Irene Palol, alcaldessa de Viladamat

«No estem ni institucionalitzats, ni corromputs, ni encotillats, ni desil·lusionats»
 
Irene Palol i Ribas va començar a militar a la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ara fa quatre anys a Viladamat, un poble de l'Alt Empordà que compta amb 460 habitants. En les eleccions municipals del 2007 la CUP va obtenir un regidor, Robert Sabater, que aquest any ha deixat pas a Irene Palol.
 
Els orígens de la CUP a la població però, es remunten al 2007, quan un grup de gent molt jove van formar una llista i van aconseguir un regidor, Jordi Duran. Quatre anys més tard Palol va anar de número dos a la llista i li van faltar sis vots per sortir.

30/06/2011 01:42 Entrevistes
Palol té 33 anys i és mestra de música. Viladamat és l'únic municipi on la CUP va obtenir majoria absoluta l'11 de maig i és una de les primeres quatre alcaldies que ostenta, juntament amb Celrà, Navàs i Arenys de Munt. La CUP va obtenir 4 regidors a les eleccions i es va imposar així a Independents per Viladamat, que en van sumar tres i van deixar sense representació CiU.
 
Palol va prendre possessió com a alcaldessa el passat 11 de juny. La nova alcaldessa va prometre els càrrecs per imperatiu legal i va llegir una declaració d’intencions en la que es va comprometre a fer una política municipal de major transparència. Els assistents van omplir la sala de plens de gom a gom i li van dedicar una llarga ovació.
 
Palol ha renunciat al seu sou d'alcaldessa. L'antic alcalde cobrava 12.000 euros l'any. El secret de la CUP és, segons ella, anar per l'honestedat a davant.
 
Primer de tot moltes felicitats alcaldessa.
 
Moltes gràcies.
 
Com han anat aquestes primeres setmanes com a alcaldessa de la CUP?
 
Aquestes primeres setmanes han estat una mica estressants malgrat que el lema és calma, menjar poc i pair bé, consensuar i pensar-ho tot dues vegades... Això no deixa que la gent ens ve a veure, que ens estem posant al dia, que ens expliquen els seus problemes, ens fan demandes, hi ha pendents projectes de l'antic equip de govern i volen saber com aniran les coses, etc., i situar-se amb tot això i compatibilitzar-ho amb la feina porta a fer moltes hores cada dia.

La pàgina web de l'Ajuntament, per cert força anacrònica, encara diu que l'alcalde és Joan Bardera...

Buff, aquest és un punt del programa electoral, ja s'ha parlat del tema amb el noi que ho porta i de cara al setembre enfilarem fil a l'agulla per renovar-la, fer-la més dinàmica, molt més pràctica i sobretot actualitzada. Cal que qualsevol persona des de casa pugui consultar el què necessiti a la web. Aquest és un compromís que tenim perquè entenem que cal modernitzar certs aspectes del consistori i sobretot en el sentit de fer arribar a tothom la informació del poble.
 

Té Facebook i Twitter la Irene Palol?

Tinc Facebook però no tinc Twitter. Consulto massa correus cada dia i tinc massa contrasenyes al cap i la veritat és que per tenir Facebook cal temps. No te n'adones i passa el temps volant. Ara com ara no puc assumir res més. Jo crec que en general la CUP les noves tecnologies les porta molt bé, però ara com ara hem de concentrar-nos en altres coses i més endavant ja dinamitzarem un Facebook del poble. 
 
«Ser alcaldessa m'ha agafat totalment per sorpresa»

Durant la campanya electoral havia contemplat l'opció de sortir escollida nova alcaldessa o la va agafar per sorpresa?

foto2_1_amb_gespa_pintadaNo havíem contemplat l'opció d'una manera seriosa, ens va agafar totalment per sorpresa. Pel sol fet de presentar-me com a cap de llista, la gent del poble hi feia broma dient-me alcaldessa igualment com als altres candidats, però a nivell d'equip havíem treballat per fer una bona oposició i a ser possible trencar la majoria absoluta de l'antic equip de govern i resulta que per dotze vots, ara som nosaltres que tenim majoria absoluta.

Suposo que també requereix una mentalització a nivell personal...
 
Doncs sí, els primers dies costa de creure... Bé fins i tot ara però el fet de ser un equip molt competent, joves, amb ganes de treballar promovent consultes i consens popular això allibera de càrrega tot i que no de responsabilitat... Però cal tocar de peus a terra, ser molt conscient de la gent que ens ha donat el seu vot per no desmerèixe'l i també dels que no ho han fet per respectar-los i donar-los motius de confiança.

Anem per feina, com és el dia a dia d'una alcaldessa d'una població de 460 habitants?
 
