suport a les mobilitzacions universitàries, convoca a secundar la vaga i anima a fer sentir la veu d'estudiants i gent d'esquerres aquest dijous. La formació considera que en la conjuntura de crisi actual cal blindar la titularitat pública dels serveis bàsics per evitar-ne la seva mercantilització i privatització i critica que "enlloc de retallar l'administració hauria de garantir la inversió necessària perquè la ciutadania disposi d'uns serveis públics de qualitat".
Segons afirma, l'educació és "un dels sectors que més es veuen afectats per les retallades de la Generalitat", que se sumen, subratlla, al procés d'implantació del Pla Bolonya i "posen en greu perill la qualitat i la titularitat pública de l'ensenyament superior". En aquest sentit, alerta que les polítiques europees i espanyoles suposen "un deteriorament de la qualitat de l'educació", a causa de la reducció en professorat i personal d'administració i serveis, la supressió d'oferta acadèmica, l'externalització dels serveis als estudiants i una elitització de l'ensenyament universitari.
A més, assenyala que el mercat laboral no reconeix la formació dels i les estudiants d'ensenyament superior, les qual es veuen abocades majoritàriament a la precarietat laboral o a l'atur, remarca.
Per saber-ne més:
Avui, #17N, vaga per la universitat pública i contra les retallades
L’Assemblea de la Comunitat Universitària de la UIB es mobilitza per a la vaga del 17-N
El SEPC portarà la vaga general d'Universitats convocada pel 17-N arreu del país
La vaga general del 17-N a la universitat pública s'estén al País Valencià
"Ens juguem el model d'universitat”: una anàlisi sobre la implantació del model privat d'ensenyament
17 de novembre, vaga general de la universitat pública
Les universitats públiques catalanes decideixen avui caminar cap a la vaga general