La Comissió Europea exigeix responsabilitats per l'abocador tòxic de Cerdanyola

 La Comissió Europea (CE) està esbrinant què passa a l'abocador de Can Planes de Cerdanyola del Vallès. Investigarà si s'han adoptat les mesures adequades per evitar la contaminació de les aigües subterrànies i controlar l'emissió de gasos i lixiviats, un líquid molt contaminant que supura dels residus tòxics. L'àrea de Medi Ambient de la CE també vol saber "els plans d'emergència que entren en acció" quan se superen els nivells de contaminació marcats per llei, segons han indicat una notícia recent a El País. L'Agència Catalana de Residus (dependent de la Generalitat), l'Ajuntament de Cerdanyola i l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient hauran de respondre abans del 8 de juny.
 
Les amenaces que plantegen els abocadors de Cerdanyola envers la salut i el territori ha estat denunciades reiteradament des fa anys per la Plataforma Cerdanyola sense abocadors.

22/05/2011 13:38 Territori
 
Can Planes és un abocador de 18 hectàrees de superfície, ubicat al Centre Direccional, una gran àrea que inclou habitatges, zona verda i un parc científic, on ja s'aixeca el Sincrotró Alba. El dipòsit conté 2,5 milions de metres cúbics de terra contaminada per residus dels quals 330.000 metres cúbics són perillosos (sals d'alumini, cadmi, crom, hidrocarburs ...) acumulats entre les dècades de 1970 i 1990. Un informe de 2008 de la consultora IDOM va alertar de la perillositat de l'abocador i desaconsellava construir en el seu perímetre. L'Ajuntament va projectar 4.000 habitatges just al lado.El informe IDOM també plantejava com a solució ideal buidar el dipòsit, això costa gairebé 200 milions d'euros, xifra inassumible per a les administracions, que es decantaven per l'opció barata (de 34 milions) de segellar elabocador amb un mur de formigó i convertir-lo en un parc. Arran d'unes informacions publicades per El País que revelaven la perillositat dels residus de Can Planes, el consistori va preferir cedir i demanar una segona opinió. 

Tard o d'hora, el futur de l'abocador havia d'arribar a mans del comissari de Medi Ambient de la Unió Europea, Janez Potocnik, ja que tant el Parlament com l'Ajuntament de Cerdanyola van aprovar a l'abril i gener, respectivament, demanar a Europa que es pronunciés. Després de cinc mesos, el consistori ha enviat la petició.

Però l'embolic de Can Planes no s'acaba amb la intervenció d'Europa. La Plataforma Cerdanyola sense Abocadors ha presentat un escrit davant la Fiscalia Anticorrupció de Madrid perquè investigui presumptes irregularitats per part de l'Ajuntament de Cerdanyola a l'hora d'aprovar el Pla Parcial del Centre Direccional. 

La Plataforma denuncia que el 2005 s'aprovés el planejament urbanístic del Centre Direccional, "on es projecta edificar habitatges i equipaments dins del perímetre de l'abocador", tenint en compte que estudis anteriors havien posat en evidència que els residus de l'abocador eren perillosos i desaconsellaven construir sobre del dipòsit.

 

Per saber-ne més:

 Protesta a una inaguració a Cerdanyola perquè no contrueixin damunt d'abocadors tòxics

La CUP de Cerdanyola denuncia la cortina de fum en el en pla de "neteja" dels residus de fibrociment

 Els abocadors tòxics fan detonar una crisi governamental a Cerdanyola Llibertat.cat

Un especialista mèdic confirma que els abocadors de Cerdanyola suposen un risc per a la salut Llibertat.cat

 Una xerrada d'un especialista mèdic posarà al descobert els perills dels abocadors a Cerdanyola Llibertat.cat

Jornada de les CAV sobre la política de residus a Badia del Vallès Llibertat.cat

Demanen que es faci públic l'informe sobre la toxicitat dels abocadors a Cerdanyola Llibertat.cat

Ofensiva en la lluita contra els abocadors tòxics a Cerdanyola del Vallès Llibertat.cat

Mobilitzacions a la capital de La Plana contra els abocadors de tòxics Llibertat.cat

Un miler de persones es manifesten a Castelló contra els abocadors de residus tòxics Llibertat.cat

Acció reivindicativa a Cerdanyola del Vallès contra els abocadors Llibertat.cat

El video de l'Ecoparc 2 ja és a la xarxa: una prova del fracàs del model actual de residus Llibertat.cat