"Per un Mataró habitable. L'alternativa al creixement especulatiu"

Xavier Safont-Tria i Carme Polvillo (caps de llista de la CUP de Mataró)

05/05/2007 12:22 Entrevistes
Xavier Safont-Tria
Té 37 anys. Viu amb parella amb un fill. Pagès i militant independentista des dels 17 anys. Actualment pertany a l'Assemblea Pagesa, a Unió de Pagesos i a la Candidatura d'Unitat Popular.
 

Carme Pilvillo
Té 42 anys, està casada i té tres fills.Treballa de mestra al CEIP Angeleta Ferrer.El 1997 va intergar-se a ERC, però el 2003,  junt amb força membres de la secció local es van escindir per acabar creant la Candidatura d'Unitat Popular.
 
En el cas de Mataró no és la primera vegada que es presenta la CUP, com creieu que està responent la gent a aquesta iniciativa?
Carme Polvillo- Estem molt engrescades. La gent està decebuda amb el tripartit. Veu que aquestes esquerres quan han tingut el poder se'ls ha girat el cap i han fet polítiques contràries als interessos populars. La CUP esperem que reculli tot aquest descontentament. 
 
Xavier Safont-Tia- Tant a nivell nacional com a Mataró, la gent n'està farta de l'actual classe política, però si no hi ha una veu crítica que qüestioni l'estat actual de les coses, el descontentament pot desembocar en abstenció o simple passotisme. I això només beneficiaria als especuladors.
 
Des de l'actual configuració del govern municipal, cap on va Mataró?
Xavier Safont-Tria- Si continuem igual que ara, Mataró serà un desert econòmic i cultural.

Carme Polvillo- Però, en canvi, si la mobilització ciutadana es consolida i la CUP treu el nas a l'Ajuntament...segurament, no ho tindran tan fàcil i aconseguirem petites victòries. Imagineu-vos, si des de fora de l'Ajuntament ja hem condicionat la política municipal, què pot passar si la CUP obté un o dos regidors!   

Com s'ha desenvolupat la darrera legislatura?
Xavier Safont-Tria- Ha estat una estafa. Prometien participació, però van tancar l'aixeta quan van veure que la gent podia qüestionar el creixement urbanístic. Hi ha cansament acumulat, l'Estatut, els estirabots dels governs de Margall i d'en Montilla, el creixement de l'espanyolisme. El cicle dels partits autonomistes està esgotat, perquè ja no poden donar res més. En canvi, des de la base social i des del municipalisme independentista de la CUP, no paren de sorgir propostes que revitalitzen el catalanisme i l'esquerra. 

L'entrada de la CUP al consistori pot trencat les inèrcies immobilistes?
Carme Polvillo- La nostra presència ja és un maldecap pels poderosos i els partits oficials. L'entrada de la CUP representaria un punt i a part en la política municipal. Això afecta directament a ERC i ICV, que temen perdre suport electoral, però, sobretot, provoca mal de panxa als dirigents del PSC, perquè estan acostumats a manar sense cap mirament. Amb la CUP es posaria de manifest que hi ha una altra manera de fer i entendre les relacions humanes, la política, la ciutat i el país.

Quines problemàtiques ha d'afrontar el nou govern municipal?
Xavier Safont-Tria – Habitatge, espai agrari, equipaments culturals, mobilitat, etc. Però primer de tot, cal definir quin model de ciutat necessitem i cal fer-ho d'acord amb un planejament territorial, supramunicipal, amb participació ciutadana de veritat. Si deixem la política ens mans dels polítics i tècnics dels Ajuntaments, haurem perdut la batalla. Cal donar veu a la gent, implicar-la i trobar solucions.

Per quina vessant incidirà la CUP durant la campanya?
Carme Polvillo- L'eix programàtic de la CUP és l'urbanisme. A partir d'aquí desgranarem les mancances socials i culturals existents.

Com afronta la CUP la campanya?
Xavier Safont-Tria- Amb la traquili·litat que dóna la feina feta al llarg de quatre anys i amb la il·lusió de donar la campanada.