Tot i que el grup municipal de CiU, amb majoria absoluta, va rebaixar el contingut de la moció, Pazos veu com “un avenç” que el consistori acordés “demanar la condonació del deute” i “començar a fer passos per plantar cara a la situació d’espoli fiscal a què ens sotment l’estat espanyol”. “Els Països Catalans envien cada any una quantitat molt alta de diners que no retornen ni en forma econòmica ni en forma d’infraestructures o serveis, sinó que simplement se’ls queda l’Estat en perjudici del nostre desenvolupament”, remarca Pazos.
La moció denuncia "la situació d'espoli fiscal que vivim els Països Catalans"
El text aprovat critica “el greu problema de finançament que pateixen els ajuntaments catalans” en part a conseqüència de “la situació d’espoli fiscal que vivim els diferents territoris dels Països Catalans, que en el cas de Catalunya podria suposar al voltant de 20.000 milions d’euros anuals i en el cas de Banyoles al voltant de 50 milions d’euros”.
En aquest sentit el text aprovat demana “que l’Ajuntament insti el govern espanyol a modificar les balances fiscals entre els diferents territoris dels Països Catalans i l’estat espanyol amb l’objectiu d’acabar amb la situació d’espoli fiscal”. Banyoles exigeix així la condonació del deute al·legant “raons pressupostàries urgents derivades de l’actual context de crisi econòmica”. Per Pazos, “és de rebut que el deute se’ns sigui perdonat ja que els catalans contribuïm a fer que d’altres territoris creixin fins i tot més que nosaltres, d’aquí a l’elevat dèficit fiscal que patim, un dels més alts d’Europa”.
Segons la moció, l’espoli és “una pràctica intolerable que afecta diàriament a les necessitats de finançament de l’Ajuntament de Banyoles i tots els ajuntaments catalans”. En conseqüència, el lamenta que “la major necessitat social no s’està traduint en un major finançament, sinó en una rebaixa dels ingressos”.
L'Ajuntament de Banyoles també va aprovar sense esmenes la moció que va presentar la CUP en suport al model d'immersió lingüística i de rebuig a la sentència del TSJC.
Onada d'ajuntaments
Cada cop són més els ajuntaments que es neguen a pagar el que deuen a l'Estat. A iniciativa de la CUP ja són els ajuntaments de Girona, Molins de Rei, Celrà i Banyoles els que s'hi han negat. A aquests cal afegir-li els ajuntaments d'ERC Sant Vicenç dels Horts i Caldes de Montbui.