Per què vau crear Gent de Gramenet?
PEPONIO: Perquè dins de l'Ajuntament no hi havia oposició; hi havia una majoria absoluta del PSC, i CiU i ICV que governaven junts amb el PSC; així que l'única oposició quedava en mans del PP. Davant d'aquesta realitat va sorgir un moviment molt divers format per gent de grups i plataformes que volíem que hi hagués una autèntica alternativa d'oposició.
Us esperàveu que pogués arribar a succeir l'escorcoll de l'Ajuntament i la detenció de l'alcalde?
AITOR: No, la veritat és que ningú s'ho esperava. Hi havia moltes coses que nosaltres havíem anat denunciant, però ningú s'esperava que arribés aquest desenllaç.
Quines coses dius que ja havíeu denunciat?
PEPONIO: El conjunt de la política urbanística, però de forma concreta criticàvem el projecte urbanístic Cubics, que està al parc Europa. Havíem fet un informe feia més d'un any on dèiem més o menys tot el que ara està sortint. Efectivament no ens esperàvem el que ha succeït amb aquesta magnitud, però sí que es podia esperar que si algun dia algú estirava dels fils i llegia els papers que havíem fet arribar a diverses instàncies, doncs això podia passar.
Per què sou crítics amb la política urbanística del consistori?
AITOR: La política actual de fer gratacels en sòl públic requalificant no té en compte les mancances dels diversos barris. A banda que no permet la participació real de la població. Per exemple, el que es coneix com a Cubics, està fet en uns terrenys que eren públics i que havien d'anar destinats a equipaments que el barri feia molts anys que estava demanant. La plataforma de la Serra de Marina va fer mobilitzacions contra el projecte, però no van reeixir; per contra, tots els partits de l'Ajuntament van votar-hi a favor.
PEPONIO: En definitiva, criticàvem un creixement desmesurat d'una ciutat que pensem que no ha de créixer més. El creixement ens porta cada vegada més gent en una ciutat mancada de serveis de tota mena: no hi a prou ambulatoris, ni prou centres culturals. Hi ha gratacels planificats a tota la ciutat, i tot això va en detriment de la qualitat de vida de la població de Santa Coloma.
L'operació Pretòria serà una possibilitat per transformar la manera de fer política que hi ha hagut fins ara a Santa Coloma?
AITOR: Segons com evolucionin els esdeveniments. Pensem que si es canalitza bé doncs s'acabarà forjant una alternativa fota que tingui alguna possibilitat de canvi.
PEPONIO: Certament, tot serà si els moviments socials ens espavilem i fem pressió. S'ha demostrat que quan es treballa unitàriament doncs s'aconsegueixen coses. Hi ha el perill que tot continuï igual, perquè normalment el poder polític i econòmic van molt lligats i no tenen ganes d'introduir canvis. Dependrà de la força que puguem fer.
AITOR: Un altre problema pot ser qui impulsi l'oposició, perquè en l'última mobilització contra la corrupció van començar a aparèixer plataformes que no se sap d'on provenen i que tenen un caire racista. Hem d'evitar que el descontentament tingui una deriva dretana i racista.
Penseu que el que ha succeït a Gramenet és fruit d'unes males pràctiques d'uns determinats responsables polítics o que té alguna relació amb el sistema polític i econòmic?
AITOR: És molt clar que això prové no només de Santa Coloma, sinó que prové del sistema polític i econòmic en el que estem. Només cal veure els casos de corrupció al País Valencià i a les illes Balears.
PEPONIO: Aquí hi havia una autèntica xarxa muntada a nivell de Barcelonès Nord d'àmbit social, polític, econòmic i social. Dels dos detinguts de l'Ajuntament que estan a la presó, l'alcalde fa 28 anys que és el responsable polític del PSC al Barcelonès Nord i el regidor d'Urbanisme és el president del PSC a Santa Coloma. Per tant, si algú fa un intent de desvincular-los de l'estructura del partit, no té massa credibilitat. Parlo de xarxa de diversos àmbits perquè té una dimensió econòmica per les contractacions a dit, els favors i les comissions; una de social perquè "compraven" determinades entitats a partir de subvencions perquè els facilitaven amagar determinades pràctiques darrere d'un procés participatiu; una dimensió política perquè dominaven el partit a escala local i comarcal; i també una de policial perquè tots els moviments crítics a Santa Coloma han estat especialment reprimits policialment: no en el sentit que els hagin detingut i pegat, sinó en el sentit de fer seguiments, que encara a hores d'ara notem.
També denuncieu l'aparell de seguretat de què s'havia envoltat l'alcalde.
PEPONIO: Sí, s'ha demostrat que té al seu voltant una Brigada Delta d'agents de la Guàrdia Urbana no uniformats al seu servei; són 8 o 10 agents triats a dit, trets del gimnàs de karate del regidor de la Guàrdia Urbana. I a banda té dos guarda-espatlles privats que els paguen des de l'alcaldia i que també surten d'aquest gimnàs.
Quan denunciàveu totes aquestes qüestions, quina resposta rebíeu?
PEPONIO: Tant el partit del govern com els de l'oposició ens deien que érem bojos, gent provocadora. El govern es permetia fins i tot riure's de nosaltres, quan dèiem coses que eren absolutament veritat. I tenim moments imperdibles filmats en vídeo, com quan l'Aitor li va dir a l'alcalde: "Vostè rigui, però jo crec que el que riu l'últim riu millor".
Els altres partits quina actitud han tingut aquests dies?
AITOR: La primera reacció va ser callar, no feien gairebé intervencions públiques. El problema que tenen és que s'estan investigant projectes als quals tots ells van donar suport, així que no poden cridar gaire. Aquesta setmana han fet un comunicat tots els partits a excepció del PSC dient que es faci un ple urgent i que s'esculli nou alcalde. Però es dóna el fet que EUiA va donar suport a la manifestació que vam fer on demanàvem que es dissolgués el consistori, però ara demanen nou alcalde, una contradicció.
Així que vosaltres demaneu la dissolució del consistori.
AITOR: Sí, i la creació d'una Junta Gestora, perquè no es poden celebrar eleccions anticipades en l'àmbit municipal.
PEPONIO: A més de la dissolució del consistori, també demanem l'aturada immediata de les obres que estan sota sospita i la declaració de béns de quan van entrar cada un dels regidors i de com estan ara, tot i que això últim és relatiu, perquè poden haver posat coses a nom de familiars.
Com penseu que evolucionarà la investigació?
PEPONIO: Tot depèn de les ganes que tinguin d'estirar del fil, i de les ganes que tinguin els polítics d'aturar la qüestió. Ens trobem davant d'un cas on hi podrien estar implicats tant CiU com el PSC, i són dos partits molt potents, que en algun moment poden dir prou.
Per què penseu que han decidit posar algú com Núria Parlon per alcalde?
AITOR: Encara hi ha una vuitena part del cas que no s'ha fet pública, així que ni ells mateixos deuen saber qui podria encara estar imputat. Per tant han buscat una persona que estigui al màxim al marge del nucli implicat. Nosaltres ja hem anunciat que el dia que es faci el ple hi anirem a protestar i a exposar les nostres demandes, encara que el facin al matí per evitar que hi pugui anar gaire gent.