Ocupació simbòlica de la caserna de l'OTAN a Bétera

Ahir, quinze pacifistes van aconseguir entrar a la Base militar de l'OTAN a Bétera (Camp del Túria), després de saltar les tanques del perímetre de seguretat en un acte de desobediència civil. Prop d'un centenar de participants antimilitaristas arribats d'arreu de la península, es van congregar aquest dissabte en el poble valencià de Bétera -a 3 km de la base militar-. Tots els participants van arribar per a formar part de la 7a Inspecció Ciutadana, una convocatòria llançada des del col·lectiu Alternativa Antimilitarista-MOC que sota el lema "Fora d'Afganistan- Fora de totes parts" reclamava no solament la sortida de les tropes d'Afganistan, sinó també l'abolició dels exèrcits.

Sobre les 11 del matí els pacifistes arribaven al poble per a donar les primeres passes de la jornada de protesta. El carrer principal del poble va servir un any més per a albergar el lloc informatiu i donar acollida als participants proporcionant les fulles d'instruccions amb l'esquema de l'acció, un mapa dels voltants de la instal·lació, a més de la tradicional bata blanca dels inspectors i inspectores ciutadanes.
 

29/11/2009 18:23 Drets i Llibertats
 
Després d'una petita reunió de benvinguda, els pacifistes van repartir i van desplegar les pancartes. Amb els últims detalls ja a punt, els assistents van començar amb el cercaviles que va travessar el poble i entre pancartes i música la marxa pacifista tom rumb a les instal·lacions de la caserna de la Força de l'OTAN. Durant el recorregut fins als voltants de la instal·lació de l'OTAN els antimilitaristas portaven paraigües decorats amb símbols contra la guerra i banderes. 
 
La "7a Inspecció Ciutadana", va coincidir amb altres convocatòries realitzades a Alacant, Barcelona i altres indrets de la península. L'acte tenia com a objectiu demanar que les tropes espanyoles abandonin completament Afganistan (gairebé un 60% segons enquestes recents del propi Ministeri de Defensa espanyol ), i que les pròpies Forces Armades siguin abolides (un 7% segons  les enquestes).
 
val09panc01Després de mitja hora de festiva marxa per la carretera els participants van arribar al perímetre militar on la carretera es bifurca en dues vies que limiten amb la base militar (carretera Olocau, i carretera Porta Coeli). En aquest lloc la presència de les forces policials i militars es va fer palesa. La via es va dividir i també la marxa que es va fraccionar en multitud de petits grups que es van desplaçar pels camins en ambdós sentits del perímetre militar. Alguns grups pacifistes van aprofitar l'oportunitat d'estendre una cinta de senyalització de perill al llarg de la tanca exterior com forma de clausurar simbòlicament la base.
 
La marxa va continuar per ambdós costats de la carretera i alguns grups de antimilitaristas es van avançar i van començar a llançar-se a les tanques per a fer els primers intents d'entrada en el perímetre militar. Els intents van donar els seus fruits a l'altura de l'entrada principal del recinte.  
 
Mentre altres activistes ho intentaven sortejant les tanques metàl·liques per sota, aprofitant la seva folgança, alguns directament van traspassar grimpant i passant entre els filferros d'arç que coronen les tanques per a després despenjar-se a l'interior del recinte militar. 
 
En total 3 grups d'activistes van aconseguir traspassar el perímetre de seguretat per diferents punts de les instal·lacions on van desplegar una pancarta que deia ?despeses militars per a necessitats socials.Fora en la carretera, la resta dels participants animava als activistes que esperaven pancarta en mà el procediment d'expulsió.
 
Als pocs minuts d'estar en l'interior del recinte, tots els grups de pacifistes van ser interceptats per agents de la Guàrdia Civil i militars. Passats uns 20 minuts d'espera, els agents van procedir a la identificació dels participants i posteriorment van ingressar als activistes en diversos vehicles militars. Després de passar mitja hora tots els participants van ser desallotjats fora del recinte. Una vegada fora del recinte tots els participants es van congregar per a marxar en direcció al parc del poble de Bétera on els esperava una paella a manera de tancament de la 7ª Inspecció Ciutadana.