Els premis Joan Coromines arriben a la setena edició

Isabel-Clara Simó, l'APPEC, Cerveses Moritz, Artur Blasco i Televisió d'Esplugues han estat els guanyadors de la setena edició del Premis Joan Coromines. El lliurament dels guardons és l'acte principal de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana (CAL) per Sant Jordi.  El lliurament dels guardons serà dissabte dia 26 d'abril, a les 8 del  vespre, a l'Avenç, avinguda Àngel Guimerà núm. 27-29 d'Esplugues de Llobregat.
 

18/04/2008 12:07 Llengua
Per aquesta entitat, "els són la prova del nostre reconeixement cap a persones i col·lectius que, com Joan Coromines, han destacat pel seu compromís en la normalització de la nostra llengua, cultura i nació". Al mateix temps volen ser un revulsiu que ens esperoni a continuar treballant per assolir el ple reconeixement de la pròpia identitat nacional i llibertat del poble català.
 
El premi per la seva trajectòria personal ha recaigut en Isabel-Clara Simó. L'escriptora i periodista d'Alcoi ha estat premiada pel seu compromís amb la llengua i cultura catalanes i com a referent intel·lectual de l'independentisme. Com a periodista, col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació. Ha escrit desenes de llibres i ha estat guardonada amb nombrosos premis. L'any 1993 va rebre el premi Sant Jordi per La Salvatge. També va ser premiada amb l'Andròmina de narrativa pel llibre Hum...Rita! l'any 2001. Tres anys més tard li van concedir el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en la seva modalitat d'assaig per En legítima defensa, recopilació d'articles escrits al diari Avui. El 1999 va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi, per la seva trajectòria. El recull de relats Dones (1997) va ser objecte d'una adaptació cinematogràfica, l'any 2000. La seva darrera obra és Adéu Boadella on desmunta les teories conspiratives que fa el dramaturg del catalanisme.
 
L'Associació de Publicacions Periòdiques en Català d'Abast Nacional (APPEC) ha estat guardonada amb el premi a la seva trajectòria com entitat. L'APPEC dóna nom al primer grup de comunicació en català en suport escrit. L'APPEC va néixer l'any 1983 i actualment aplega més de 140 publicacions escrites en llengua catalana de subscripció no gratuïta i de venda al públic de periodicitats diverses i temàtiques molt variades. Prova de la seva importància és que té una mitjana de difusió conjunta de 700.000 exemplars mensuals i una audiència estimada de més de 2,5 milions de lectors. Les capçaleres abracen publicacions d'informació general com El Temps o El Triangle, d'història com Sàpiens o de cultura com la recent Time Out.
 
Una de les novetats d'enguany és la concessió del premi a la trajectòria en la recerca del nostre patrimoni cultural, que ha estat concedit a Artur Blasco, que porta trenya anys treballant en la recerca i la difusió del cançoner popular dels Països Catalans. Ha dut a terme des del 1975 una labor extraordinària de recuperació d'un patrimoni col·lectiu que corria el perill de perdre's, recorrent el Pirineu per salvar i documentar uns materials de cultura tradicional que seran de referència per estudiar la vida als nuclis rurals, sobretot en les comarques de muntanya. Des del 1976 organitza a Arsèguel, a l'Alt Urgell, la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu i des del 1991 encapçala el conjunt musical El Pont d'Arcalís, amb el qual ha interpretat prop de 2.000 cançons i gairebé 200 composicions instrumentals que ha recollit en el seu treball de camp.
 
Cerveses Moritz ha rebut el premi a l'iniciativa empresarial per normalitzar el català en un sector poc procliu a fer-ho. L'empresa, creada el 1856 per l'alsacià Louis Moritz i rellançada a Catalunya a principis del 2000, etiqueta tota la informació del producte en català.

Televisió d'Esplugues ha estat premiada en la categoria d'iniciativa local per la seva tasca de difusió del català com a eina d'integració social.