Una vuitantena de representants del món immigrat signen un manifest en defensa de la immersió

Una vuitantena de representants i dirigents de l'àmbit de la immigració han signat un manifest "per deixar clar davant tot Catalunya la defensa del català com a llengua pròpia del país i per reclamar el manteniment del sistema d'immersió lingüística a totes les escoles del país".

Aquests nous catalans que destaquen pel seu paper en diferents entitats relacionades amb la defensa dels drets de la immigració i l'acollida en català encapçalen una campanya que vol posar en marxa una recollida de signatures que es farà en les properes setmanes arreu del país.

01/01/2011 12:48 Drets i Llibertats

Sota el títol "Manifest dels nous catalans en defensa de la immersió lingüística", un grup de 75 representants d'immigrants ha signat un document en defensa del model català d'immersió lingüística. Els adherits rebutgen les sentències del Suprem i adverteixen que si s'acaten es "podria derivar cap a la segregació". La campanya respon així les tres sentències del Tribunal Suprem contra el model català d'immersió lingüística.

"Nosaltres, nous catalans de diferents orígens i que no hem tingut el català com a llengua materna", es presenten, "expressem que el català és la llengua pròpia de Catalunya i el tret més important de la cultura catalana", de manera que "el seu aprenentatge és una eina clau per a la integració plena de tots els novuinguts". És el manifest d'una campanya de recollida de signatures que s'ha encetat amb les primeres 77 adhesions, totes elles de personalitats destacades del món de l'acollida.

El manifest defensa el sistema d'immersió lingüística qüestiona pel Tribunal Suprem, que el passat 22 de desembre va emetre tres sentències en què instava la Generalitat a suprimir el model d'immersió i incloure el castellà com a llengua vehicular en l'ensenyament de Catalunya. Als adherits a la campanya expliquen que aquest sistema va ser establert "com un mecanisme per a la normalització de la llengua catalana atesa la situació de marginació i prohibició que aquesta va patir durant el temps de la dictadura". A més, remarquen que el sistema va ser aprovat per Parlament i que disposava d''un ampli consens social'. Així mateix, el model està recollit a l'Estatut, que va ser aprovat via referèndum pel poble de Catlunya.

La immersió garanteix la cohesió social i no perjudica el castellà, asseguren

Els primers nous catalans que han signat el manifest asseguren que la immersió "afavoreix la igualtat d'oporunitats i la cohesió social", a més de ser "un model d'èxit avalat per les instàncies europees". De la seva banda, subratllen que la immersió "no implica cap greuge cap al castellà ni impedeix que els nous catalans no castellanoparlants d'origen el puguin aprendre atesa l'amplitud del seu ús social". En aquest sentit, citen l'informe Pisa 2009, que revela que els estudiants catalans tenen un major nivell de castellà que els espanyols.

Insten a desacatar la sentència

Els 77 nous catalans no demanen explícitament que es descatin les sentències del Suprem, però sí que adverteix que si s'obeeixen es "podria derivar cap a la segregació dels alumnes a les escoles en funció del seu origent o de la seva llengua materna", situació que segons els adherits "crearia el risc d'un trencament de la convivència i sembraria la llavor de la discriminació i de la fractura social".

Per saber-ne més:

Ofensiva antisentència del Suprem als ajuntaments

 

Els lectors opten per desacatar les sentències del Suprem sobre la immersió lingüística 

Emergeix l’esperit del 10 de juliol arreu del país davant el silenci del nou arc parlamentari