Les Marxes de torxes per a la Independència s'escampen arreu del país a l'entorn de la Diada

Cada any són més les poblacions que marxen per la independència amb una torxa encesa a través dels carrers de les viles. La CUP s'hi suma acollint Marxes de Torxes arreu del país.
 
La Marxa de Torxes és un acte per commemorar els fets de 1714 i per retre homenatge a tots els lluitadors que van morir en defensa de les llibertats nacionals del poble català. De caràcter popular, la iniciativa es desenvolupa, torxes en mà, en un espai cèntric o singular de cada població la nit del 10 de setembre acompanyada de música popular. Després de l'itinerari marcat, es fa la lectura d'un manifest o parlament que dóna pas a d'altres actes. (Actualitzat 13.09)
 

12/09/2011 03:07 Política

 

Unes 300 persones a Figueres

La concentració s'ha fet a l'esplanada del Castell de Sant Ferran per fer un recorregut d'una mitja hora fins a la plaça de l'Ajuntament. Allà Narcís Oliveras ha llegit el manifest. L'acte s'ha tancat amb l'actuació de Ramon Manent. (veure vídeo)

 

Unes 250 persones van participar a la marxa de torxes per la independència, organitzada per Blanes per la Independència.

La marxa va recórrer diversos carrers de la vila per acabar fent una ofrena floral de diverses entitats al monument a Lluís companys (Acció Cultural es Viver, Blanes Decideix, Casa del Poble, Colla Sardanista Sa Palomera, CUP de Blanes, Esquerra Republicana de Catalunya de Blanes, Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya de Blanes, Joventut Nacionalista de Catalunya de Blanes, Manaies de Blanes, Òmnium Cultural, Penya Barcelonista de Blanes, Reagrupament de Blanes i Solidaritat Catalana per la Independència), on també es va llegir un manifest. Finalment es va hissar l'estelada a Sa Palomera i es va cantar Els Segadors.

Els organitzadors volen destacar que consideren un gran èxit la gran afluència de públic en els dos actes, demostrant així la necessitat de la constitució de BxI per seguir treballant per la independència del nostre país a Blanes.

 

Un miler de Torxes a Manresa

La marxa de torxes per la independència de Catalunya es va tornar a superar anit en la seva tercera edició a Manresa, amb un èxit deconvocatòria que va aplegar unes 3.000 persones. Enguany, la ComissióOnze de Setembre, integrada per diversos partits i associacions
locals, havia preparat 1.200 torxes i les va aconseguir vendre pràcticament totes.

La plaça de Crist Rei va servir de punt de trobada per a l'inici a les9 de la nit d'un recorregut de mitja hora fins a la plaça Major. Una
actuació dels Tirallongues de Manresa, que van desplegar una gran estelada, va donar el tret de sortida a la comitiva, encapçalada peruna pancarta sostinguda per un representant de cada un dels partitspolítics signants del manifest de la marxa i que es va llegir en acabar: CDC, UDC, la CUP, ERC, Reagrupament i SI, a banda de laFundació Independència i Progrés i Òmnium Cultural.

La guita de l'Alternativa Cultural i els Grallers i Acordionistes de Manresa acompanyaven els centenars de ciutadans en una marxa que es vadesenvolupar cívica i pacífica pels carrers del centre sota un clamunànime en favor de la identitat catalana.

Els crits d'"independència", juntament amb els càntics dels Segadors o l'Estaca,de Lluís Llach, es van convertir en l'emblema de la marxa al llarg detot el seu recorregut, que caminava a un pas lent , i que encara mantenia algunes persones a Crist Rei quan la capçalera ja era a SantDomènec.

La plaça Major, que exhibia unes quantes senyeres i estelades als balcons, es va anar omplint a mesura que hi arribava la marxa,fins que en qüestió d'un quart d'hora va quedar ben atapeïda i sotal'única llum de les torxes. Una nova actuació dels Tirallongues, sardanes, la lectura del manifest amb la periodista Anna Vilajosana,la intervenció del periodista valencià Vicent Sanchis, i el cant delsSegadors van posar el punt i final als actes.

 

Marxa multitudinària de torxes a Mataró

La Marxa va recórrer diversos carrers del casc antic de la ciutat, aturant-se a diverses places per cantar l’himne dels segadors entre altres càntics independentistes que se sentien durant el recorregut. En arribar a la Plaça de Santa Anna, mateix punt d’on havien sortit, es va llegir el manifest conjunt entre la CAL, la CUP, Esquerra Republicana, la JERC, Maulets, Òmnium Cultural, Reagrupament i Solidaritat Catalana. En acabar, sopar popular i concerts dels grups Dabucabuc i La Traca.

El manifest de la II Marxa de Torxes per la Independència reclamava 3 punts ‘fonamentals’ de cara al futur nacional. El primer, “unitat d’acció de totes les forces polítiques, sindicals i de la societat civil per aconseguir un estat català independent”. El segon “dignitat nacional per avançar decididament en el camí de la independència nacional”. I l’últim, “una sola nació perquè la nació catalana no serà lliure del tot fins que no torni a ser completa”.

