Milers de persones es manifesten a Barcelona pel dret a l'habitatge i l'aturada dels desnonaments

A l'entorn de 500 persones ho han fet a València; més de 200 a Girona;  un centenar a Palma, Tarragona, Gandia i unes desenes a Lleida. També hi han hagut mobilitzacions a Alacant, Benidorm i dissabte passat a la Vall d'Uixó. Al Principat, cada dia hi ha 21 desnonaments i l'any passat es van produir un total de 6.545. (veure vídeo)

Ahir a la tarda hi van haver mobilitzacions pel dret a l'habitatge i la paralització dels desnonaments a diverses poblacions del país. La de Barcelona és la que va aplegar més persones, unes set mil segons els organitzadors mentre que la Guàdia Urbana va assenyalar unes dues mil cinc-centes. Les manifestacions havien estat convocades per la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques (PAH) amb el suport del Moviment 25-M. A Barcelona també s'havien sumat la Federació d'Associaciones de Veïns (FAVB) i altres entitats.

26/09/2011 00:26 Drets i Llibertats

Una gran pancarta en què s'exigia el dret a l'habitatge encapçalava la manifestació. A més a més, hi havien moltes pancartes en les quals es demanava el dret a un "habitatge digne" i l'"stop als desnonaments" entre d'altres eslògans. La marxa va canviar de recorregut per no coincidir amb el correfoc de les festes de la Mercè, després de sortir de Plaça Catalunya i arribar fins a Pla de Palau, on es va llegir un manifest amb les principals reivindicacions.

Els manifestants demanven una modificació de la legislació hipotecària, que contempli la regulació de la dació en pagament amb caràcter retroactiu -en lliurar l'habitatge que es cancel el deute- i que l'Estat es quedi amb "les milions d'habitatges buits que existeixen i les dediqui a lloguer social".

{youtube}ncg-p1Ufci8&feature {/youtube}

 

València

A l'entorn de 500 persones es van manifestar aquest diumenge pels carrers de València per reclamar una solució justa al problema de l'habitatge, de manera que el dret a la mateixa sigui "real i efectiu" per a tots els ciutadans.

 

Girona

Més de 200 persones  es van manifestar pel centre de la població amb un clam comú: reivindicar que aquelles persones que han perdut la casa no hagin de fer front a un deute de per vida. Els manifestants van corejat crits  com "Gent sense casa, cases sense gent; com s'entén?". La marxa va finalitzar davant la seu de la Generalitat, on es va llegir el manifest i es va recrear una subhasta hipotecària amb cases de cartró. Entre els manifestants hi havia una parella de Figueres a qui el banc se'ls quedarà l'habitatge. Ells són només una de les vuit famílies de la demarcació que es queden sense casa a diari per no poder pagar la hipoteca.

 

Palma

Un centenar de persones es van concentrar a la Plaça d’Espanya a les 18h per protestar contra les polítiques d’habitatge. Es va llegir el manifest i hi ha hagut uns minuts de micro obert, en què la ciutadania ha pogut participar.  (+ Informació)

 

Tarragona

Prop d'un centenar de persones es van manifestar  per la Rambla Nova de Tarragona. Els convocants de l'acte, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), s'ha mostrat confiada que la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la dació hipotecària pugui superar tots els tràmits i tirar endavant. 

 

Gandia

Un centenar de persones  van assistir a la manifestació pels carrers de Gandia. Es va fer una crida per dimecres per aturar un desnonament a la ciutat.

 

Lleida

Desenes de persones es van concentrar  a la plaça Ricard Vinyes de Lleida contra la banca i els desnonaments provocats per l'impagament de les hipotques. L'acte, la va finalitzar amb la lectura d'un manifest per reclamar que davant la impossibilitat de pagar un crèdit hipotecari, el deute no vagi més enllà quan el banc es queda l'habitatge. Abans de la lectura del text, membres del moviment 15-M han fabricat senyals de cartró amb el lema "STOP Desnonaments", i una pancarta en el mateix sentit. 

