Fa deu anys milers de persones protestaven contra l'augment de l'aigua

Aquest 2 d'abril s'han complert 10 anys d'una important mobilització contra els preus abusius de l'aigua, que durant els darrers anys ha anat passant a mans de negocis privats, especialment d'AGBAR.

10.000 persones es  van manifestar fa una dècada pels carrers de Barcelona en protesta pel rebut de l'aigua: en concret exigien que s'exclogués del rebut les despeses d'eliminació de residus. Els participants en la mobilització havien estat convocats per un centenar d'associacions veïnals i col.lectius de diferents municipis de l'àrea metropolitana, que ja des de la dècada dels anys 90 havien començat a plantejar les seves reivindicacions. Entre aquestes cal subratllar la campanya d'insubmissió de milers de famílies que es van negar a pagar els reburts abusius de la companyia privada d'aigües.

05/04/2011 19:24 Política

 Aquesta lluita popular va frenar la imposició de diferents taxes sobre un bé col.lectiu que els diferents governs havien deixat a mans privades.

 

Manifestació massiva per protestar pel rebut de l’aigua (notícia històrica)


Milers de persones van omplir diumenge els carrers de Barcelona per protestar contra el rebut de l’aigua. Convocats per la Confederació de Veïns de Catalunya (Confavc), prop de 10.000 ciutadans segons els organitzadors, i 2.500 segons la Guàrdia Urbana, es van unir per exigir solucions al conflicte de l’aigua. La principal reivindicació era que s'exloguin del rebut de l'aigua les despeses d'eliminació de residus.

Un centenar d’associacions veïnals de diferents municipis de l’àrea metropolitana van participar en la manifestació després de deu anys de protestar pel mateix sense que es compleixin els compromisos signats. Demanaven a l’Entitat Metropolitana del Medi Ambient que la taxa d’eliminació de residus (Tangrem) no s’inclogui en el rebut de l’aigua.

Deu anys de lluita

El detonant de les reivindicacions va ser l’encariment del rebut de l’aigua domèstica que entre el 1990 i el 1992 va augmentar un 20 per cent en termes reals, descomptant la inflació. Els consums més habituals van experimentar un increment de la factura en pessetes del 40 per cent.

La tarifa que cobrava la companyia d’Aigües de Barcelona (AGBAR) es va mantenir igual, per contra, pel que fa als impostos del rebut, alguns van passar a ser més cars, d’altres es van incloure i d’altres es van mantenir. D’entre els impostos presents en el rebut, el Cànon d’Infraestructures Hidràuliques (C.I.H.) es va encarir, i se’n va afegir un de nou: el tangrem.

Aquests canvis es van introduir arrel de l'aplicació a partir de la Llei de Pressupostos de 1991 de les lleis 4 i 5 del 1990, que van comportar l’augment del preu de l’aigua trimestre per trimestre.

 

manifestaci_pel_dret_a_laigua

Més informació: www.confavc.org/

Per saber-ne més:

La CUP denuncia l'OPA hostil contra la companyia d'aigües de Sabadell

La CUP de Banyoles critica l'actitud opaca del govern sobre el canvi de model de gestió de l’aigua

La CUP de Barxeta denuncia que "un senyoret de Xàtiva" pugui extreure 16.320 metres cúbics d'aigua

Jornades per la defensa i recuperació del serveis públics a Barcelona

Enterrament popular dels rius

Neix la Plataforma Metropolitana Contra els Transavasaments

Quan un govern esdevé un trist ajuntament metropolità

Presentació de la Plataforma Metropolitana Contra els Transvasaments al Col·legi de Periodistes:

Més de 150 entitats i institucions ebrenques s'han adherit a la manifestació de diumenge.

La Jornada de Lluita Ebrenca: tot un èxit 

Continua la "crisi de l'aigua" a Catalunya Nord

MANIFEST DE LA PLATAFORMA METROPOLITANA CONTRA ELS TRANSVASAMENTS