Un jove de 18 anys, l'artífex de la revolució virtual a favor de la "transparència política"
Isacar Marín, un jove estudiant de Batxillerat de l'institut de Benicalap va fundar la pàgina web que ha donat la volta al món i que ha generat una allau de protestes arreu del món a favor de Wikileaks. Freewikileaks ja rep milers de visites cada dia. El web, allotjat al servidor Liveyeah, també té versió en català.
A partir d'aquí Marín va fer una crida a mobilitzar-se que va tenir èxit al moment, i de fet les mobilitzacions es compten per desenes a tot el món. Marín assegura que les sinergies creades arran de Wikileaks aniran més enllà i de moment ja ha anunciat la creació d'"un moviment per la transparència política". "La detenció de Assange ha encès la metxa i nosaltres hi posarem el combustible", sentenciava Marín en una entrevista a El País.
Segons el noi, "els partits són instruments de poder inservibles perquè allà no funciona la mobilització i no se'ns fa cas", de manera que es declara "en aquesta batalla per la transparència i contra el terrorisme d'Estat".
Protesta a València
A València al voltant de 300 persones es van concentrar a les sis de la tarda davant les portes del consolat de Suècia per demanar la llibertat de Assange i la restitució del portal des del qual s'han filtrat milers documents de la diplomàcia nord-americana.
A la manifestació de València Marín va atendre els mitjans. "Dijous vam demanar permís a la Delegació del Govern i encara no ens han contestat, i per això entenem que no hi ha cap problema", afirmava el jove.
La pancarta en què es podia llegir "Per la llibertat. No al terrorisme d'estat" va marxar des del Parterre fins al número 4 de la Porta de la Mar, acompanyats de 300 persones. Durant la protesta es va demanar la posada en llibertat d'Assange i es va reclamar més transparència a les institucions.
Protesta a Barcelona
Més de 200 persones es van concentrar davant del consolat britànic de Barcelona per reclamar la posada en llibertat del fundador de WikiLeaks, Julian Assange. Els assistents a l'acte, que es va allargar durant més d'una hora, van cridar consignes a favor de la llibertat d'expressió i en contra de la detenció d'Assange i el tancament del domini de WikiLeaks.
En el manifest es demana també l'inici d'un procés judicial sobre els responsables dels fets que s'han conegut a través de les filtracions d'aquest web. La protesta, convocada a través de les xarxes socials, es va repetir a València, Madrid i Sevilla, i també a d'altres punts del món com ara Sao Paulo, Bogotà, Lima o Amsterdam.
Els assistents a la concentració, que va tenir lloc a les portes de la Torre de Barcelona de l'Avinguda Diagonal, on hi té la seu el consolat britànic a la ciutat comtal, van fer crides a favor de la posada en llibertat d'Assange i de Bradley Manning, el soldat acusat d'haver filtrat els documents que van derivar en les publicacions dels diaris de guerra d'Afganistan i dels registres de guerra a Iraq. També es va reclamar el restabliment del domini a internet.
Els missatges de les pancartes anaven en la mateixa direcció i demanaven la protecció de la llibertat d'expressió i l'excarceració del fundador de WikiLeaks. El manifest, que va ser llegit pel portaveu de Barcelona Radical, Rafa Villaró, insisteix en el restabliment dels comptes bancaris del web i el servei en les xarxes de Visa i Mastercard d'Assange i el portal que va fundar. A més, reconeix la importància de mitjans com WikiLeaks perquè suposen "una finestra oberta a la lliure informació" i reclama l'inici d'un procés judicial contra els responsables dels fets que s'han descobert en els darrers dies arran de les filtracions aparegudes al portal, en cas que es demostri la veracitat d'aquests.
Alguns mandataris com ara Zapatero o Cameron també van ser criticats durant la protesta pels assistents pel fet de no haver mostrat la seva repulsa al que qualifiquen com a "actes de terrorisme" que WikiLeaks ha descobert.
{youtube}C5UpoY-jCE8{/youtube}
{youtube}J-hcYjBRMWs{/youtube}
Detingut el representant de la filtració més important de la història
Quan el periodisme fa tremolar un imperi
El diari de la guerra afganesa de Wikileaks
Un vídeo de Youtube demostra com els EUA van matar dos periodistes a l'Iraq