«Volem demostrar que encara som vius i que volem continuar sent pagesos»

Una diferència abismal de preus que empeny la pagesia a l'extinció i els pagesos a fer mans i mànigues per malviure. Els pagesos/es porten anys denunciant que els intermediaris ofeguen tant la pagesia pagant-los preus misèrrims com els consumidors, fent-los pagar uns preus injustament més elevats.

Això és el que han volgut denunciar avui un grup de pagesos amb una tractorada a Viladamat (Alt Empordà) per reclamar que els governs moguin algun dit per frenar la desaparició de la pagesia.

05/02/2010 19:38 Drets i Llibertats

 

Sota el lema "Volem preus justos al camp i a la ciutat!" els pagesos gironins s'han mobilitzat aquest divendres amb tres finalitats: denunciar que els intermediaris apliquen "preus abusius" als productes mentre ofeguen la pagesia, exigir als governs tant català com espanyol que apliqui mesures urgents anticrisi per al sector i, finalment, per escalfar motors cara a la gran mobilització que preveuen fer el dia 20 a Barcelona.

 "Si el govern no actua d'una puta vegada acabarem arruinant-nos"

"Volem demostrar que encara som vius i que volem continuar sent pagesos", ha afirmat el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball. El líder del sindicat agrari ha afirmat que la crisi global "no és una excusa" per abandonar la pagesia i que, com a sector estratègic, "també ens mereixem ajuda". "El que faran serà acabar arruinant-nos", ha lamentat Joan Caball que, de forma contundent, reclama "que el govern d'una puta vegada actuï i trobi solucions per al conjunt de la pagesia".
 
"A Barcelona explicarem a la gent que no ha vist mai cap pagès en viu i en directe que el que paguen a les botigues no és el que cobrem"

El coordinador nacional d'Unió de Pagesos (UP), Joan Caball, ha afirmat que la manifestació de Barcelona servirà per explicar "a la major part dels ciutadans que no han vist mai cap pagès en viu i en directe" que el preu que paguen a les botigues i supermercats no és el preu que cobren els productors. "Volem que qui acaba comprant els nostres productes i que fa abús de poder, se'ls posi on se'ls ha de posar", ha afirmat Caball que denuncia que els intermediaris ofeguen la pagesia amb preus baixos i després cobren pel mateix producte a preus molt més elevats.
 
"Som un 10% menys que l'any passat"
 
"També som un sector prioritari", ha reclamat el coordinador nacional del sindicat agrari que exigeix a les administracions que actuïn per frenar la desaparició de la pagesia. "Som un 10% menys que l'any passat", ha afirmat Caball que assegura que aquesta situació es viu per culpa de "l'immobilisme" dels governs. "Hem d'intentar trobar solucions per al conjunt de la pagesia amb propostes", ha argumentat Caball.
 
"El govern espanyol insulta la intel·ligència de la pagesia"

Joan Caball ha criticat que el govern espanyol aprofiti la presidència europea per fer propostes "que el que farà serà acabar d'arruinar-nos". Així, afirma que proposar una base de 100 euros per hectàrea als productors no és una bona solució perquè "ningú pot viure amb això". "És insultar la intel·ligència de la pagesia", ha conclòs Caball, que afirma que qui pitjor ho està passant són els joves que han decidit dedicar-se al sector agrari perquè "tenen ganes de fer coses i de tirar endavant, però necessiten mesures per poder continuar fent de pagès".
 
MANIFEST:
 
"Per uns preus justos al camp i a la ciutat"

Unió de Pagesos reclama al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Govern de l’Estat i a la Unió Europea, cadascú en el seu àmbit de competències:
 
1. Justícia i equitat en el comerç de productes agroalimentaris en els àmbits català, espanyol, europeu i internacional.

- Reclamem que els poders públics acabin amb la col•lusió tàcita de les empreses de la  distribució agroalimentàries: que emprenguin mesures enèrgiques que no la permetin i la sancionin durament.
- Es facin les inspeccions necessàries per part de les autoritats de comerç, consum i competència per fer complir les normatives que regulen les obligacions i drets del mercat.
- S’actuï per tal que les autoritats comunitàries posin en marxa tots els mecanismes mercat (restitucions a l’exportació en porcí, verema en verd i destil•lacions en el vi) i els de gestió de crisi de l’Organització Comuna de Mercat (OCM) única i els de salvaguarda (importacions de fruita seca) per resoldre situacions greus dels diferents sectors.
- Estableixin una nova legislació de comerç agroalimentari:

Que garanteixi la transparència del mercat.
Eviti, sancioni i rescabali els productors afectats dels abusos de posició de domini en els marges comercials i en els terminis de pagament.
Estableixi un etiquetatge universal obligatori sobre l’origen dels productes frescos i elaborats.
Garanteixi un control de les importacions inclosa la no introducció d’organismes nocius i garanteixi el respecte escrupolós de la preferència comunitària.
Garanteixi la reciprocitat en les exigències als productes importats que als produïts a la Unió Europea.

