I és que considera que "La participació política d’àmbit institucional que ha tingut accés la població, ha resultat ser molt reduïda i delimitada a un àmbit merament representatiu i seu màxim exponent ha estat la consulta fracassada sobre la reforma de la Diagonal".
Per la democràcia radical i directa
La CUP de Barcelona denunciem que l’actual model de suposada «participació ciutadana a les institucions» és una pura pantomima. La participació política d’àmbit institucional que ha tingut accés la població, ha resultat ser molt reduïda i delimitada a un àmbit merament representatiu i seu màxim exponent ha estat la consulta fracassada sobre la reforma de la Diagonal.
En realitat no hi ha un «model participatiu» a l’Ajuntament de Barcelona: Les seves propostes no han tingut continuïtat en el temps, la seva prioritat ha estat legitimar del propi govern municipal i, en cap cas, l’objectiu no ha estat l’empoderament de la ciuta-dania i l’impuls de mesures de democràcia directa.
És ben senzill: els partits tradicionals no volen perdre el monopoli del poder en la confecció de la política municipal a tots els nivells, els uns perquè temen que la ciutadania pugui proposar canvis radicalment oposats als seus interessos, els altres perquè simplement creuen que la participació de la ciutadania s’ha de limitar a votar cada quatre anys i que la confecció de l’agenda política o de la reglamentació de la convivència i l’espai públic és una tasca exclusiva de la classe política.
Com
que la radicalitat democràtica és un dels eixos centrals de la CUP des
de la seva fundació, proposem la descentralització progressiva de
competències de la Pl. St. Jaume a les Cases del Barri. Aquests nous
espais de participació han de ser gestionats pels propis veïns i veïnes i
han d’afavorir l’increment de participació del veïnat en els afers que
els afecten directament. Proposem que les Cases del Barri tinguin
competències i un pressupost propi per afrontar-les. Les decisions
s’hauran de prendre per democràcia directa i segons el pressupost
disponible. Els pressupostos participatius seran un dels eixos centrals
en el procés de decisió veïnal, tot decidint en què es volen gastar els
diners públics destinats al seu barri, quines són les
actuacions municipals que tenen prioritat, etc...
Creiem que és imprescindible un augment de la capacitat de decisió de la ciutadania en els afers públics, un major control de l’actuació d’aquests poders i un major rendiment de comptes, especialment en els àmbits de barri i districte: És per això que apostem per l’elecció directa dels regidors i regidores de districte amb l’objectiu de dotar de més poder a la societat... Que caldrà reformar els reglaments i normatives pertinents? Molt bé, doncs fem-ho!
Qui vulgui conèixer les nostres propostes sobre democratització dels òrgans institucionals i foment de la participació pot adreçar-se al web www.barcelona.cup.cat i llegir les pàgines 38 a 52 del Programa electoral de la CUP Alternativa per Barcelona.
ELECCIÓ DIRECTA DEL REGIDOR/A DE DISTRICTE I DELS I LES CONSELLER(E)S
PRESSUPOSTOS MUNICIPALS PER BARRIS