A principis de I'any 1968, Quatre entitats :l’associació Excursionista d’etnografia i Folklore, El centre excursionista Àliga ,la unió excursionista de Catalunya i el Club Excursionista de Gràcia, van unir la seva veu per proposar als assistents a I'assemblea de la federació Catalana de muntanya d’aleshores, retre un homenatge a Pompeu Fabra amb motiu del centenari de la seva naixença.
La proposta fou assumida per la totalitat del nostre excursionisme i , el mes d’octubre d’aquell mateix any se'n celebraren els actes.
S’encarregà a I'escultor Rafael Solanic una Llàntia per a Montserrat que mantingués perpètuament el foc encés el 12 d’octubre a la tomba del mestre a Prada de conflent: LA FLAMA DE LA LLENGUA.
La flama fou portada per camins de muntanya fins al monestir de Montserrat, i fou amb aquesta que s’encengué la Llàntia votiva que va quedar instal·lada a L’atri de L’església i que du la següent llegenda: Flama de la llengua catalana, encesa per la fe, portada per L’esforç.
L’excursionisme, d’una manera continuada durant trenta-vuit anys, ha sabut mantenir L’esperit d'aquesta flama renovant-ne cada any la vigència.
Programa de la XXXIX Renovació de Llengua:
Recollida de la Flama a l'ajuntament de Monistrol, i pujada fins al monestir de Montserrat.
A 2/4 d'11. Rebuda de la Flama al Monestir, pel Pare Abat.
A les 11 matí. Missa i ofrena dels muntanyencs. En acabar la missa, encesa de la llàntia a l'atri del monestir.
A 2/4 d'1 del migdia, a la sala d'actes del monestir: Conferència: "La Flama: símbol, sentiment i compromís", a càrrec d'en Lluís Subirana i Rebolloso.
Per saber-ne més:
Renovació de la Flama de la Llengua catalana a Montserrat. Bonrotllo.cat