Després d'uns anys de letargia -l'any 2007 no es va presentar a les eleccions- la formació ha decidit reorganitzar-se i tornar-se a presentar amb energies renovades després d'haver participat activament a la Plataforma Tagamanent Decideix i en l'organització de la consulta sobre la independència. Tal com ja va informar Llibertat.cat, farà coalició amb ERC a través de l'acord "Compromís independentista i d'esquerres per Tagamanent". Les dues formacions s'han repartit el mandat.
Roger Castellanos és el candidat de la CUP a Tagamanent i ocupa el número dos de la llista, darrere del candidat d'ERC, que governarà durant els tres primers anys, mentre que Castellanos serà alcalde el quart any i fins llavors ostentarà les regidories de Participació i Acció Social i Cultural.
Castellanos té 24 anys i és fill de Santa Eugènia del Congost, a Tagamanent. És llicenciat en ciències polítiques però exerceix l'agricultura ecològica fent de pagès. Castellanos proclama, enèrgic: "Aquesta vegada sí que ens veiem preparats per fer el salt definitiu cap a l'ajuntament el proper 22 de maig".
- Quin lema farà servir la CUP a Tagamanent?
"Fem un salt endavant per Tagamanent!"
és el lema que actualment encapçala el manifest del "Compromís
Independentista i d'Esquerres per Tagamanent", que és com hem anomenat
l'acord de coalició que hem arribat amb ERC. El lema vol transmetre que,
aquesta vegada, ens veiem capaços de ser una alternativa política real
pel poble, que marqui un abans i un després, entre la política
clientalista, passiva i ineficaç que ha imperat fins ara a Tagamanent,
per construir un nou ajuntament veritablement independent i democràtic.
Volem fer un salt endavant cap a un poble de Tagamanent compromès amb
l'autodeterminació dels Països Catalans, profundament democràtic,
socialment just i ecològicament sostenible.
- El vostre cas és particular, ja que us presenteu en coalició amb ERC. Com ha estat això?

La complexitat de Tagamanent rau en la seva simplicitat: som molt pocs habitants disseminats en un extens terme municipal. No tenim nucli urbà, ni espais socials, ni petits comerços, ni centres educatius, etc. En definitiva, a Tagamanent no hi ha punts de trobada estables entre els veïns. Som un poble sense poble, ja que la immensa majoria dels serveis es troben als municipis veïns, on sí que hi ha els casals de joves, els espais per a la gent gran, els comerços, les escoles i els centres de treball. Per això, els vincles i les activitats socials es desenvolupen fora del municipi, i això es tradueix en una baixa participació de la gent del poble en l'associacionisme i en els escassos esdeveniments populars que se celebren a nivell local.
En l'àmbit polític, aquest context es tradueix en candidatures unipersonals seguides d'una llista "fantasma", en programes electorals basats en favors personals i, consegüentment, en una despolitització generalitzada de l'activitat dels governs municipals que només fomenta el desinterès respecte als afers col·lectius del poble. A la CUP no volem participar d'aquest circ oligàrquic, i sent conscients de les dificultats que presenta el poble per poder desenvolupar el nostre projecte, hem hagut d'adaptar-nos al context local i tractar de forçar un canvi de rumb en la política municipal. Això ha hagut de passar necessàriament per arribar a un acord de coalició amb ERC, que són els únics amb els que hem pogut arribar a un consens ampli a nivell de projecte polític i de formes organitzatives, per poder impulsar, per primer cop a Tagamanent, un equip real d'homes i dones organitzades al marc d'un projecte comú, d'esquerres i independentista.
- Així en aquesta coalició els valors de la CUP estan garantits?
Després de mesos de converses amb els membres d'ERC, hem arribat a l'acord que hem denominat "Compromís Independentista i d'Esquerres per Tagamanent", que és el document públic on es reflecteixen tots els aspectes de l'acord de coalició, des dels principis ètics i de bones pràctiques polítiques, passant per les formes d'organització interna, fins a l'estructuració del futur ajuntament atenent al nostre programa polític de cinc eixos, que són gestió pública eficaç i transparent; aprofundiment en la democràcia participativa; aprofundiment en la justícia social; dinamització social i cultural del poble, i defensa del medi ambient i d'un urbanisme sostenible.
