25-N: Dia Internacional contra la violència masclista

El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional Contra la Violència cap a la dones, en la 1a Trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib celebrat a Bogotá (Colòmbia) al juliol de 1981.

En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere a l'àmbit domèstic, la violació i l'assetjament sexual a per part dels Estats incloent la tortura i els abusos soferts per presoneres polítiques.

21/11/2010 13:56 Gènere

 

Maulets tenyeix de vermell les fonts de Reus en memòria de les dones mortes 

Maulets denuncia la discriminació de les dones amb una representació a València

Maulets a les Terres de l’Ebre inicia la campanya contra la violència de gènere

"La violència de gènere té cara i creu"

La CUP participa en la Diada contra la violència masclista a Girona

 

Es va triar el 25 de novembre per a commemorar el brutal assassinat de les germanes Mirabal (Pàtria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer en el fons d'un precipici. Per al moviment popular i feminista de República Dominicana aquestes dones han simbolitzat històricament  la lluita i la resistència.

"Des de la més tendra infància i fins la mort, en el fons del cor de tot ésser humà hi ha quelcom que, malgrat l'experiència de tots els crims comesos, patits i presenciats, espera sense defallença que se li faça be i no el mal. Això, en primer lloc, és el que és sagrat en qualsevol persona". (Simone Weil)

Dones mortes per violència masclista als Països Catalans

La xifra de dones mortes a mans d'homes s'ha mantingut terriblement estable als Països Catalans malgrat algunes oscil·lacions. En el que portem d'any, han mort 23 dones al sud de l'Albera: 12 al Principat, 8 al País Valencià i 3 a les Illes. L'any passat van morir tres dones més, és a dir un total de 26 (14 al País Valencià, 11 al Principat i una a les Illes), mentre que l'any 2008 en van assassinar 16 (8 al País Valencià, 7 al Principat i una a les Illes) i el 2007, 23 (12 al Principat, 10 al País Valencià i una a les Illes).

Manifest d'organitzacions de l'Esquerra Independentista: "La violència de gènere té cara i creu"

La violència de gènere. Què és? 25N-Contra la violència de gènere  L’Escarot, Assemblea de Joves de la Costera

Maulets a les Terres de l’Ebre inicia la campanya contra la violència de gènere

 

Palma

A les 20.00 hores, la plaça de les Tortugues de Palma serà l’escenari d’una concentració contra la violència cap a les dones. En el decurs de l’acte es projectara un vídeo de l’ONU denunciant l’ablació i un altre denunciant la violència sexista. Posteriorment, hi intervendrà un representant del Grup d’Homes per la Igualtat i contra la Violència Masclista i es llegirà el manifest de la convocatòria, a càrrec d’una representant de la plataforma. Per cloure l’acte, s’hi interpretaran al violí El Cant dels ocells i Imagine. L’acte ha estat convocat per la Plataforma per la Igualtat, que agrupa les principals associacions de dones de Mallorca. 

Granollers

25-N Contacontes i exposició pel Dia contra la Violència de Gènere

El proper dijous, 25 de novembre, és el Dia contra la Violència de Gènere. Al casal hem preparat una sessió de Conta-Contes amb Jordi Amenós i el seu espectacle Contes per viure millor. Començarà a 2/4 de 8 del vespre i l'entrada és gratuïta.

El mateix dia podreu veure la inauguració de l'exposició "Trencant esquemes" que ha realitzat una sòcia de l'Esquerda, la Duna Vilà, i que mira de qüestionar els mites que envolten l'amor romàntic. 

Lloc: Casal Popular de Granollers L'Esquerda

 

Tarragona

banner_25n_versio4

 

25 de novembre: TOTES PATIM VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Parlem de violència de gènere i estem fent referència a aquella violència masclista, sexista, que té el seu origen en la desigualtat sexual. Parlem de violència de gènere i la major part de la societat sent repulsió, indignació, frustració i fins i tot incomprensió. I quan es parla de violència de gènere, la majoria de persones pensa en les darreres morts de dones a mans d'homes, i s'hi sent solidària, comprenent la situació com un problema social.

Avui dia, es comença a entendre que no cal arribar a una pallissa per parlar de violència de gènere. Que el terror psicològic, l'abús o l'assetjament sexual són sense cap dubte formes clares de violència masclista que es donen en major mesura que les agressions físiques que surten als mitjans de comunicació. Veiem, així, que aquesta violència de gènere afecta moltes més dones de les que diuen les estadístiques oficials.

A aquestes alçades cal, però, fer un pas endavant, superant les limitacions pròpies del feminisme institucional. Cal comprendre que aquests casos de violència sexista que es donen en l'àmbit de les relacions de parella, només són la punta d'un gran iceberg, tal i com ja dèiem l'any passat. Són la punta que els mitjans de comunicació visibilitzen en les seves cròniques de successos. La part invisible, però, és encara més esfereïdora, ja que ens afecta de manera directa a la majoria de dones. Ens referim a totes les situacions que atempten contra la nostra salut física, psíquica i emocional, i que estan completament normalitzades, o fins i tot justificades.

