A les 19:30 hores de dijous dia 8 d0abril es donarà inici de la Diada amb el documental "La Sal de Formentera" amb la presència del seu director, Carmelo Convalia i l'historiador formenterer Santiago Colomar a la sala de plens del Districte de Gràcia (plaça de la Vila).
"La Sal de Formentera" és un documental que reflecteix la relació de la població de formenterera amb la producció de la sal des dels seus inicis fins avui dia. Les salines de Formentera foren i són de gran importància social i econòmica de l'illa, ja que va donar feina a molts d'illencs quan la menor de les Pitiüses no vivia del turisme i que ara són un dels principals atractius turístics de l'illa. Amb tot això, el documental recull la pèrdua del patrimoni i paisatgístic que a dia d'avui s'està intentant recuperar gràcies a les normatives nacionals (declaració de Parc Natural per part del Govern Balear, l'any 1995) i internacionals (Patrimoni de la Humanitat com paisatge natural per la UNESCO, l'any 1999) que protegeixen aquesta zona així com els esforços actuals per tal de reiniciar la seva activitat salinera des de fa ja dos anys.
Dia 9 d'abril, a partir de les 19:00 hores al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) es durà a terme el taller de Ball Pagès d'Eivissa i Formentera, que donarà a conèixer l'emblemàtic ball tradicional, a mans de diferents balladors i balladores de les Pitiüses, que es diferencia entre l'actitud de l'home i de la dona, la qual manté un recorregut en cercles amb passes menudes al voltant dels salts enèrgics de l'home a ritme dels instruments: la flaüta, el tambor i les castanyoles.
El dissabte 10 d'abril es durà a terme al llarg de la tarda el cos de la Diada que començarà a les 18:00 hores a la plaça de la Vila amb l'inici de la Cercavila amb les diferents colles de Gràcia (Geganters de Gràcia, Trabucàries de Gràcia, Bastoners de Gràcia, Castellers de la Vila de Gràcia, Bastoners de Barcelona, La Vella de Gràcia, Drac de Gràcia, La Diabòlica de Gràcia, i la Malèfica del Coll), les colles de ball d'Eivissa i Formentera i la Colla de Dimonis i Bruixes els Mals Esperits d'Eivissa la per diferents carrers de la vila fins arribar a plaça Diamant, on es durà a terme l'exhibició de Ball Pagès.
Tot seguit, a la mateixa plaça, es realitzarà un tast de la gastronomia típica de les Pitiüses, una gastronomia marcada per l'aïllament i la dificultat de les comunicacions que han constituït una cuina basada en productes locals i transmesa de generació en generació. A les 21:30 hores, podrem gaudir de la música que en portaran els grups de Qui hi ha?, de Gràcia; 4 de Copes, des de Formentera i del grup Rock Garage, d'Eivissa.
Aquesta diada arreplega cada any a nombrosos pitiüsos, la majoria d'ells joves que estan cursant els seus estudis a Barcelona com així a diversos illencs que hi resideixen, fent d'ella un punt de trobada i de referència per als joves de Formentera i d'Eivissa que viuen a Barcelona. Així mateix, amb aquesta diada, també es volen fer palesos els vincles existents entre Catalunya i les Pitiüses, donant especial rellevància a la llengua, la cultura i la identitat comunes.
La Comissió de Festes de Santa Maria és una entitat juvenil que es creà l'any 1989 i que s'encarrega de l'organització de les Festes de la Terra a Formentera cada 5 d'agost, dia recuperat com estendard de lluita per la cultura, el medi ambient, la identitat, la llengua i altres aspectes socials que afectaven i afecten a l'illa de Formentera. L'Associació Vuit d'Agost es creà l'any 2004 amb els objectius d'organitzar esdeveniments socioculturals per ala joventut, la promoció de la llengua i de la resta de manifestacions de la cultura pròpies d'Eivissa.