El Parlament va ignorar les irregularitats detectades per la Sindicatura a Santa Coloma l'any 2007

L'any 2007 la Sindicatura de Comptes va presentar al Parlament de Catalunya un informe on alertava de diverses "irregularitats" detectades a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet durant l'exercici del 2003. I l'any passat, un informe de Gent de Gramenet també advertia de presumptes irregularitats al consistori. Malgrat les anomalies detectades, cap grup parlamentari ho va investigar. Mentrestant continua oberta l'operació Pretòria. La Sindicatura de Comptes ja va alertar el 2007 el Parlament d'"irregularitats" en la gestió de les empreses de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet en un informe que va presentar a la cambra que fiscalitzava els seus comptes del 2003. Malgrat això, cap grup li'n va fer cas i va demanar explicacions a la comissió parlamentària del síndic. De moment hi ha nou persones detingudes per la seva implicació en la trama. En aquest moment els detinguts estan sent transportats a Madrid amb un autobús de la Guàrdia Civil i amb 7 cel·les individuals per deixar-los incomunicats.

29/10/2009 12:36 Política

 

L'informe fiscalitzador, de més de 120 pàgines, analitza els comptes de l'Ajuntament del 2003 -Bartomeu Muñoz és alcalde des del 2002-, i va constatar "nombroses irregularitats que posen de manifest greus deficiències en l'elaboració, comptabilització i control dels expedients d'obres" en els encàrrecs que va fer a les seves dues empreses públiques dedicades a la construcció i gestió d'obra pública i equipaments: Gramepark i Grameimpuls.

La Sindicatura va recomanar en el seu informe al consistori "que s'estableixin mecanismes que permetin un adequat control i supervisió" per garantir el compliment de la normativa vigent.


Entre les nombroses incidències, destaquen encàrrecs d'obra de l'Ajuntament posteriors a la selecció del contractista, modificacions de l'obra efectuades amb anterioritat a l'autorització de l'Ajuntament, desviació del pressupost fins a tres vegades superior a l'import pressupostat inicialment, pagaments d'obres mitjançant permuta, i expedients d'obres encarregats a empreses municipals "incomplets malgrat ser d'informes significatius".


També es constaten males pràctiques en la contractació de personal. "Determinat personal que ocupava llocs de treball ha passat a ocupar llocs de treball d'un grup superior sense passar pel tràmit preceptiu de la promoció interna", constata. A més, s'observa el pagament d'increments salarials no regulats per normativa.


En el cas d'una operació de permuta de béns feta per Gramepark, la Sindicatura observa una sobrevaloració de més de 2,25 milions d'euros.

Aquestes irregularitats es van diagnosticar el 2003, quan el PSC tenia 16 dels 27 edils, i l'alcalde ja era Bartomeu Muñoz, detingut ahir, i que governava en coalició amb CiU i ICV-EUiA-EPM.

També es constata que obres en instal·lacions esportives es van fer "sense crèdit i sense haver formalitzat els corresponents expedients contractuals". Segons la llei vigent, aquests contractes poden ser invàlids en no complir els requisits que estableix la legislació. Altres expedients relatius a la construcció d'habitatges són incomplets, fet que dificulta el control final de l'Ajuntament sobre les obres encarregades.


Les irregularitats detectades el 2003 no mantenen relació directa amb la presumpta trama de corrupció que investiga el jutge Garzón.

Novè detingut

Els vuit detinguts a Catalunya en l'operació contra la corrupció urbanística van declarar ahir davant la Guàrdia Civil, a l'espera de comparèixer demà davant del jutge Baltasar Garzón, que ahir va ordenar la detenció a Madrid d'un novè implicat, l'empresari Manuel Carrillo.


Després de passar la nit a la comandància de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca, els vuit detinguts a Catalunya, entre ells, l'alcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, i dos exalts càrrecs dels governs de Jordi Pujol (CiU), Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, van declarar davant els agents de la Guàrida Civil, a l'espera de ser traslladats demà a Madrid, on declararan a l'Audiència Nacional.


Precisament a Madrid va ser arrestat ahir per ordre del jutge Baltasar Garzón un altre suposat implicat en la trama, Manuel Carrillo. Carrillo és conseller delegat de Limasa Mediterrània, una empresa de serveis de neteja que posseeix una delegació a Santa Coloma de Gramenet.

Xifra milionària

La trama de corrupció podria moure xifres milionàries. Diversos mitjans han fet públic que els implicats en el cas Pretoria haurien obtingut 20 milions d'euros de resultes de les seves activitats.


Aquesta quantitat hauria estat obtinguda mitjançant un suposat entramat de societats que aconseguia requalificacions urbanístiques i que movia els diners al paradís fiscal de la illa de Jersei. No obstant això, la suma es desprèn de la documentació i les investigacions prèvies a la detenció dels nou membres de la suposada trama. Per tant, podria créixer a mesura que la Guàrdia Civil analitza els document trobats en els registres practicats.


L'operació Pretòria ha provocat una gran commoció política i social a Catalunya, que encara estava sota l'impacte de l'escàndol de corrupció del "cas Palau", la qual cosa ha portat fins i tot el president de la Generalitat, José Montilla, a llançar un missatge de confiança a les institucions públiques i els seus gestors, malgrat entendre l'"alarma social" i la "irritació" de la ciutadania.

Periple a Madrid

Els vuit detinguts a Catalunya de l'operació Pretòria estan sent ja traslladats a Madrid per declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón. El transport es duu a terme amb un autobús especial de la Guàrdia Civil, amb set cel·les individuals per tal que restin incomunicats durant tot el viatge, tot i que dos d'ells no ho estaran, ja que els detinguts són vuit.

Està previst que l'autocar tardi vuit hores en recórrer sense cap parada els aproximadament 600 quilòmetres que separen la Comandància de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca amb l'Audiència Nacional. A la capital de l'Estat, ja hi haurà el novè detingut, el conseller delegat de Limasa Mediterranea S.A.

Cap a les nou del matí, un furgó de les mateixes característiques que la Guàrdia Civil utilitza per traslladar detinguts com per exemple els imputats pels atemptats per l'11M, ha sortit de la Caserna generant una certa confusió entre les desenes de mitjans de comunicació que des de primers hora del matí s'han aglomerat a l'entrada principal per captar la sortida dels detinguts.

Pocs minuts després però, fonts de la Guàrdia Civil han confirmat que els detinguts no anaven en el seu interior. El trasllat dels detinguts ha estat causant molta expectació mediàtica i també entre els veïns que passaven per davant de la comandància de la Guàrdia Civil, que tot i això, continua amb la seva activitat normal.

 

Per saber-ne més: