“País Valencià, volem decidir” vol "refermar la voluntat dels valencians que siga respectat el nostre dret de decidir davant les necessitats que el país enfronta", segons la Comissió 9 d'Octubre, que aplega entitats, sindicats i partits amb l'ànim de construir consensos socials a l'entorn de la llengua i la cultura, i les polítiques econòmiques, socials i territorials.
En aquest sentit, segons afirmen els organitzadors, la majoria absoluta dels valencians estan avui d’acord en poder veure TV3, poder matricular els seus fills en l’escola en valencià sense impediments, que l’administració pública valenciana tinga personal suficient que complesca el requisit lingüístic, que es faça realitat el corredor mediterrani i es normalitze la relació amb Catalunya, que la creació de treball siga la prioritat de la política econòmica, que es mantinga l’estat de benestar, etc.
"Sí, volem decidir"
El fill d'Enric Valor ha estat l'encarregat de llegir el manifest d'enguany. Valor ha proclamat que el País Valencià vol decidir noves normes amb l'objectiu de garantir un ordre econòmic i social equitatiu perquè "no és just que la pretesa solució a la crisi es plantege al dictat dels interessos del neoliberalisme més depredador i s’ataquen els fonaments dels drets laborals i socials més bàsics". D'aquesta manera, ha assenyalat que el sud vol decidir sobre la dació de l’habitatge en pagament del deute hipotecari, així com mesures de canvi real de la política econòmica.
També ha defensat "un sistema educatiu digne, laic, de qualitat, gratuït i en valencià" i unes administracions públiques que compleixin el requisit lingüístic. "Fem realitat allò que deia Enric Valor, “el nostre valencià, el català de tots”", ha manifestat.
Valor ha reclamat el tancament de la nuclear de Cofrents i ha dit que "posats a reformar la Constitució, considerem prioritària la reforma del sistema electoral per a garantir la proporcionalitat, la pluralitat, el tracte igual a totes les formacions i la democràcia participativa".
"Cal una nova economia i una nova política que prioritze el que és públic, amb polítics i polítiques capaços de reformar no solament l’actual política econòmica cap a una nova economia ecològica, sinó també el sistema electoral per a obrir-lo a la ciutadania, perquè s’acabe el bipartidisme neoliberal corrupte i perquè la política siga transparent, honesta i estiga realment controlada per una ciutadania activa i participativa", ha sentenciat, alhora que ha remarcat que "és hora de fer propostes i de poder fer-les realitat si la societat valenciana decideix que ja n'hi ha prou d’aquest model neoliberal i que és hora de construir, no sense sacrificis però repartint-los entre tots, eixe altre món possible amb un ordre econòmic i social just".
EI: "Defensem la llengua, lluitem pel país"
Sota el lema "Defensem la llengua, lluitem pel país", diferents organitzacions de l'esquerra independentista s'han manifestat per commemorar la Diada del País Valencià i denunciar l'actual context de crisi capitalista. En aquest sentit, la convocatòria d'enguany s'ha centrat en els atacs que arreu dels Països Catalans s'estan produint contra la llengua catalana.
Al seu manifest, Alerta Solidaria, CAJEI, COS, Endavant (OSAN), Maulets-JIR, SEPC afirmen que "no ens interessa seguir rendint-li glòries a Espanya. No ens interessa, haver de mantindre per més temps un estat en crisi. Ni tampoc viure patint les polítiques antisocials dels seus governs i els desastres econòmics que generen". De la seva banda, el manifest de l'MDT, defensa que "per caminar amb pas ferm cap a la ruptura democràtica, cal articular un marc nacional de lluita sindical, laboral i de defensa dels drets socials, cal elaborar un programa per a la transformació del model econòmic i social actual cap el Socialisme, cal enfortir la Candidatura d’Unitat Popular i estendre-la a tot el País Valencià com a referent de les classes populars i eina d’intervenció política i mobilització".
A l'eixida de la marxa, s'ha estès a terra una pancarta que en què es podia llegir Constitución española junt a una reproducció de l'escut franquista que les manifestants han pogut trepitjar com a símbol de rebuig a l'ocupació. Al llarg del recorregut s'han pogut sentir consignes com "País Valencià, Països Catalans", "Independència" o "Anticapitalistes". A més a més, en aquest bloc s'han exhibit plafons de suport amb fotos de les tres preses polítiques Lola López, Marina Bernadó i Jordi Grau.
Actuació repressiva de la policia espanyola
La manifestació del 9 d'octubre ha acabat amb una nova actuació repressiva de la policia nacional espanyola. Segons relata Endavant, que destaca aquest fet, una vegada finalitzada la marxa, agents d'aquest cos han carregat contra militants de l'esquerra independentista, agredint-ne alguns i identificant-ne i retenint-ne una dotzena. Fins aleshores la mobilització s'havia desenvolupat sense incidents d'importància més enllà d'alguna provocació de l'extrema dreta.
Abans de la manifestació, a la plaça del Pilar ha tingut lloc una dinar popular en suport de L'Accent i s'ha celebrat l'acte polític de l'esquerra independentista. El militant de l'Assemblea de l'Horta, Josep Villarroya, ha llegit una parlament en què s'ha recordat la resistència sarraïna a la invasió catalana del segle XIII, els atacs a la llengua catalana que s'han produït al llarg del darrer any, les retallades socials aplicades pels governs locals, autonòmics i estatal i la necessitat d'enfortir les diferents organitzacions que formen part d'aquest moviment.
De camí cap a la plaça de Sant Agustí, punt d'eixida de la manifestació, els militants de l'esquerra independentista han passat per la Societat Coral el Micalet, d'on ha eixit la flama del Correllengua.
Per saber-ne més:
9 d'Octubre, Diada del País Valencià
L'Esquerra Independentista es mobilitza per commemorar el 9 d'Octubre
Pels nostres drets socials i nacionals, Independència! (MDT)
El Correllengua recorrerà el carrers de València
Més pobles s'apleguen a l'entorn del Correllengua
l Correllengua arriba al País Valencià
Enric Valor (1911-2011) en homenatge