Quan patim pressió estètica, que condueix a obsessions, a malalties i fins i tot a la mort, a dones cada vegada més joves, però també més grans. Quan fem un esforç etern per a assolir una imatge que s'aproximi a l'estereotip impossible amb el que se'ns bombardeja; ESTEM PATINT VIOLÈNCIA DE GÈNERE.

Quan sentim por d'anar soles pel carrer pensant que podem ser víctimes d'una agressió sexual. Quan evitem passar a prop de grups d'homes, perquè no volem ser objectes de les seves mirades. Quan directament ens sentim vexades per comentaris grollers sobre el nostre cos, ESTEM PATINT VIOLÈNCIA DE GÈNERE.

Quan som insultades per la nostra conducta sexual, ja sigui perquè volem mantenir moltes relacions, no seguim un patró heterosexual en les nostres relacions o perquè no ens ve de gust mantenir-ne. Quan algú ens ‘fot mà', ESTEM PATINT VIOLÈNCIA DE GÈNERE.

Quan cobrem menys que els nostres companys a la feina, quan hem de realitzar dobles jornades perquè a casa ningú més fa les tasques domèstiques, quan ens sembla que no tenim ni un minut per nosaltres. Quan cobrem pensions miserables, quan assistim a una feminització de la pobresa, ESTEM PATINT VIOLÈNCIA DE GÈNERE.

Quan l'avortament segueix dins del codi penal, i es continuen posant limitacions a la lliure decisió de les dones, en relació a la seva maternitat. Quan el talibanisme catòlic és capaç d'anar a clíniques per a coaccionar professionals i dones que han triat lliurement sobre el seu propi cos, ESTEM PATINT VIOLÈNCIA DE GÈNERE.

D'exemples de violències normalitzades, que no són denunciades pels mitjans de comunicació ni anomenades per la classe política institucional, en tenim molts més. Només cal que revisem el nostre dia a dia per a adonar-nos de quan patim abusos contra la nostra seguretat i autoestima, pel simple fet d'haver nascut dones en una societat que avui segueix sent masclista.

És per això que emplacem a totes les persones a qüestionar-se el seu paper en la perpetuació de totes aquestes formes de violència que coarten el nostre dia a dia. Emplacem a homes i dones a deixar enrera la visió reduccionista del què és la violència de gènere, que s'ofereix des de les institucions i el feminisme formal. Perquè cada vegada que no responem a una agressió masclista, sigui del tipus que sigui, l'estem perpetuant.

La única solució és la desobediència al patriarcat, aquesta estructura de poder masclista que impera a la nostra societat i que ens sotmet a totes les formes possibles de violència. Per això, el 25 de Novembre ha de ser un dia per recordar totes les víctimes mortals de la violència sexista, però també ha de ser un dia per apoderar-nos i responsabilitzar-nos dels nostres cossos, dels nostres drets i de les nostres accions. La jornada del 25 de novembre ha de servir per construir des d'ara un dia a dia sense sexismes, sense masclismes, tant en situacions quotidianes com en qüestions estructurals econòmiques i socials.

COMBATEM EL PATRIARCAT CADA DIA!

 

València

MANIFEST DEL 25 DE NOVEMBRE 2010.

CAP AGRESSIÓ MÉS, CAP MALTRACTADOR AL CARRER. NO A LA VIOLÈNCIA MASCLISTA!

En la última dècada, 629 dones han sigut assassinades , amb una mitjana de 63 per any. En 2010 hem superat la xifra de feminicidis de 2009. Des de l’1 de novembre del 2009 al 31 d’octubre d’enguany, 75 Dones han sigut mortes a mans d’assassins masclistes,amb una violència brutal:

estrangulades

asfixiades

apunyalades

esquarterades

degollades

atropellades

llançades al buit

enverinades

ofegades

decapitades

soterrades en calç viva

mortes a colps amb martells, barres, lligones...

La majoria han sigut assassinades per la seua parella o exparella, altres no mantenien relació sentimental amb l’assassí: són les que no entren en les estadístiques oficials.

De nacionalitat marroquina, boliviana, espanyola, anglesa, colombiana, bielorussa... amb ordres de protecció i sense. Joves i més grans. Assassinades a casa, al carrer, a soles o amb les seues criatures.

Aquest 25 de novembre, DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CAP A LES DONES, tornem a dir que no volem més agressions.

Denunciem de nou que per a erradicar la violència maclista cal començar amb l’educació, perquè l’educació en igualtat és l’eina bàsica per a transformar l’actual societat capitalista i patriarcal en una societat igualitària i lliure.