 

El manifest que es va llegir ahir a la tarda en les diverses mobilitzacions

El dret a l’habitatge, tot i ser un dret recollit a la constitució espanyola, és una ficció per a cada vegada més persones. Així, des de l’esclat de la crisi econòmica, a l’estat espanyol els desnonaments s’han multiplicat per 5 i han deixat sense casa més de 350.000 famílies. Cada dia són expulsades de les pròpies llars 240 famílies que, a causa de la precarització econòmica, no poden continuar fent front a unes hipoteques abusives. Les mateixes entitats financeres que crearen la crisi econòmica i abocaren milers de persones a la desesperació econòmica, en són les beneficiades.


La situació de crisi no dibuixa un futur gaire esperançador per a les classes treballadores. Amb l’augment de la desocupació, les jornades laborals maratonianes, sous de misèria, acomiadaments, i retallades socials, serà cada cop major el nombre de persones que no podran pagar les hipoteques, mentre les nostres ciutats s’omplen de cases buides que només allotgen l’especulació.

No demanem caritat. Denunciem els excessos d’un sistema que beneficia els més rics i poderosos i deixa desprotegides les persones amb menys recursos. Les famílies que avui estan endeutades van estar pagant les seues hipoteques mentre van tenir un sou per fer-ho. De fet, moltes famílies van destinar la major part dels seus sous a pagar unes hipoteques fraudulentes, amb clàusules abusives, interessos desmesurats, contractacions obligatòries d’assegurances cares… Ara que el sistema capitalista expulsa del sistema productiu aquestes persones, tampoc l’estat ni les seves administracions les protegeix. I així, mentre els bancs han rebut (i continuaran rebent) més de 100.000 milions d’euros en forma d’avals, i 29.407 milions d’euros com a ajudes directes (OCDE) no hi ha cap ajuda pública ni ampar per les famílies deutores.

Per una solució justa al problema de la vivenda, exigim:

Que el dret a l’habitatge sigui real i efectiu. És intolerable que amb el 14% de les cases buides i el 7% desocupades o infrautilitzades (INE, 2001) a la ciutat de Palma moltes persones no tinguen un sostre i hagin de viure de la familia o amb les amistats.

La dació en pagament retroactiva. Si un banc es queda amb la nostra casa per impagament, el deute ha de ser cancel·lat automàticament, com passa a altres estats de la UE o als Estats Units. És un robatori bancari ser desallotjades de les nostres cases i, encara, haver d’estar pagant durant molts  anys, a vegades de per vida, milers d’euros al mateix banc.
Moratòria en els desnonaments. Cal impedir que la banca desallotgi les persones de les seues llars, cal un aval perquè les persones aturades i sense recursos mantinguin la seva casa fins que recuperin el treball i els ingressos.

Lloguers socials. Conversió del parc d’habitatges hipotecats de primera residència en parc públic de lloguer social. Les administracions estan obligades a administrar el parc de vivendes buides i garantir el dret real a la vivenda de totes les persones.

Realització d’una Auditoria social sobre el funcionament del mercat hipotecari.

Establir per llei que el pagament de la quota mensual hipotecària en cap cas sigui superior al 30% dels ingressos de la persona o unitat familiar, a un termini màxim de 20 anys.

Tramitació de la ILP (Iniciativa Legislativa Popular) ja acceptada al Congrés dels Diputats espanyol. Desde la Plataforma d’Afectades per les Hipoteques (PAH) hem presentat una proposta de ILP per canviar la legislació hipotecària. La mesa del Congrés, que sí troba temps per canviar la constitució segons els dictats dels mercats, l’ha acceptat només a la tercera presentació.



Ni cases sense persones, ni persones sense cases! Prou desnonaments! Perquè encara tot és possible!

Units i unides podem!
 

Per saber-ne més:

Manifestació pel dret a l'habitatge a molts indrets del país 

La FAVB engega un sevei per lluitar contra els desnonaments