Malgrat que des de fora del poble, per alguns sectors, la coalició pugui semblar controvertida o a contracorrent, estem segurs que satisfarem les expectatives de la nostra gent i contribuirem en enfortir el projecte de la CUP i de l'Esquerra Independentista. Entenem que a d'altres poblacions més grans, sobretot pel que fa a Barcelona, les cúpules d'ERC no n'acceptarien ni una sola coma de l'acord que sí que hem assolit a Tagamanent, on no només hem elaborat un veritable programa polític d'unitat popular, sinó que també hem garantit la transparència i l'assemblearisme en el si de la coalició.
- Des de l'actual configuració del govern municipal, cap on va Tagamanent?
El veritable problema de Tagamanent és l'absència de polítiques públiques, més que la consideració que siguin injustes o incorrectes. Entenem que un ajuntament com el nostre té molt poc marge de maniobra, però no admetem que això sigui una excusa per a la inacció. La passivitat o, en alguns casos, la improvisació, és la tònica general del govern municipal, de l'actual i dels predecessors, de manera que no podem valorar que Tagamanent prengui un rumb equivocat, sinó que simplement ja fa temps que navega en aigües estancades.
- Com s’ha desenvolupat la darrera legislatura?
Tot i el que he comentat anteriorment, sobretot el darrer any de la legislatura, cal admetre que el govern municipal ha impulsat algunes mesures interessants que ens faciliten un bon punt de partida per començar a desenvolupar el nostre projecte de cara a la propera legislatura. Concretament, n'hem d'assenyalar dues: d'una banda, s'ha realitzat un procés participatiu sobre el nou POUM que, sobretot, ha servit per demostrar que el poble de Tagamanent està disposat a participar quan se li dóna l'oportunitat per expressar-se. D'altra banda, s'ha aconseguit a través d'un conveni amb el Bisbat de Vic, un local d'ús públic que, tot i ser insuficient, és el primer cop que el poble disposa d'un local social que no sigui el propi Ajuntament.
- L'entrada de la CUP al consistori pot trencar aquestes inèrcies immobilistes?
La CUP aportarem aire fresc i renovellat a la política municipal tagamanentina, i això de ben segur que engrescarà la gent del poble. Sobretot, perquè no som els mateixos de sempre. A més, nosaltres no venim a contribuir en les picabaralles personals ni a fer encara més viciats els aires que es respiren als plens, no tenim cap mena d'intenció d'entrar en aquest joc absurd. La nostra intenció és totalment constructiva: volem aportar noves idees i nous projectes que animin la gent de Tagamanent a participar en els afers col·lectius, aglutinant el màxim de gent possible al voltant d'un projecte engrescador que ens permeti fer un cop de timó i marcar un nou rumb cap a un horitzó més just i més democràtic.
- Quines problemàtiques haurà d'afrontar el nou govern municipal que sorgeixi de les eleccions?
Primerament,
la principal prioritat del govern municipal haurà de ser posar punt
final a les dinàmiques que fins ara han marcat la política municipal. Caldrà treballar de forma constructiva per evitar les disputes
personalistes, traçant polítiques públiques realistes, però alhora
ambicioses i ben planificades, per començar a avançar cap al Tagamanent
que volem.
Hi ha moltes reptes de futur, dels quals en destacaré només alguns: cal garantir que es dugui a terme la desviació de la C-17, ocasionant el mínim impacte ambiental possible, per tal de poder alliberar-nos d'aquesta nefasta barrera artificial que ens esquartera el poble; cal implementar el POUM d'una forma respectuosa amb la voluntat popular expressada al procés participatiu i alhora amb l'entorn i els ritmes de creixement desitjats pel poble; cal fomentar l'associacionisme i dinamitzar cultural i socialment els nostres veïnats, promovent punts de trobada i consolidant un espai social comú. Hem d'avançar cap a una democràcia més plena, impulsant pressupostos participatius i assemblees de veïns per debatre i decidir sobre les principals problemàtiques del poble.
- En què incidireu durant la campanya?