Perquè l’assistència social o la justicía intervenen quan la violència ja s’ha produït. Per això és imprescindble la prevenció. Imprescindible apostar en educació per a la ciutadania perquè les nostres filles i fills sàpiguen que la igualtat no és només cosa de les dones, sinó una necessitat irrenunciable de tota la societat.

Cal posar fí a la imposició d’un model de bellesa, d’una manera de ser, de vestir, d’estimar o de viure, perquè totes elles són diferents formes socials de violència contra les dones.

Volem un model social on no tinga cabuda cap tipus de violència sexual contra les dones i xiquetes. Que no permeta el tràfic de xiquetes i dones per a la seua explotació laboral o sexual, que repare les víctimes i perseguisca els delinqüents que es lucren amb l’esclavitud d’aquestes.

La crisi està servint de reforç dels estereotips en els quals se sustenta la discriminació que patim les dones. Les mesures que estan adoptant els governs per a eixir-ne són de marcat caràcter neoliberal i patriarcal. La supressió del Ministeri d’Igualtat i de línies d’inversió en polítiques d’igualtat o l’ajornament de l’aplicació de l’ampliació del permís de paternitat són passos arrere molt importants que fan més gran la bretxa de la desigualtat.

Al País Valencià, el govern autonòmic no destina els recursos econòmics necessaris per a educació, sanitat, assistència. Continua boicotejant la llei integral contra la violència de gènere, que després de sis anys encara no ha desenvolupat. A més, la falta de liquiditat li ha fet anunciar la venda d’immobles, entre altres, el palau del carrer Nàquera, seu de l’antic Institut de la Dona. Un espai de les dones al què no hem de renunciar.

Denunciem la violència masclista mitjançant l’insult o la desacreditació de les dones que exerceixen un càrrec públic, com ara les declaracions de l’alcalde de Valladolid contra la ministra de Sanitat, Igualtat i Política Social.

Hui, en el dia DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CAP A LES DONES, el Moviment Feminista de València cridem ben fort: CAP AGRESSIÓ MÉS, CAP MALTRACTADOR AL CARRER. NO A LA VIOLÈNCIA MASCLISTA.

RECORDEM QUE LA MANIFESTACIÓ del dia 25 de novembre, a València, eixirà a les 19.30 hores de la Plaça d’Alfons el Magnànim.

ACUDEIX-HI!!! NO A LA VIOLÈNCIA MASCLISTA!!!

MOVIMENT FEMINISTA DE VALENCIA

 

Gandia

El pròxim dijous 25 de novembre hi haurà, a Gandia, vàries activitats, a les quals estem convidats, com a associació i com a mares que tenim el deure de concienciar als nostres fills de certes conductes, amb el fi d'evitar la discriminació contra la dona i la violència de gènere.

Preguem el vostre recolzament i esperem veuren's a alguna activitat programada, com per exemple, deixant un missatge escrit als cartells preparats per a expressar la nostra solidaritat.

DIMECRES 24 NOVEMBRE

Inauguració exposició concurs cartells Contra la violència de gènere. Lliurament dels premis i diplomes a càrrec de la regidora delegada de Col.lectius Socials, Mónica Richart.

Guanyador 1er premi: Àngel Camarena, amb el lema: "No acabes amb la seua dolçor"

Lloc: Casal Jove, a l'av. de Beniopa, 35 - baix
Hora: 19:00h

DIJOUS 25 NOVEMBRE

Lliura el teu missatge de solidaritat

Lliurament, per part de la ciutadania, de missatges escrits o dibuixats expressant la seua solidaritat amb la celebració. A les taules d'informació trobaràs documentació i telèfons d'interès, així com eines per poder expressar els missatges.

Lloc: Plaça Rei en Jaume I

Horari: de 10:00 a 14:00h i de 16:00 a 20:00 h

Lectura del manifest contra la violència de gènere, que enguany correrà a càrrec del Sr. Jesús Garcia i Cànoves, President de la Junta Local Fallera de Gandia.

Lloc: Plaça Rei en Jaume I
Horari: 20:30 h

Sant Cugat

 

El proper dissabte dia 27 de novembre l'Assemblea de Joves organitza una jornada antipatriarcal amb motiu del dia internacional contra la violènciade gènere. La jornada consistirà en un taller antipatriarcal, a càrrec demembres del moviment feminista, i d'un sopar popular amb posterior festafins que els veïns ens deixin. Tot plegat tindrà lloc al Casal Popular la

Guitza (C/Migdia 13).

 

 

 

Girona

Concentració a les 20h a la plaça del Vi.

Aquest 25 de novembre, dia en què es condemna la violència masclista, hi ha més participació que mai. La imminència de les properes eleccions fa que el discurs políticament correcte contra els maltractaments sigui obligatori, i que es torni tan ambigu que fins i tot la dreta, en teoria, defensi els drets de les dones.
 