La Marxa de Torxes d’aquest any, celebrada el dissabte 10, i organitzada per Mataró per la Independència, va aplegar més participació que en l'última edició. I és que ja sigui per les recents notícies que una vegada més confronten Catalunya amb Espanya o per haver-ne fet més difusió, enguany, hi ha participat 400 persones, un centenar més que l’anterior, segons la pròpia organització i s’han venut prop de 250 torxes.


tortosatMig miler de persones a Tortosa. L'acte va comptar amb parlaments de Rosa Cañadell -portaveu del sindicat USTEC, Toni Gisbert d'ACPV i l'escritora Cinta Arasa

Tortosa ha estat l'escenari, aquest dissabte al vespre, de la quarta edició de la Marxa de Torxes de les Terres de l'Ebre, amb el lema 'Prou retallades... ara independència' i organitzada per la Comissió 11 de Setembre. Mig miler de persones han sortit del castell de la Suda per arribar a la plaça Barcelona, després de recórrer diversos carrers del centre històric. En aquest sentit, la marxa estava encapçalada per una estelada gegant portada per xiques i xiquetes, "com a símbol del compromís de lluita de les futures generacions", segons ha destacat l'organització. Tot seguit, marxaven dues files d'estelades seguides pels grallers de Roquetes, centenars de persones amb torxes, i els dolçainers de l'Aguilot. Durant la marxa s'han escoltat diversos crits reivindicatius, com ara "Davant la sentència, independència" o bé "Ni França ni Espanya, Països Catalans". La Marxa de Torxes s'ha realitzat en ambient reivindicatiu, festiu i sense cap incident.

Un cop a la plaça Barcelona, han intervingut Rosa Cañadell -portaveu del sindicat USTEC- i membre de la plataforma Somescola.cat, qui ha defensat el model educatiu català d'immersió lingüística, però també "la necessitat de defensar l'educació pública catalana i els serveis públics de les retallades aplicades pel govern de la Generalitat, per garantir la cohesió social i construir  Catalunya millor i més lliure". Posteriorment ha parlat Toni Gisbert, coordinador d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), que ha demanat "la unitat dels Països Catalans davant l'ofensiva espanyolista contra la llengua al País Valenciá, a les Illes Balears i a Catalunya". De la mateixa manera, Gisbert també ha destacat que ACPV ha recollit més de 600.000 signatures per sol·licitar que no se censure TV3 al País Valencià, i ha volgut donar un missatge positiu i d'esperança "perquè al País Valencià cada vegada més gent es mobilitza per defensar la identitat valenciana".

prediada_2_100911_530Després, l'escriptora tortosina Cinta Arasa ha llegit el manifest de la Comissió 11 de Setembre que destacava "la necessitat de dir prou i demanar la independència davant els atacs que ens arriben des de tots els àmbits: politic, cultural i judicial". Per tancar l'acte, els dolçainers de l'Aguilot han interpretat La Muixaranga, mentre que els grallers de Roquetes han tocat Els Segadors. Finalment, l'acte ha acabat fent una crida a la mobilització d'aquest dilluns, 12 de setembnre, que es farà a les 19'00 hores davant de tots els ajuntaments de Catalunya convocats per Somescola.cat "per reivindicar el model d'immersió lingüística de l'escola catalans i la cohesió social que representa". Des de l'organització també s'ha agraiït la participació i èxit de la convocatòria en aquesta quarta Mrxa de Torxes "com una cita ja consolidada".  Font: Marfanta.com

 

Unes 300 persones a Rubí

Òmnium Rubí ha organitzat per segon any consecutiu la Prediada, tot un seguit d’actes previs a la Diada Nacional de Catalunya que han tingut lloc la nit de dissabte. Aquesta iniciativa ha comptat enguany amb la participació de moltes entitats culturals, que s’han sumat activament a la celebració.

Un espectacle a càrrec de la Colla de Diables Rubeo Diablorum, que ha participat per primer cop a la Prediada, ha donat el tret de sortida a la festa. Precisament la novetat d’aquest segona edició de la Prediada ha estat l’augment de participació de les entitats culturals del municipi, com és el cas dels Diables de la Riera, la Colla de Geganters del Pinar, la Colla de Geganters del Teresa Altet i el Foment de la Sardana. Amb les seves actuacions, els diversos col·lectius participants han manifestat el seu compromís amb la cultura popular i tradicional del país. Les colles geganteres han ballat a la remodelada plaça del Doctor Guardiet i els castellers han delectat els assistents amb un castell que han culminat amb la senyera catalana.

L’activitat central de la Prediada, però, ha estat la Marxa de Torxes, que ha transcorregut pel centre de la ciutat i que ha comptat enguany amb 300 torxes, 100 més que l’any passat.

El president d’Òmnium Rubí, Guifré Llosas, ha fet una excel·lent valoració d’aquesta nit prèvia a la Diada Nacional de Catalunya, especialment per la implicació de les entitats culturals i la gran participació dels rubinencs i rubinenques. Llosas ha recordat que l’objectiu de la Prediada és anar més enllà dels actes institucionals de diumenge, dinamitzar la ciutadania i donar més contingut a la festa nacional de Catalunya.

