Arriben a Barcelona els actes de suport a Egunkaria

Martxelo Otamendi, ex-director del diari Euskaldún, participava hui al matí en una trobada amb periodistes, a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, on hi era present la pràctica totalitat de la premsa catalana.

L'ex-director d'Egunkaria i actual director de Berria afirmava "què ara es hora de demanar l'absolució i més endavant de reclamar jústicia penal, personal i ecònòmica, davant les falses acusacions de pertinença a ETA", que l'acusació popular manté contra els imputats" tot i resaltant que no hi ha cap intervenció de la Fiscalia, denunciant les tortures a les que han estat sotmesos.

20/01/2010 19:06 Internacional

A hores d'ara, (un quart de vuit del vespre), el periodista participa en un acte on també intervenen Antonio Franco, Ignasi Riera, Eva Fernandez, Albert Martínez i Feliu Ventura a l'Auditori del Centre de Cultura Contemporània.de Barcelona.

A més, a més, manifestava la seua perplexitat davant d'un procés judicial esglaonat, amb interrupcions temporals i un informe per part de la Fiscalia que pràcticament descarta la pertinença dels encausats en la banda armada. El judici va començar el 15 de desembre, set anys després que l'Audiència espanyola tancarà el diari com a mesura preventiva, i es va reprendre la setmana passada, continuant les sessions els propers 25, 26 i 27 de gene i un altra tanda de sessions prevista pel final de febrer. Aquestes interrupcions donen la sensació "de que no saben que fer amb els encausats i la percepció d'incomoditat dels Magistrats de la Sala" qué és veuen obligats a continuar amb el procés per l'acció de l'acusació particular exercida per les ONG's "Dignidad y Justícia" i l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT). Els periodistes encausats son Iñaki Uria, Xabier Oleaga, Txema Auzmendi, Joan Mari Torrealdai i el mateix Otamentdi . Un dels procesats és un ex-francisca i un altre és encara jesuita en actiu).

Una de les dades més esgarrifoses narrades durant la trobada son els detalls de  les tortures que tant ell com la resta dels encausats van rebre durant mesos, per part de la policia.

En relació al recent comunicat de la banda armada Otamendi és mostrava convençut de què l'Esquerra Abertzale, fruit d'un procés de reflexió interna de llurs col·lectius, enceta un veritable procés de "deixar les armes", davant la mirada atenta mirada dels periodistes presents, alguns d'ells incréduls davant les afirmacions i amplia argumentació de la intervenció.