El GOB demana Responsabilitat Social Empresarial als hotelers:"que no destrueixin Son Bosc"

La societat que promou "la destrucció de l'espai natural de Son Bosc" està constituïda per algunes de les principals cadenes hoteleres balears: Iberostar, Grupotel y Cesgarden, segons el Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB)
El grup ecologista s'ha adreçat als seus responsables (Miquel Fluxà Rosselló, Miquel Ramis Martorell, Miquel Ramis Puigrós i Aurelio Vázquez Villa) per demanar-lis que practiquin la RSE conservant Son Bosc. El GOB els proposa aprofitar els potencials ecoturístics de Son Bosc, de visitants naturalistes, per comptes de destruir aquest paratge per a fer un altre camp de golf, que faria el número 25 a l'illa.

24/05/2010 22:48 Territori

El GOB, en la seva campanya per evitar la construcció d'aquest camp de gof, en una zona que ha de ser Parc Natural, i que concentra un dels índexs de biodiversitat i riquesa natural més alts de les Balears, ha decidit adreçar-se directament als responsables empresarials del projecte, per demanar-los que compleixin els seus propis decàlegs de Responsabilitat Social Corporativa, que tenen entre els seus punts -i sempre en un lloc molt destacat- la protecció i respecte del medi ambient.

La Carta:

Benvolguts Senyors,
Vostès són els principals accionistes de Golf Playa de Muro, l’empresa que vol urbanitzar l’espai natural de Son Bosc per fer-hi un camp de golf. Ens adreçam a vostès per exposar-los els arguments ecologistes a favor de la protecció d’aquest indret, amb l’esperança de que hi poguem raonar.


Son Bosc acull, d’entre d’altres, les poblacions més importants d’orquídia de prat d’Europa, la principal colònia mallorquina d’abellerol i una important zona d’alimentació pel falcó marí. Acompanya la present un informe d’investigadors del The Albufera Initiative for Biodiversity, TAIB-IMEDEA, sobre aquests valors ecològics de Son Bosc. L’ecoturisme que visita les nostres illes, per a conèixer i estudiar llocs com Son Bosc, és una font d’ingressos i llocs de treball que no ha rebut cap tipus d’atenció per part de les administracions públiques ni empresarials. Com a mostra del seu potencial, vos adjuntam un escrit de l’associació ornitològica britànica, RSPB, adreçada a Francesc Antich advocant per la conservació de Son Bosc; a la que també s’adhereixen tots els visitants del Parc Natural als que demanam suport tots els caps de setmana d’aquesta primavera.


En canvi, ja hi ha dues dotzenes de camps de golf a Mallorca, una xifra que ens assembla excessiva per a una petita illa mediterrània de clima àrid que ja es proveeix d’aigua dessalada mitjançant el consum d’hidrocarburs. El GOB pensam que els camps de golf són espais elitistes, sense cap relació amb la cultura o el paisatge mediterrani, i malbaratadors d’aigua.

L’activitat urbanitzadora de les seves empreses suposa, tot sovint, deterioraments ambientals i socials a les Illes Balears i a d’altres perifèries turístiques emergents com són el Carib o el Magreb. Amb aquest escrit just pretenem contribuir amb raons i sentiments dins la tensió entre els seus interessos de negoci i l’interès general, que defensam com a ciutadans.

El GOB no s’oposa al turisme, perquè entenem que aporta beneficis per al coneixement i la relació entre les persones. Però pensam que el negoci turístic genera abusos entre les persones i amb la natura. Pragmàticament, volem convèncer-vos de minimitzar els perjudicis que generau.

Potser mantenim postures distants, però no volem deixar d’adreçar-nos cordialment a vostès per tal d’establir un debat públic i transparent.

Palma, 24 de maig de 2010
Els saluda cordialment,
 



Macià Blázquez Salom
President interinsular del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa