“Haikus de combat”, la poesia com a compromís social i polític

Algú creu possible adaptar la poesia tradicional japonesa a la nostra realitat social i nacional? Per comprovar-ho haureu de fer-vos amb la darrera obra de Joan Alfons Marí, “Haikus de combat” (Edicions Can Sifre, 2010).

 

Un nou poemari d'aquest activista polític i cultural nascut a Palma fa 48 anys. Després de "La terra encesa" (Documenta Balear, 2009,) Joan Alfons Marí torna amb força renovada.

10/02/2011 17:50 Cultura

 

Haiku és una de les formes de poesia tradicional japonesa més esteses. És un poema breu japonès que consta de tres versos de 5-7-5 síl·labes, sense rima i que intenta copsar un moment, un instant, un pensament, una imatge amb la mínima expressió. Joan Alfons Marí ha adaptat la tradició japonesa a la nostra actualitat contemporània i ens parla de repressió política, dominació i substitució lingüística i cultural, sobre la guerra d'Iraq, la guerra del 36,... també d'aspectes tant universals de la nostra condició humana com l'amor. Una oportunitat ben original i recomanable de familiaritzar-se amb la poesia.

 

Avui 10 de febrer, a dos quarts de nou del vespre, es farà seva presentació a Can Alcover-Espai de Cultura (c. de Sant Alonso, 24, Palma). Presentarà l'acte Rafel Gallego. L'autor recitarà una selecció de haikus amb l'acompanyament de bases musicals creades per a l'ocasió per Marcel Pich. En acabar hi haurà un petit refrigeri oriental. L'acte comptarà amb la col·laboració d' Edicions Can Sifre.

Joan Alfons Marí i Torres començà la seva activitat des de molt jove. Militant de l’esquerra nacionalista, concep la poesia com una arma de combat col·lectiva. Ha col·laborat a publicacions com Mallorca Socialista, El Llamp, La Nau o S’Esclop.