L’STEI-i dóna suport al Manifest a favor del català de l’IES Pau Casesnoves d'Inca

Dilluns passat, el claustre de l'institut Pau Casesnoves d'Inca (Mallorca) va aprovar un manifest en què es demana una rectificació pública del president del Partit Popular de les Illes, José Ramón Bauzá, sobre la intenció de derogar/rectificar la Llei de normalització lingüística i/o el Decret de mínims.
 
L’STEI-i, com a representant de la majoria d’ensenyants de les Illes Balears, se suma a aquesta iniciativa, li dóna tot el seu suport, i es proposa treballar colze a colze amb tots els centres que s’uniran a la iniciativa del Pau Casesnoves.

18/11/2010 02:58 Drets i Llibertats
Pel sindicat "No és possible l’existència de polítics tan ignorants que hagin arribat a dir que aquí no s’ensenyaven les modalitats lingüístiques, quan això mai no s’ha sentit a dir del castellà i de les seves modalitats, que com podeu imaginar en té moltes més que el català, perquè es parla a molts més indrets. I no és necessari tenir una gran cultura per saber que a tots els països civilitzats i cultes del món, se sol ensenyar la llengua estàndard i a cada indret s’ensenyen les modalitats pròpies del lloc, a més de les varietats més esteses. Així es fa  a Andalusia, i a Extremadura, a Lleó i a Castella, a Argentina i a Bolívia, etc. Igualment a les Illes s’ensenya tassó allà on aquest recipient es diu tassó, i got, allà on aquest recipient es diu got. I això està ben recollit al Decret de Mínims i a la Llei de Normalització Lingüística, lleis que no és necessari ni revisar sinó és per augmentar la protecció i el foment de l’ús del català".
 
I és que, segons l’STEI-i "als i a les ensenyants de les Illes Balears ens ha costat més de 30 anys aconseguir un tipus d’ensenyament amb el qual es complís el que preveuen totes les lleis i és que s’aprenguin les dues llengües per igual".

El claustre del centre públic també insta tots els centres docents, institucions i mitjans de comunicació que s'adhereixin a un acte de protesta simbòlic el proper 10 de febrer a les 10 del matí a les portes dels centres escolars per expressar "el rebuig a les manifestacions fetes pel líder popular" i per "afirmar clarament la unitat de la llengua catalana".

El document, que ha estat promogut des del centre que dirigeix Joana Prohens, dona del conseller de Medi Ambient i Mobilitat, Gabriel Vicens, assenyala que aquestes "declaracions demostren una gran ignorància de qui les ha realitzades, tant pel que fa als conceptes de llengua com de dialecte", amb relació a les paraules de Bauzá: "Aquí deim tassó i no got". A més, afegeixen que "consideram que amb aquestes afirmacions l'autor ataca directament la realitat lingüística de la llengua catalana".