2. Polítiques per millorar la competitivitat de les empreses agràries

- Ajuts de minimis directes i per facilitar l’accés al finançament, així com d’ajuts per al salvament i reestructuració d’empreses en crisi.
- Convocatòria urgent del cessament anticipat de l’activitat agrària per a les explotacions sense relleu dels sectors en crisi. Oposició frontal a allargar l’edat de jubilació als 67 anys.

- S’estableixi un paquet de mesures de foment per a:

Dotar suficientment les línies d’ajut forestal.
Equiparar les primes de la producció integrada i de la producció ecològica als altres països de la UE-15.
Incrementar les primes de les indemnitzacions compensatòries de muntanya i zones desfavorides.
Establir mesures agroambientals per als conreus herbacis.
Dotar de preferència i màxim ajut en les línies d’augment del valor afegit a la pagesia professional individual i a la de grup.

- S’executin els plans sectorials cunícola i de la vinya i el vi, i un nou pla de reconversió varietal per la fruita dolça així com l’establiment d’un programa de reestructuració de l’oví i cabrum mitjançant la reserva de drets de pagament únic; que s’actuï davant del Consell i el Parlament europeus per a que no es ratifiqui el nou acord amb el Marroc; i que es deixi de fomentar, des de l’Administració, sota el pretext de la cooperació al desenvolupament empreses exportadores d’aliments amb capital europeu.

3. Polítiques estructurals i mesures horitzontals

- Promoció dels productes autòctons i informació i formació dels consumidors.
- Classificació i pes de les canals.
- Reducció del cost de recollida dels cadàvers, eliminació del cost dels MER, aplicació correcta de la taxa de residus dels escorxadors, compliment dels contractes d'integració i manteniment dels escorxadors locals.
- Millora dels programes de sanitat animal i vegetal i increment del suport a les ADS i ADV.
- Millora de les assegurances agràries.
- Millora de les eines de les associacions interprofessionals.
- Pla de formació de la pagesia professionals per compte propi.
- Normes europees de producció integrada.
- Fons de terres i drets de Catalunya.
- Moratòria en els pagaments per a la millora i transformació de regadius.

4. Mesures fiscals

- Aplicar l’IVA reduït a tots els inputs utilitzats en la producció agrícola, ramadera i silvícola (tarifes elèctriques, ...).
- Incloure en el gasoil agrícola tots els usos professionals (calefacció d’hivernacles i granges...)
- Establir la devolució dels impostos que afecten a les transmissions patrimonials per als que s’havien quedat fora de la definició d’agricultor professional, entre el 3 de gener de 2008 i el 20 d’octubre de 2009.
- Adequar els mòduls de l’IRPF a la situació de crisi i incrementar les despeses de difícil justificació al 10%.
- Establir la llibertat d’elecció a la pagesia per imputar als exercicis fiscals 2009 o 2010 de l’avançament del pagament únic cobrat aquest octubre de 2009.
- Establir l’exempció o la deducció fiscal a l’IRPF  dels ajuts a les agroambientals, ICM, benestar animal i inversions no productives.

5. Cal una nova PAC que compleixi el Tractat de Lisboa: garantir un nivell de vida equitatiu a la població agrària i assegurar al consumidor subministres a preus raonables.

Objectius de la PAC art. 37 “Garantir així un nivell de vida equitatiu a la població agrària, en especial mitjançant l’augment de la renda individual dels que treballen en l’agricultura...” “assegurar al consumidor subministres a preus raonables”

Per això, cal que les integrants de les nostres institucions democràtiques defensin una nova PAC forta, eficaç i simplificada en favor de la pagesia professional europea, per tal de legitimar aquesta política davant de la ciutadania europea, que no pot estar basada en referències històriques i que ha d’incloure a totes les produccions en els mecanismes de gestió de crisi de l’OCM única. Cal que esmercin esforços importants per fer que veritablement es compleixi el Tractat de la Unió Europea.