El dia a dia d'una alcaldessa no ho sé, perquè jo no tinc dedicació exclusiva a l'Ajuntament, sinó que és parcial i les hores que hi vaig bàsicament ara com ara les dedico a reunions. Les reunions es duen a terme a tres nivells: reunions organitzatives de traspàs d'informació amb la secretària-interventora, reunions d'equip en les que exposem els diferents temes, prenem decisions, repartim tasques i el responsable les duu a terme i reunions amb veïns/nes, en les que en trèiem molta informació perquè se'ns expliquen moltes coses i ara com ara ho necessitem per conèixer la trajectòria de les diverses problemàtiques. També hi ha les estones informals que no són d'Ajuntament i la gent em ve a trobar per demanar-me o comentar-me coses. El què sí que he palpat és un apropament amb la gent del poble.
 
 
«Una majoria absoluta mai ha de voler dir fer política d'esquenes al poble»

Una majoria absoluta vol dir fer i desfer sense tenir problemes a l'hora de tirar endavant les mesures?
 
No hauria de voler dir mai això... Per sobre de la política hi ha el respecte, el respecte a les persones. A l'Ajuntament hi ha 3 regidors d'IpV-PM, candidatura que va tenir 137 vots, això vol dir que aquestes 137 persones són gent del poble, que malgrat poden no ser afins a la nostra ideologia política estan representats a l'Ajuntament i que l'Ajuntament en general i l'equip de govern en concret han de tenir en compte. Una majoria absoluta, no ens enganyem, pot fer la feina més planera però mai d'esquenes al poble. L'Ajuntament de representar a tots/es els habitants. En el nostre programa, vam assumir el compromís de fer consultes populars vinculants pels temes importants que puguin afectar a tothom, amb això ja diem que amb majoria absoluta o no, per nosaltres qui ha de decidir són els veïns i veïnes.

Quines són les primeres millores que la CUP impulsarà al municipi?

ireneEn primer lloc el diàleg amb els veïns i associacions, ja que ens vam comprometre a escoltar i a parlar. Creiem que això és molt important per copsar les diferents visions i poder prendre les decisions de manera més consensuada i per tant més encertada. Una altra millora ha de ser la comunicació i els traspassos d'informació, el poble de d'estar informat i ha de ser coneixedor de les coses que passen, del què es cou, dinamitzant les cartelleres municipals, fent bans informatius, fent una revista anual i renovant la web.
 
També s'està duent a terme la revisió de problemàtiques que comporta el POUM. Hi ha diferents focs oberts i cal trobar la manera per posar-hi solució. S'està gestionant un servei de taxi per tal que la gent gran en pugui fer ús per anar al metge a Figueres i no dependre els horaris de la SARFA. S'està redactant una normativa d'usos d'espais i materials municipals, això està molt desendreçat i cal posar-hi ordre. Tenim l'escola que cal rehabilitar o ampliar, activitats de dinamització per la gent gran, donar un nou caire al Pla d'Acció Local de Joventut, tenim pendent les xerrades informatives del projecte del parc eòlic de la serra del Puig Segalar, etc.

En la presa de possessió va prometre diàleg. Diàleg amb qui? Quina és la relació amb els tres regidors d'Independents?
 
El diàleg no ha d'estar acotat amb qui, o bé ets dialogant o bé no ho ets, si vols parlar, pots parlar amb tothom i si no ho vols fer-ho no cal que ho facis amb ningú, perquè més que un procés crec que és una actitud. La relació amb els tres regidors d'IpV-PM és bona, van manifestar que col·laborarien i sempre que ens demanin qualsevol cosa en parlarem.

En quina situació ha deixat l'Ajuntament l'anterior govern municipal?
 
No tenim experiència en d'altres consistoris per a valorar la situació actual de l'Ajuntament de Viladamat, de moment ara tot ho veiem confús, hi ha factures per pagar, contractes verbals que no estan escrits enlloc, un munt d'infraestructures que s'han de mantenir però que no es fan servir. Podria estar més endreçat, aquesta és la opinió ara com ara.
 
 
«La CUP ha crescut perquè la gent ens ha desinstitucionalitzat»

Tem quedar absorbida per la roda institucional?

No, toco molt de peus a terra, sóc molt realista i entenc que això per mi té una durada. Espero que no sigui així, perquè voldrà dir que no he estat al meu lloc però si és el cas, en el moment que així ho pugui sentir caldrà donar el relleu, saba nova. Precisament crec que la CUP ha crescut tant perquè la gent ens ha despolititzat, desinstitucionalitzat; jo no sóc política ni vull ser-ho, sóc una veïna de Viladamat que creu que les coses es poden fer d'una altra manera, una manera on l'honestedat vagi sempre per endavant, una manera on el poble assumeixi decisions i en sigui responsable. Vull viure-ho com a una gestió dins d'un sistema que imposa unes normes però amb distància i sense perdre el nord del què és important i perquè estem aquí. No ens hem de deixar institucionalitzar... La maquinària farragosa del poder corromp i això no ens ha de passar.

