La CUP, que ja ha denunciat en diverses ocasions que el sistema de finançament dels ajuntaments és totalment injust i pervers, insisteix que la principal perjudicada n'és la ciutat, i en aquest sentit remarca que enguany que s'han tancat els comptes de l'exercici de l'any 2009, l'Ajuntament de Molins ha de tornar, segons ha donat a conèixer l'estat espanyol, 408.552,50 euros. La formació considera que és "una xifra difícilment abordable amb els actuals pressupostos i les retallades d'ingressos de les arques municipals", que a més es sumen a la quantitat que l'Ajuntament ja està retornant a terminis a l'Estat, corresponent a l'exercici de 2008, que pujaven a 526.430,16 euros.
Malgrat que la CUP es mostra satisfeta pel fet que el ple s'hagi declarat insubmís fiscalment, reconeix que la mesura "és bàsicament simbòlica" ja que l'estat té mecanismes suficients per descomptar aquests diners de futures aportacions. Amb tot, creu que és positiu que es doni a conèixer davant de la ciutadania una part més de l'espoli fiscal patit per part de l'estat espanyol.
Banyoles i Girona
El grup municipal de la CUP a l’Ajuntament de Girona va aconseguir també que l’equip de govern aprovés una moció per la insubmissió. Així, demana que compleixi els acords que es van prendre en el darrer ple municipal sobre els diners que l’Estat espanyol reclama al consistori gironí respecte a l’exercici 2009. Segons el que preveu la moció que va aprovar-se a instàncies de la CUP, el govern municipal ha de fer pública una declaració institucional en què es mostri el desacord envers la quantitat demanada per l’Estat, i exigir al govern espanyol la condonació del deute.
El portaveu Jordi Navarro ha recordat la importància que els ajuntaments es posicionin de forma valenta envers aquesta problemàtica i que es faci front comú entre municipis per tal de reclamar un finançament just per al món local. El portaveu, en aquest sentit, ha reivindicat la necessitat que capitals com Girona facin pressió en aquesta línia, “per tal de donar força i pes a aquestes demandes”.
I aquest dilluns la CUP de Banyoles ha presentat també una moció en aquest sentit. Segons la regidora Sandra Pazos, la quantitat que deu Banyoles, un total de 770.000 euros en un termini de cinc anys, és “totalment injusta”, de manera que considera que “el més coherent” és que l’Ajuntament “es faci insubmís al retorn exgit per l’estat espanyol i que demani la condonació del deute”.
“Els Països Catalans envien cada any una quantitat molt alta de diners que no retornen ni en forma econòmica ni en forma d’infraestructures o serveis, sinó que simplement se’ls queda l’Estat en perjudici del nostre desenvolupament”, remarca Pazos. “És per això que és de rebut que el deute se’ns sigui perdonat ja que els catalans contribuïm a fer que d’altres territoris creixin fins i tot més que nosaltres, d’aquí a l’elevat dèficit fiscal que patim, un dels més alts d’Europa”, explica.
Per saber-ne més:
La CUP fa una crida a la insubmissió fiscal dels ajuntaments
La CUP proposa a l'Ajuntament de Girona que es faci insubmís i no retorni els diners a l'Estat