Mateu afegeix que "si això no passa, tots els espectacles amb foc deixaran de ser legals. Es pot donar la paradoxa que celebracions com la Patum de Berga, patrimoni de la humanitat, no es puguin celebrar a partir de 2010. Només serà possible evitar la desaparició d’espectacles com l’Atiàrfoc o el correfoc de Sant Joan (i tants d’altres que es fan arreu del nostre país) si els nostres representants institucionals prenen consciència del problema i pressionen l’executiu espanyol, de qui depèn l’aprovació de la llei que adaptarà la normativa europea a l’Estat espanyol”
L’Obra Cultural Balear – que participa a la delegació oficial desplaçada a Brussel·les per reivindicar els drets de les Illes Balears davant les institucions europees-, es va entrevistar ahir a Brussel·les amb representants de la Comissió Europea per parlar sobre la normativa aprovada recentment que regula l’ús dels elements pirotècnics. Aquest text legal, que afecta directament espectacles de foc com els correfocs, ha estat motiu de preocupació per a les colles de dimonis dels diferents territoris dels Països Catalans. Han pres part a la reunió el president de l’OCB, Jaume Mateu, la regidora de Cultura de Palma, Nanda Ramon, i Antoni Torrens, en representació de les colles de dimonis. En nom de la comissió europea, hi han participat els funcionaris Maik Schmahl, tècnic químic, i Aurora De Bustos, tècnica jurídica, responsables de la redacció de la normativa.
La reunió fou en tot moment cordial, apunta l’entitat. La conclusió que se’n pot extreure és que els espectacles de foc es troben en greu perill de desaparèixer si la normativa s’aplica tal com està redactada i que la capacitat de l’Estat espanyol de fer-ne una adaptació que legalitzi els correfocs és molt limitada. Els dos tècnics han explicat als membres de la delegació els obstacles que hi posa el text legal: per una banda, la limitació de l’edat dels participants, i per l’altra, l’augment de les distàncies de seguretat, que hi impedirà la participació del públic. A més, l’excepció que contempla la normativa respecte a les festes populars no seria aplicable en aquest cas, ja que només permet les celebracions en què el material pirotècnic utilitzat sigui de producció artesana, no com en el cas dels correfocs, que és industrial. A més, per a qualsevol canvi que permetés els correfocs s’hauria de modificar la normativa, cosa molt difícil, ja que ha estat consensuada pels Estats com a resultat d’un llarg procés i aprovada pel Parlament Europeu. Durant tot aquest temps, ni l’Estat espanyol ni els europarlamentaris dels territoris de llengua catalana han presentat propostes perquè els correfocs fossin una excepció, com sí que ha fet Malta amb les seves celebracions populars.
Per saber-ne més
Que no juguin amb foc. Davant de Llibertat.cat