A partir d'ara, els estudiants deixaran de tenir la possibilitat d'estudiar en programes d'incorporació progressiva de la llengua pròpia i programes d'ensenyament en valencià, habituals en zones de domini lingüístic valencià.Segons ha explicat Font de Mora, el nou model, que el PP també va imposar a Galícia, "pretén l'equilibri entre les dues llengües oficials i introdueix l'anglès de manera progressiva fins a un màxim del 33% alhora que redueix les llengües oficials fins a un mínim d'un 33%".
Forta oposició popular
Escola Valenciana i el conjunt d'entitats i associacions sensibles amb la llengua pròpia han reaccionat amb duresa a l'anunci del conseller de suprimir les línies en valencià i apostar per un sistema únic sacrificant els programes d'ensenyament en valencià i d'immersió lingüística, que són els que millors resultats han donat en coneixement de llengües segons els estudis de la pròpia conselleria d'Educació.
El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, s'ha oposat frontalment a la intenció del conseller de suprimir les línies en valencià i substituïr-les per una línia única: "És un atac frontal al plurilingüisme i la qualitat de l'ensenyament de qualitat, a més d'una agressió al futur del valencià". L'entitat critica que en nom del plurilingüisme se suprimisquen els programes que millors resultats han donat en coneixement de llengües i s'aposte per "un sistema no avaluat que no respon a cap criteri pedagògic i se situa justament al contrari de l'opinió dels experts. Aquest model proposat és una greu equivocació perquè els alumnes no dominaran les tres llengües".
De la seva banda, ACPV alerta que la mesura "significa una nova agressió a la llengua i la cultura dels valencians". Amb aquesta mesura, l'entitat considera que el PP segueix "una línia caracteritzada per la censura, l’autoritarisme i el més profund antivalencianisme". "En una Europa cada vegada més globalitzada i plurilingüe, pretendre tancar televisions públiques o acabar amb l’ensenyament en llengua pròpia són mesures que van contra la direcció de la història i contra l’opinió majoritària de la societat", critica, i assenyala que en el cas del País Valencià "són iniciatives que ataquen també la qualitat: tothom sap que TV3 és la televisió de més qualitat en la nostra llengua, com també ho són les anomenades “línies en valencià” dins del conjunt de l’ensenyament".