VISITA GUIADA I COMENTADA ALS ESCENARIS DE LLEIDA BOMBARDEJATS
Dia: Diumenge, 14 de novembre
Hora i Lloc: La ruta començarà davant l'Auditori Enric Granados de Lleida, a les 10:00h del matí.
L'historiador David Sancho serà l'encarregat de conduir i comentar la ruta que recorrerà bona part dels escenaris bombardejats de Lleida el 2 de novembre del 1937,
incidint en la importància del bombardeig i els edificis bombardejats.
La ruta finalitzarà al Casal l'Ocell Negre, on es podrà contemplar un petit recull audiovisual de fotografies que ens endinsaran en la tragèdia de la ciutat abatuda per les bombes.
VIDEO - DOCUMENTAL SOBRE EL BOMBARDEIG DE LLEIDA
Dia: Dissabte, 20 de novembre
Hora i Lloc: A les 19:00h de la tarda al Casal l'Ocell Negre (C/ Sant Carles, 8 - Lleida)
El 2 de novembre de 1937, a primera hora de la tarda, nou aparells Savoia Marchetti de l'aviació legionària italiana van deixar caure les seves bombes sobre lleida. En menys de 5 minuts van provocar més de 200 morts, centenars de ferits i van atemorir una població indefensa de 40.000 habitants. Entre les víctimes, nombrosos alumnes del Liceu Escolar, que va quedar arrasat pel bombardeig.
Carta pública del Casal Ocell Negre en relació a la commemoració:
En record del Liceu Escolar
D’ençà de la guerra civil, el bombardeig que el 2 de novembre de 1937 va patir la ciutat de Lleida ha quedat fixat en la memòria col·lectiva dels lleidatans com el fet més tràgic de la nostra història recent. Aquell fatídic dia, en una ciutat que cada vegada sentia la guerra més a prop, els bombarders feixistes van volar sobre la ciutat deixant anar la seva càrrega mortal. El resultat, centenars de morts i ferits, víctimes tots de la brutalitat dels que van implantar els atacs indiscriminats a la població civil com una arma de guerra.
De tota la ciutat, el Liceu Escolar, emblemàtica escola lleidatana fundada com a referent de l’educació laica, va patir la pitjor part. Mentre eren a classe, desenes d’infants morien sota les bombes, donant lloc a terrorífiques escenes que formen part de la nostra història més fosca.
Oblidats pel franquisme vencedor, el fets del Liceu foren una “desgràcia” més de la guerra; des de la Transició, homenatges amb més o menys continuïtat van començar a treure la pols del que hauria d’haver estat un motiu de perenne record des de l’existència del primer ajuntament democràtic.
La por, la cobardia o el tòpic “no voler obrir ferides”, han fet que fins fa pocs anys el record i l’homenatge al Liceu Escolar no tinguin un lloc destacat a l’agenda municipal. Per sort, diferents entitats de la ciutat, veïns, i des de la seva creació, el Casal l’Ocell Negre, han promogut homenatges i actes de record a les víctimes del Liceu i de la guerra civil, que no només han permès recuperar la memòria històrica de la ciutat sinó divulgar entre les noves generacions l’existència d’uns fets que cal no oblidar.
Des del 2006, el Casal Ocell Negre ha organitzat visites i itineraris a espais relacionats amb la guerra civil (incloent evidentment el Liceu Escolar), jornades sobre memòria històrica, i ha participat en les campanyes impulsades per entitats de la ciutat per la desaparició dels símbols feixistes que penosament encara trobem a Lleida.Per tot això, conscients que cal continuar en la divulgació i record d’aquests fets, enguany hem organitzat dos actes més. En primer lloc, la visita guiada pels espais de la guerra civil a Lleida i que es durà a terme el proper diumenge 14 de novembre (sortida a les 10 h. davant l’auditori); en segon lloc, el passi del documental “El braç de les fúries” el dissabte 20 de novembre a les 19 h. al Casal l’Ocell Negre (c/sant Carles, 8).
Hi esteu tots convidats.
Per saber-ne més:
La CUP de Lleida aplaudeix la col·locació d'una placa explicativa del bombardeix del Liceu
Homenatge als alumnes i professors del Liceu Escolar de Lleida morts durant els bombardejos de 1937