Presentà l’acte i actuà com a moderador el responsable de la Secció d’Història de l’Ateneu i catedràtic de filosofia Bernat Castany. A l’acte hi assistiren un setantena de persones, algunes d’elles antics militants del FNC que participaren activament junt amb joves historiadors, en un debat que s’allargà fins a quarts de deu de la nit.
El primer ponent, l’historiador Agustí Barrera, exmilitant del FNC i del PSAN, es remuntà a la fundació del FNC a París el 5 de maig del 1940. Exposà la seva col•laboració amb els aliats en tasques de passos de frontera,d’obtenció d’informació d’interès militar durant la Segona Guerra Mundial.
Carles Sastre, exmilitant del FNC i d’EPOCA, actualment secretari general de la Intersindical CSC, postulà que només són derrotats els que es consideren vençuts, i que aquest no és el cas de l’independentisme combatiu. Va reviure la seva estada a París el 1978 i la seva relació amb el patriota i gravador Manuel Viusà (1917-1998), rememorà l’estada de l’artista a Terrassa a inicis dels anys quaranta, la seva tasca elaborant documentació falsa per a la resistència, que després reinicià a París. El vindicà com a ambaixador del FNC a París, on mantingué contactes amb representants dels moviments d’alliberament nacional d’Àfrica i Europa sobretot.
Xavier Alcalde, antic militant de les Joventuts del FNC i actualment doctorant en una tesi sobre la història política de l’independentisme català, féu una valoració dels darrers anys del FNC, els anys noranta i el paper polític que hi tingueren els Joves del FNC.
L’expresident del Parlament Català Heribert Barrera recordà alguns dels militants destacats del FNC que conegué a l’exili i a la Residència dels Intel•lectuals Catalans de Montpeller.Se centrà en la figura de Manuel Cruells. Recordà la pugna a inicis dels anys quaranta entre el Consell Nacional Català de Londres liderat per Carles Pi i Sunyer i JM.Batista i Roca i les Comunitats Catalanes d’Amèrica que consideraven superat l’Estatut del 1932 i optaven pel dret a l’autodeterminació i la direcció d’ERC encapçalada per Josep Tarradellas que s’aferraven a la legalitat Republicana.
Heribert Barrera, tot i valorar l’actitud coratjosa de lluita contra el feixisme dels militants del FNC, considerà que políticament el FNC no havia estat una experiència políticament reeixida, des del públic a l’hora del debat es refutà aquesta afirmació.
H.Barrera acabà la seva intervenció amb una consideració sobre l’esterilitat d’intentar un diàleg amb l’Estat espanyol, defensà la necessitat d’establir un pacte ampli entre tots els sectors de l’independentisme, per tal d’aconseguir una majoria al Parlament Català.
Després del col•loqui amb unes deu intervencions del públic, vam cloure l’acte amb la sensació d’haver acomplert un deure de justícia històrica, haver honorat els homes i dones que durant la dictadura feixista arriscaren la seva llibertat per defensar la identitat i la dignitat nacional de la Terra.
Per saber-ne més:
Un acte recordarà el 70 anys de resistència del FNC
Inauguració d'una placa dedicada a Jaume Martínez Vendrell
Els mèdia obliden la militància clandestina de Palau i Fabre al FNC
La memòria independentista: Ramon Subirats i Coral
Magí Colet: el FNC i la Catalunya resistent
Joaquim Casamitjana i Riqué, un resistent mort a mans de la Gestapo
Jaume Martínez i Vendrell o la constància militant per l’alliberament nacional
Ha mort el veterà independentista Antoni Turró i Martínez
Emotiu i sincer homenatge als lluitadors del FNC a Lleida
Homenatge a Lleida a Joan Culleré i Ibars
Esteve Albert i Corp o la fidelitat a la terra
De la fosca al desvetllament: El Front Nacional de Catalunya a la dècada dels cinquanta
Francesc Espriu: el patriota i pintor
Ha mort l'històric militant del FNC Francesc Espriu
Un ex-batlle del Baix Llobregat citat a