 

Unes 300 persones a Berga

{youtube}Ag3iwiKufMo{/youtube}

dsc_3332Les Marxes de Torxes, l’escalfament de la Diada al Camp

Font: Pobleviu.cat

Un centenar de persones van desfilar divendres pels carrers de Reus, il·luminant els carrers més cèntrics de la ciutat amb la marxa de torxes per a reivindicar la independència en la vigília de l’Onze de Setembre. L’acte s’articulà al voltant d’un recorregut amb torxes enceses. Després de diverses edicions, la marxa d’enguany va patir canvis en el seu recorregut, acabant a la plaça del Pallol, on va tenir lloc la lectura del manifest. El canvi d’ubicació respon a “malentesos” amb el consistori local, que no sabia que hi havia actes entorn la Diada a Reus. La marxa estava organitzada per l’Esquerra Independentista de Reus: Assemblea de Joves de Reus-CAJEI, Maulets, CUP i el Casal Despertaferro.
 
La marxa, amb un fort caràcter solemne i que va transcórrer en silenci, passà per l’entrada del Baluard, on es va realitzar una ofrena floral en record dels reusencs i reusenques que sofriren la violència de l’exèrcit espanyol i francès, els quals precisament entraren per aquest punt a la ciutat.

La Marxa de Torxes es va començar a fer fa nou anys a Vilafranca, amb final al monument a Lluís Companys, com a acte tant per a aglutinar tot l’independentisme de la comarca, sense banderes partidistes, com per a omplir el buit d’actes polítics reivindicatius a la ciutat l’Onze de Setembre. Posteriorment, el model s’ha estès a molts municipis catalans, com Reus o Torredembarra en el cas del Camp.
Després de la marxa de torxes, al Pallol, els col·lectius juvenils de la ciutat (Assemblea de Joves de Reus-Cajei i Maulets Baix Camp), que han iniciat el seu procés de confluència, van organitzar un sopar en motiu de la Diada i un concert gratuït amb els grups Les Absentes, Deskarats i PD’s Confluència.
 
 
9ª Marxa de Torxes per la Independència a Vilafranca del Penedès
 
Unes 3.000 persones participen a la 9a Marxa de Torxes per la Independència de Vilafranca del Penedès en la que s'ha convertit en la més multitudinària celebració de la Diada nacional al Penedès. 

L'acte va començar a 2/4 d'11 de la nit amb una actuació dels Falcons de Vilafranca que va donar pas a l'inici de la Marxa encapçalada pels Diables de Vilafranca i els Diables, Bruixes i Sorollosos del Riberal.

Un cop arribats a la Rambla de la Girada va començar l'acte polític amb la projecció del vídeo "Contra les retallades: independència!" recordant la situació econòmica del país a causa de l'espoli fiscal. Seguidament, Salvador Cardús va pronunciar el manifest de la Marxa d'enguany que fou molt celebrat entre el públic assistent.

L'acte va acabar amb l'aixecada d'uns pilar a càrrec dels Xicots de Vilafranca, Colla Jove de Vilafranca i Castellers del Riberal mentre es cantava Els Segadors.

Vídeo (1,2 i 3)

Font: Marxa de torxes per a la Independència

 

Terrassa

Més d’un miler de persones van participar el vespre del dissabte 4 de setembre en la Marxa de Torxes 2011 per la independència a Terrassa en homenatge als terrassencs assassinats per les tropes de Felip V el 4 de setembre de 1713.

L’acte va començar a les 8 del vespre amb el ball del Drac de Ca n’Aurell seguit dels trabucaires de la Colla dels Federins. Darrera d’ells una senyera de 9 metres portada per infants obria la marxa a les més de mil persones amb 200 torxes que il•luminaven tot el recorregut fins al Convent de Sant Francesc on es van refugiar els terrassencs durant l’atac de les tropes del general castellà Feliciano de Bracamonte.

A la tornada, encara amb les torxes flamejant, es va llegir el Manifest a la Torre del Palau guarnida per la ocasió amb una senyera estelada de 6 metres amb crespó negre guardada per la Colla dels Federins amb les armes a la funerala en senyal de dol, on les dues colles castelleres de la ciutat han fet dos pilars estenent sengles senyeres estelades.

Els assistents a la marxa eren gent de totes les edats, amb o sense torxa, amb o sense senyera, famílies senceres, avis, pares i nets. La ciutat ha demostrat, una vegada més, que està viva, que està unida a la seva història.

El cant dels Segadors va tancar l’acte. (Òmnium Terrassa)

Veure vídeo

 

dsc04489III Marxa de Torxes a Esplugues de Llobregat 
Un nou èxit de convocatòria en la III Marxa de Torxes per la Independència a Esplugues de Llobregat. Enguany, convocada per la recentment constituïda Assemblea local Esplugues per la Independència que forma part de la futura Assemblea Nacional Catalana actualment en procés de constitució. (Bloc Cal Esplugues)