La CUP de Reus treballa per l'eliminació dels símbols franquistes

Més de tres mesos després d’haver iniciat la campanya «Fora símbols franquistes de Reus» la CUP de Reus vol anunciar la fi del procés de treball de camp consistent en la recaptació d’informació sobre els símbols de caire franquista i falangista que encara resten a Reus. D'altra banda, a la ciutat de Barcelona, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) de Nou Barris rebutja retirar símbols franquistes i el de Gràcia ho aprova.

17/02/2008 05:54 Territori
La fi de la primera part els aboca a un segon procés la finalitat del qual és que l’Ajuntament de Reus adopti les mesures pertinents per l’eliminació dels símbols franquistes de la via pública, en compliment de l’article 17 del projecte de llei de la memòria històrica. Aquest nou apartat es durà a terme durant la primera setmana de març i consistirà en el lliurament a l’Ajuntament de la sol·licitud amb totes les dades que han obtingut perquè en siguin conscients i actuïn al respecte.

Les conclusions que han extret en aquest temps poden identificar-les en diversos punts:
- Els ha sorprès el gran nombre de plaques de propaganda franquista trobades a les entrades de les cases de la nostra ciutat, superant amb escreix les dues-centes. Amb el degut consentiment de l’ajuntament aquestes plaques s’han conservat en el temps encara que en el carrer s’hagin fet altres tasques de normalització com canvis de nom, de numeració o de rehabilitació.
 
- Destaquen la presència, encara, del monument commemoratiu per la inauguració del Barri Gaudi a càrrec del ministre d'habitatge en nom del dictador Franco.
 
- Malgrat la restitució de molts noms de carrers que havien estat homenatges a personatges o actes franquistes, ressalta la presencia avui en dia d’un que manté el nom d’un exalcalde franquista: Joan Bertran.
 
- Ens troben també que el procés per fer la petició al ple es mostra dificultós pel lligam de mans i peus que suposa l’actual Reglament de Participació Ciutadana de la nostra ciutat. Els espais que els dóna per poder col·laborar constructivament són més aviat minsos, i ens veuen en l’obligació de fer una instància directa a l’alcalde a través de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà.
 
 
Barcelona 
El PSC de Barcelona va aprovar i va rebutjar retirar símbols franquistes en dos territoris diferents. A Nou Barris, arran d'una moció presentada per ERC, es va discutir sobre els símbols d'exaltació franquista de grans dimensions i eloqüència que encara hi ha al cementiri de Sant Andreu, situat dins d'aquest districte. Només va secundar la proposta el grup de CiU. Dos dies després, a Gràcia, l'equip de govern (PSC i ICV) va presentar una mesura de govern per retirar la iconografia franquista, segons informa El Punt (12.02.08), sota el títol A cada districte una sensibilitat .
 
Per saber-ne més: