L'Obra Cultural Balear considera inacceptable el dčficit fiscal que pateixen les Balears

L’Obra Cultural Balear (OCB) considera inacceptable el dèficit fiscal que pateixen  les Illes Balears en relació amb altres comunitats autònomes de l’Estat. Segons l’entitat, les dades fetes públiques ahir demostren que la situació és greu, tal i com havien denunciat històricament l’OCB i altres entitats de Mallorca. Les dades fetes públiques ahir, afirma l’entitat, van en la línia que ja havien afirmat diversos experts en economia convidats per l’Obra Cultural Balear, com Guillem López Casanoves, Ramon Tremosa o Elisenda Paluzie. (veure també El mapa, el mapa!!! de Vicent Partal)


17/07/2008 08:57 Política
Confirmen que Balears és la comunitat autònoma que pateix més dèficit fiscal, entre un 7,47 i un 8,56% del PIB segons el mètode de flux de benefici i entre un 13,96% i un 14,20% si es fa servir el mètode de flux monetari. Balears ha estat, tradicionalment, el territori més mal finançat de l’Estat, fet que s’ha traduït en una insuficiència de serveis públics fonamentals de l’Estat del benestar i en una mancança d’infraestructures bàsiques per al seu desenvolupament econòmic, segons l’OCB.
 
L’Obra Cultural Balear, com a entitat capdavantera en la defensa de les màximes quotes d’autogovern per a les Illes Balears ja des dels primers moments de la transició, va proposar, en el moment en què es debatia la reforma de l’actual Estatut d’Autonomia, que aquest inclogués propostes clares per reduir el dèficit fiscal de les Illes Balears. Malauradament, segons l’entitat, els partits polítics majoritaris no varen considerar aquest aspecte com a una prioritat de país. 

L’OCB reitera la seva demanda d’unitat a les forces polítiques i socials de les Balears perquè arribin a un acord en aquesta qüestió de país. Segons l’entitat, les Balears mereixen un sistema de finançament just, que contribueixi a la cohesió social del nostre país. L’entitat també remarca la necessitat de que les Illes Balears estableixin una aliança amb la resta de territoris del nostre entorn que comparteixen les mateixes problemàtiques de creixement demogràfic i insuficiència d’infraestructures, assenyaladament Catalunya i el País Valencià. Per a l’OCB, el benestar futur de la nostra societat i el desenvolupament del nostre autogovern ho fan necessari.