Encara avui els casos de violència de gènere es continuen tractant com si fossin aïllats, i no pas com conseqüències del sistema patriarcal, arrel de totes les violències cap a les dones. Cal una modificació profunda de patrons culturals i socials des de l’educació, la família i les institucions, i  superar els rols que es consideren intrínsecs a la dona o a l’home per posar fi a les relacions de poder entre sexes.

Fa quatre dies que a Barcelona es rebia al Papa, gran representant del patriarcat i d'aquests valors que discriminen les dones i potencien la violència masclista. S'han gastat molts diners públics per tota aquesta rebuda i s'han sumat a rebre'l parlamentaris i persones de partits que ara i avui es manifesten contra la violència masclista.

Hem d'acabar amb aquesta doble moral que per un costat té un discurs assistencialista cap a les dones, i per l'altre dóna cobertura a esferes de poder que, com la jeraquia catòlica, perpetuen el patriarcat. Les xifres de dones assassinades són la manifestació més dramàtica que les lleis i les mesures institucionals no són la solució perquè no aborden els problemes estructurals. Des del poder ens volen com a víctimes passives a les quals –suposadament- policies i jutges han de protegir. Però a qui protegeixen és a ells mateixos, intentant legitimar-se amb paternalismes mentre són una part estructural del patriarcat.  

Nosaltres busquem solucions en l’autodefensa feminista, que és el recurs que tenim per acabar amb la violència de gènere. Si som agredides pel fet de ser dones, ens hem de defensar. No parlecartell-recital-endavantm només de les tècniques d’autodefensa personal, sinó de detectar des de l’arrel la violència patriarcal i prendre les actituds i eines per posar fi a l’explotació seuxal. Es tracta d’organitzar-nos i crear espais comuns per enfortir-nos, lluitant contra l’opressió i construïnt relacions lliures de violència.

Plataforma Antipatriarcal de Girona

La CUP participa en la Diada contra la violència masclista a Girona

Dissabte, 27 a les 19h al Punt de Trobada de la Rambla de Girona.

Recital de poesia en motiu del 25-N, dia Internacional contra la violència masclista
 
A càrrec de:David Caño, Roser Ràfols i Carles Rebassa

Organitza: Endavant (OSAN)

 

Cocentania

Dia Internacional contra la Violència cap a les Dones. Concentració a la plaça de la Vila, a les 12 hores. Amb el el cantautor contestà Andreu Valor, amb la seua cançó "L'obra inesperada".

Consulteu: Col·lectiu 8 de Març / Andreu Valor

 

Pla de l'Estany

70689_1264392484_2601633_nLa CUP Pla de l'Estany anima tota la ciutadania de la comarca a assistir a la concentració que ha organitzat l'Ateneu Obert de la Dona amb motiu del Dia Internacoinal per l'Eliminació de la violència contra les dones. La concentració tindrà lloc a les set del vespre a la plaça del Museu de Banyoles. Posteriorment es marxarà fins a la Plaça Major on es llegirà un manifest i es farà un minut de silenci. La CUP fa una crida a tota la ciutadania a manifestar-se per demanar que s'aturi la violència masclista i demana un esforç col·lectiu i de l'administració per tirar endavant les mesures pertinents per tal d'aturar-la. Perquè masclisme és feixisme, aturem la violència contra les dones!

Concentració a la Plaça del Museu a les 19 h. i marxa fins a la Plaça Major a on llegirem el Manifest i farem un minut de silenci.

 

Al Pla de l'Estany, activitats de l'Ateneu Obert de la Dona

Exposició fotogràfica "Violència de gènere! (Banyoles, 2009)

 

Tortosa

Des de Maulets de les Terres de l'Ebre acabem d'iniciar la campanya No tot són hòsties, paraules i actituds també fan mal: Prou violències de gènere.

Esta campanya, que comença el 25 de novembre del 2010 i s'allargarà durant tot el curs, té com a objectiu mostrar com en el nostre dia a dia ens trobem amb diverses situacions, actituds i maneres de veure la realitat que, sense ser-ne conscients i tenint-ho interioritzat sense saber-ho, reprodueixen una sèrie de rols i idees sexistes i homòfobes fruit d'una educació i d'una societat que tot i que a simple vista pot semblar igualitària, es regeix per uns valors patriarcals. Així durant tot el curs es realitzaran diferents actes i accions en esta línia. El mes de desembre serà el dedicat a l'homofòbia.

Dissabte, 4 de de desembre, a les 20h.
Projecció de la pel·lícula Boys don't cry i després debat obert

Dissabte 18 de desembre, a les 20h
Projecció de la pel·lícula Mujer contra mujer i després debat obert

Al Casal Popular Panxampla (C/ Gil de Frederich, 6)