La Diputació de Guipúscoa proposa implantar una renda bàsica per tota la població

La Diputació de Guipúscoa, governada per Bildu, vol impulsar també un debat en les Juntes Generals sobre la necessitat i viabilitat d'implantar una prestació "universal, individual i incondicional" anomenada Renda Bàsica de Ciutadania (RBC).
 

Es tracta d'una renda destinada a garantir, segons el titular del departament foral de Política Social, Ander Rodríguez, "uns mínims per al dret a l'existència", que substituiria altres prestacions i pensions, i que comportaria "una reordenació dels recursos actuals". Rodríguez ha reconegut que encara que pugui "despertar sorpresa" per ser "rupturista" i "molt ambiciosa", és "totalment raonable".

09/10/2011 11:20 Internacional

Segons recull Diario de Gipuzkoa, Rodríguez ha anunciat en aquest sentit la creació d'una comissió d'estudi a la cambra guipuscoana per tal d'analitzar "la justificació ètica" i "la viabilitat tècnica" d'aquesta nova RBC, que pel seu "caràcter ecumènic" podria concitar, segons la seva opinió, l'adhesió de diferents sensibilitats polítiques.

La proposta sorgeix arran de l'increment exponencial de la pobresa en l'actual context de crisi i retallades, així com de la insuficiència de l'actual sistema de prestacions, sobretot després de les modificacions previstes pel govern basc, amb el suport del PP, a la renda de Garantia d'Ingressos (RGI) que segons Rodríguez suposaria l'exclusió d'uns 600 guipuscoans cada any.

D'altra banda, el responsable de Política Social ha anunciat que revisarà i previsiblement ampliarà les diferents ajudes d'inserció social existents, així com la seva regulació mitjançant una nova norma foral "que doni estabilitat a les ajudes actuals regulades amb diferents decret".

Càrregues a qui més té
 
La Diputació també vol avançar cap a l'equiparació de la càrrega fiscal que suporten les rendes de treball i les de capital. En aquest sentit, planteja canvis en l'IRPF -apujar un 5% de l'IRPF a les rendes més altes-, l'impost sobre patrimoni i sobre el de successions; que han de ser aprovada a la Diputació abans de final d'any. 

Així, segons desgrana Gara, la primera proposta afecta la normativa de l'IRPF i proposa implantar dos nous trams en la tarifa de base general: una taxa impositiva del 47% a partir de 120.000 euros, i una del 50% a partir de 175.000 euros. Fins ara, les superiors a 62.000 euros havien tingut una taxa impositiva del 45%.

A més planteja un nou tipus per a la base de l'estalvi: fins a 1.500 euros, el 20%, per a la resta, el 24%. Actualment, s'aplica el 20%" per a totes les quantitats.

La bateria de mesures inclou també la deducció per adquisició d'habitatge habitual al 15% amb un crèdit fiscal de 30.000 euros, i planteja canvis en els límits d'aportació a les EPSV. Així, d'ara endavant, hi haurà un límit de 5.000 euros amb caràcter general, també per als esportistes, i no es podrà aportar a partir dels 65 anys.

A més, la quota sindical passarà de ser una deducció en quota a una reducció en base i es revisaran les rendes irregulars.

Pel que fa a la recuperació de l'impost sobre el patrimoni, la Diputació planteja elevar l'import exempt de l'habitatge habitual fins a 300.000 euro, una reducció de 600.000 euros en l'obligació personal i establir la tarifa que estava vigent el 2008.

L'últim paquet de mesures afecta l'Impost de Successions, on proposa eliminar l'exempció en les transmissions (herències i donacions) entre parents directes i cònjuge, incloent una nova reducció general de 220.000 euros per a aquests casos.

 

Per saber-ne més:

La reforma de la renda mínima d'inserció, amb lupa 

Manifestació de protesta contra les retallades del PIRMI

La pobresa alça la veu, concentració sorollosa davant de la Generalitat

La renda mínima d'inserció ja es cobra a través de xec 

Retallades a la Renda Mínima d'Inserció, també