1933 Se signen els acords de l'Aliança Obrera, iniciativa del Bloc Obrer i Camperol

1933 Se signen els acords de l'Aliança Obrera, iniciativa del Bloc Obrer i Camperol

16/12/1933 Tal dia com avui
1933 Se signen els acords de l'Aliança Obrera, iniciativa del Bloc Obrer i Camperol 1933 Se signen els acords de l'Aliança Obrera, iniciativa del Bloc Obrer i Camperol

Aliança Obrera fou un acord d'acció revolucionària proclamat durant la Segona República Espanyola després de la victòria electoral de la CEDA el 1933. La iniciativa sorgí del Bloc Obrer i Camperol, i se li uniren el PSOE, la UGT, la Unió Socialista de Catalunya, l'Esquerra Comunista i la Unió de Rabassaires, tot i que aquesta se'n separà més tard. La CNT i el Partit Comunista d'Espanya en quedaren al marge.

Es va estendre a tot el territori de la República, es consolidà el 1934 i adquirí especial força a Astúries, on la s'hi adherí la federació regional de la CNT. Pel setembre d'aquest any el Partit Comunista, que l'havia atacada inicialment, decidí de participar-hi. L'Aliança fou el motor de la revolució d'Astúries de l'octubre del 1934, on hi formulà un programa reivindicatiu basat en les nacionalitzacions, dissolució dels ordes religiosos, de l'exèrcit i de la guàrdia civil. però fracassà en els fets del sis d'octubre a Catalunya, ja que la CNT en restà al marge.

Extracte del manifest de constitució de l'Aliança Obrera