Com li agradaria que fos Viladamat d'aquí a 4 anys?

Si això és la carta als reis no acabaria mai... Doncs més endreçat a nivell de gestió, amb els comptes sanejats, un poble molt més viu a nivell d'activitats, amb tots els espais que tenim més dinamitzats, un Viladamat que fos molt més sostenible amb una deixalleria com cal i bones pràctiques mediambientals. M'agradaria un Viladamat sense el parc eòlic promogut per Enel; que tingués un teixit associatiu molt potent i amb molta xarxa. M'agradaria que tecnològicament estiguéssim molt més avançats i que els serveis estiguessin soterrats perquè tenim un munt de cables als carrers. M'agradaria que Viladamat respirés cultura, amb xerrades amb alguna associació cultural, que tinguéssim als avis molt ben atesos amb un casal o un/a dinamitzador/a de la gent gran, igualment com els petits. M'agradaria tenir una escola digna, rural però amb els espais i infraestructures adequades.
 
M'agradaria que tinguéssim un llar d'infants, per conciliar la vida laboral i familiar de les famílies. Voldria que tingués més projecció dins i fora de la comarca, per alguna fira o mercat, que es conegués per algun projecte innovador. Desitjaria que tinguéssim una cooperativa d'habitatge per tal que el jovent del poble no hagin de marxar per la impossibilitat de comprar o llogar un habitatge. No voldria un Viladamat amb més segones residències, sinó un Viladamat viu i entre moltes altres coses, voldria que també fos bonic, amb racons patrimonials cuidats, un poble educador, un poble en el que hi faci goig passejar. I també m'agradaria que ideològicament Viladamat hagués avançat en l'independentisme encara més, i ho dic perquè vam promoure el referèndum del 13-D i 196 persones van votar sí a la independència i 6 no, però això encara s'ha de millorar.
 
 
«Tant de bo aquesta vegada es faci el salt al Parlament»
 

Un sondeig dóna a la CUP fins a dos diputats. Què li sembla?

Que de moment és un sondeig. Arribem-hi!

D'aquí a 3 anys serà el moment de presentar-se? Creu que hi hauria un buit si no es presentessin?

cup_viladamat_pleSí i sí. Aquest tema ja fou debatut en l'Assemblea Nacional i així tornarà a ser i tant de bo aquesta vegada es proposi fer el salt, però això sí, un salt amb els peus a terra i sense perdre mai la perspectiva que ens fa ser com som. Sobre si hi hauria un buit, crec que ara podem dir que sí, pel que s'ha vist, si no l'omple la CUP més tard o més d'hora l'omplirà algú altre, però cal donar veu i vot a tota la gent que defensa, treballa i creu en la Candidatura d'Unitat Popular.

La CUP aspira a ser l'alternativa política d'esquerres que aconsegueixi atreure una majoria popular. Queda molt per fer?

Va per bon camí? Jo crec que sí, queda molt per fer, però així ha de ser, si ho donéssim tot per fet ja podríem plegar i a més seria molt pretensiós per la nostra part. Sempre cal camí per caminar, som un partit polític relativament nou, no ens fa vergonya dir-ho, i a mi particularment m'omple d'orgull. Partim de la inexperiència pel que fa a trajectòria política però cal viure-ho com un punt fort, en el sentit que no estem, com abans dèiem, institucionalitzats, ni corromputs, ni encotillats, ni desil·lusionats. La CUP crec que va per molt bon camí, però també penso que el camí és molt llarg i que hi hauran entrebancs, i això de ben segur ens serà criticat, però hem de ser valents.

Quant cobra?

Doncs ara com ara res de res. L'antic alcalde cobrava el sou per dedicació exclusiva, uns 12.000 euros anuals, és a dir uns 1.050 euros nets al mes. Com que nosaltres no tenim dedicació exclusiva, d'aquesta subvenció s'ha retornat la part proporcional (juny-desembre) uns 5.000 euros. Quan torni a sortir la subvenció volen demanar-la per cobrar per dedicació parcial sempre i quan no surtin els diners del propi Ajuntament i no cobrar res de dietes i llavors si s'escau, ens repartirem el sou els quatre membres de l'equip de govern (9.000 euros anuals); uns 150 euros nets al mes. Per cada sessió plenària vam establir el sou dels regidors en 50 euros que els membres de la CUP donarem a les associacions del poble (Sant Felius, AMPA, Junta del futbol, Terraprim).