Salvem l'Empordā recull signatures contra la instalˇlaciķ de 32 parcs eōlics a la comarca

Salvem l'Empordà ha engegat una recollida de signatures en contra del projecte de Gamesa d'instal·lar en 32 municipis de l'Alt Empordà 64 aerogeneradors, de 184 metres d'alçada. Al seu entendre, el projecte, que té el vistiplau de la Generalitat, no només suposaria 'la destrucció de l'entorn paisatgístic' sinó que tindrien conseqüències negatives per l'agricultura i el turisme. Per a l'entitat, darrera del projecte s'amaguen interessos econòmics ja que l'energia no serviria per ser consumida per la població de la comarca sinó que s'abocaria a la MAT.

07/09/2009 11:59 Territori

 

Comunicat:

Des de la plataforma Salvem l'Empordà considerem que davant el progressiu esgotament dels recursos energètics fòssils i l'escalfament global del planeta, cal impulsar un futur energètic basat en les fonts d'energia renovables: eòlica, solar, geotèrmica,... treballant per a una millora de l'eficiència i amb l'aplicació de noves tecnologies. Però, tot i aquesta realitat més global, cal considerar una realitat més local com és el territori altempordanès. A l'Empordà el paisatge és un valor cultural, històric i patrimonial que esdevé la identitat de la comarca. A més, aquests valors intangibles són els que aporten uns trets característics i distintius a un dels pilars de l'economia de la comarca: el turisme.

El projecte que impulsa GAMESA planteja la instal·lació de 64 aerogeneradors, de 184 m. d'alçada, repartits en 32 municipis de la plana altempordanesa. Pensem que amb aquestes dimensions d'aerogeneradors, de 4,5 megawats cada un, no es poden considerar mini-parcs dispersos, sinó que ens trobem davant el projecte d'instal·lació d'una macro central eòlica que abocaria l'energia a la MAT a partir de la subestació elèctrica de Santa Llogaia d'Àlguema. La instal·lació d'aquests gegants aerogeneradors a la plana suposaria la destrucció de l'entorn tal i com el coneixem, provocaria greus afectacions a la població tenint en compte la gran quantitat de nuclis, veïnats i masos dispersos de la zona i perjudicaria activitats econòmiques importants com el turisme o l'agricultura, entre d'altres afectacions.

Considerem que aquest projecte significa continuar amb el model energètic actual en què l'energia és un negoci privat que es produeix per a ser transportada a grans distàncies, provocant així, pèrdues importants i disminuint l'eficiència. A més, aquestes macro centrals energètiques són controlades per grans empreses que vetllen més pels seus beneficis econòmics que per la preservació del territori. Pensem que cal una planificació energètica a nivell comarcal que sigui socialment més justa i ambientalment més sostenible apostant per un sistema basat en l'estalvi, l'eficiència i la microgeneració descentralitzada de les diverses energies renovables.

Per tot això, des de Salvem l'Empordà hem iniciat una campanya-protesta per donar a conèixer el projecte als pobles afectats, on hem penjat un fotomuntatge on surten, a proporció, l'església de cada poble i l'aerogenerador del projecte de GAMESA. També s'està repartint un infosalvem explicatiu (aquí) on hi ha un full per recollir signatures per demanar la retirada del projecte.

Així mateix animem a tothom que hi estigui en contra a descarregar-se el full de signatures i el cartell del seu municipi de la web (www.iaeden.cat) i a manifestar la seva oposició al projecte.