Catalunya pot prendre avui una decisió històrica: l'abolició de les corrides

El Parlament celebra avui la votació final de la Iniciativa Legislativa Popular que aposta per la prohibició dels toros.
 
El debat va arribar al Parlament de la mà d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), que va recollir més de 180.000 signatures, i que ha forçat els partits a posicionar-se en un debat polèmic al final de la legislatura. La incògnita és saber què votaran els diputats de CiU i PSC, que com que tenen llibertat de vot fan que sigui impossible saber si la ILP prosperarà o no.

27/07/2010 23:42 Comunicació

La possible prohibició de les corregudes de toros aquest dimecres al Parlament del Principat no és un fet aïllat, per la premsa internacional, sinó que té relació amb el fervor independentista que s'està vivint a Catalunya.

"El debat ara és si els toros, tant arrelats en el tradicionalisme espanyol, segueixen tenint el seu lloc en la recerca d'una independència de Catalunya", afirma el diari en un article publicat diumenge en la seva edició digital.

 

Els articles de la premsa internacional vinculen la votació amb el debat sobre la secessió. The New York Times recorda la crisi de Bèlgica i la recent sentència del Tribunal Internacional de la Haia i diu que el cas de Kosovo "pot encoratjar els esforços separatistes de tot el món".

The New York Times diu que el debat sobre els toros, inicialment centrat en el dret i la dignitat dels animals, és fruit del debat identitari que s'està coent a Catalunya, sobretot arran de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, que va culminar, recorda el diari, amb "una gran marxa de protesta a Barcelona".

La majoria dels principals diaris del Regne Unit, França, Alemanya i Itàlia també es fan ressò de la notícia. Alguns relacionen la polèmica amb la rivalitat Barcelona-Madrid. El diari irlandès Irish Times va publicar dissabte un extens reportatge en què subratllava:

El diari londinenc The Times, per la seva banda, entrevista una celebritat local que dóna suport a la prohibició catalana. Ricky Gervais, creador i protagonista de la sèrie The Office de la BBC, va declarar al diari britànic que "aquesta campanya no és un final, sinó un principi". Segons Gervais, la prohibició "demostrarà el poder d'un gir en l'opinió pública que innegablement està passant".

Diversos mitjans francesos com Le Monde publiquen aquest dimarts la notícia del periodista d'AFP Jean Baptiste Jalabert, que qualifica la decisió que podria prendre aquest dimecres el Parlament de "victòria històrica dels opositors a la tauromàquia". Segons Lajabert, "el món taurí espanyol aguanta la seva respiració", pendent de la votació, que el periodista preveu que serà "ajustada i on les venjances polítiques lligades al nacionalisme català han estat denunciades pels defensors de la tauromàquia".

La Generalitat desvincula els toros de la identitat

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha tirat pilotes fora i ha dit que s'hauria de mirar de separar la possible prohibició dels toros al Parlament aquest dimecres de la política. "Els toros són els toros i la política és la política, hauríem de mirar de separar-ho", ha dit Nadal.

Les Canàries, el precedent

Si hi ha prohibició, Catalunya no serà pionera. Ja l'any 1991, les Illes Canàries van prohibir aquest tipus d'espectacles en la seva Llei de protecció dels animals en una decisió que es va prendre per unanimitat i sense confrontació política. En aquell debat, els diputats es van centrar sobretot en les lluites de galls, activitat amb presència a les illes, que van quedar al marge de la prohibició. La iniciativa es va presentar consensuada per tots els grups.

Per saber-ne més:

L'Anàlisi: Les corregudes de bous, en declivi?