L'alcalde va posar en dubte la coordinació després de la compareixença al Parlament del conseller d'Interior, Joan Saura, per donar explicacions sobre aquest foc, que va acabar amb cinc bombers morts. L'alcalde va indicar sortir "decebut" de la compareixença, i que l'únic fet positiu és que els diferents grups estan d'acord en fer un seguiment del cas i esclarir la veritat. L'alcalde va lamentar que la imatge de la Terra Alta hagi quedat tocada després d'aquest incendi, perquè sembla que tot el territori hagi quedat cremat. En aquest sentit, va afirmar que Horta i la Terra Alta segueixen vives i que el que més dol al municipi en aquests moments és la mort dels cinc bombers durant l'incendi.
Jesús Carbó és un regidor a l'oposició de l'Ajuntament d'Horta pel partit "Alternativa per Horta". Va assistir a la compareixença del conseller Saura, però en va marxar "indignat" abans que acabés, segons va assegurar ell mateix a la porta del Parlament. Per Carbó, aquesta compareixença va servir només per defensar la feina dels bombers, cosa que "ningú posava en dubte". En aquesta línia, Carbó va assegurar que la compareixença hauria d'haver servit per saber què havia fallat i esclarir els fets. "Si han mort cinc bombers, és que alguna cosa ha fallat", va dir.
El regidor també va indicar que s'ha faltat a la veritat, i que no és cert que la gent d'Horta volgués entrar a apagar el foc. Segons Carbó, el que volia la gent del municpi era senyalitzar els camins i ajudar els bombers a trobar punts d'aigua, cosa que no els hi van deixar fer. Per la seva banda, els bombers que van assistir a la compareixença van afirmar sentir-se dolguts per les crítiques a la falta de coordinació o al relaxament. Així ho van expressar els caporals dels parcs de Bombers de Maçanet i Manresa, Jaume Martí i Víctor Fernández respectivament. Els dos caporals van coincidir en què ara cal investigar i treure conclusions "en fred" sobre què va passar a Horta de Sant Joan.
Per la seva banda, la Plataforma en Defensa de la Terra Alta ha volgut expressar l'aflicció per la pèrdua dels joves bombers morts en l'incendi d'Horta de Sant Joan, així com donar el condol als seus familiars, amics i companys. Els agraeixen "profundament" la tasca i valor que han aportat per apagar el foc en unes condicions "tan dures i adverses".
La Plataforma, a més, fa un seguit de consideracions adreçades a totes les autoritats locals, regionals, nacionals i estatals:
«1-Que
l'incendi als Ports ens ha fet veure, una vegada més, la importància de
mesures de prevenció al bosc i dels perills de l'abandó del món rural.
El
foc ens ha posat de relleu la necessitat d'un món rural viu i actiu. On
la gent que treballa la terra i li dóna vida, pugui continuar
conservant el paisatge que tantes generacions de pagesos ens han
llegat, amb el valor afegit d'estar prenent cura i protegint els
boscos, i disminuint els factors de perill d'incendis.El foc ens ha
recordat la beneficiosa labor que fan els ramats de bestiar que
pasturen, que netegen el sotabosc, que transporten llavors, fertilitzen
el bosc i recuperen sendes perdudes. És necessaria una política forestal que posi en valor els nostres boscos i n'asseguri una explotació rendible i sostenible.
És
imprescindible recuperar la dignitat de l'ofici de pagès i de pastor,
per a què puguin viure del seu ofici, sense necessitat d'ajudes ni
subvencions.
Caldria recuperar la interacció del sector primari amb
el seu entorn i fomentar relacions de col·laboració amb la terra, ella
ens dóna fruits i recursos i nosaltres l'ajudem en aquest procés de
vida. Potenciar el comerç de productes locals i regular un mercat
que deixa la pagesia en mans de les grans distribuïdores, ajudaria a
revaloritzar la feina de pagès i els seus productes i la seva important
tasca de manteniment del medi natural.
2-Que, desgraciadament, aquest foc ha demostrat la urgent necessitat d'un Parc Natural fort, amb capacitat de gestió, competències i pressupost. Un Parc Natural dels Ports amb capacitat per emprendre accions i inicatives per resguardar els seus valors naturals de les seves amenaces: Els focs i la massificació turística en indrets claus com lo Ventador, les Olles, els Estrets, el Toll del Vidre o la Franqueta. Cal treballar des d'ara mateix per la ràpida recuperació de la riquesa mediambiental d'aquests espais, evitar-ne l'erosió i ajudar a la recuperació del bosc mediterrani original, intensament modificat per la sobreexplotació i carboneig soferts al segle passat.
3-Que bona part de l'incendi ha afectat terrenys que d'una manera incomprensible van quedar fora del Parc Natural. La Vall del Canaleta, junt amb Santa Bàrbara, la Serra de Buscarrons, la Serra de Pàndols i la serra de Cavalls constitueixen un corredor biològic importantíssim que connecta, a través del massís del Port, el Sitema Ibèric amb les serralades catalanes de l'altre costat de l'Ebre. Tots aquests espais, que ja van veure un projecte de Parc Natural de la Generalitat republicana, són de vital importància per a la biodiversitat de les nostres terres i de tot Catgalunya.
És per això que demanem:
1-La dignificació de l'ofici de pagès i de pastor.
2-El foment de la ramaderia extensiva.
3-El foment d'una agricultura sense químics ni tòxics.
4-La
realització de polítiques actives de prevenció de focs, amb la neteja
dels boscos, la creació de tallafocs i la recuperació d'erms
estratègics.
5-La creació d'un Parc Natural dels Ports potent,
coordinat amb l'Aragó i el País Valencià, amb autonomia, competències i
pressupost.
6-La incorporació immediata de tota la vall del
Canaleta, Santa Bàrbara i les serres de Buscarrons, Pàndols i Cavalls
al Parc Natural dels Ports».
Per saber-ne més:
Organitzen unes jornades d'Energia a Horta de St. Joan, on un foc hi crema des de fa un dia i mi. -Llibertat.cat