Jornada de lluita per l’arxivament de la querella per tortures al jove de Torà

24.02.07 Des del col·lectiu de suport al jove de Torà es fa una crida pública per tal que avui sigui una jornada de lluita en contra del recent arxivament de la querella per tortures contra els Mossos d’Esquadra presentada per un jove de Torà (la Segarra) arran de la seva detenció per part d’aquest cos policial. Aquest arxivament fou denunciat per diverses entitats recentment, com ara Alerta Solidària.

24/02/2007 00:47 Política
El passat dos de febrer, després de la substitució de la jutgessa que portava el cas arran del reobriment d’aquest un any i mig enrere per ordre de l’Audiència Provincial de Lleida, el jutge que s’en feia càrrec decidí arxivar-lo sense practicar cap diligència prèvia. Així doncs, el grup de suport vol “tornar a reobrir la causa i que s'investigui els presumptes torturadors, ja que és en un judici on es decideix l’innocència o culpabilitat dels imputats”.
 
El cas dels tres joves de Torà
Els fets es remonten a l’abril del 2003, quan per ordre del jutge Baltasar Garzón tres joves d’aquesta vila de la Segarra foren detinguts sota la Llei Antiterrorista (LAT) en una intimidatòria i espectacular operació policial sota l’acusació d’haver protagonitzat un seguit d’atacs amb artefactes explosius i incendiaris a diverses poblacions de les comarques de ponent, des de Lleida fins a la Panadella. 

Més enllà del que sol passar amb l’aplicació de la LAT, aquest cas fou especialment greu per les dimensions que assolí l’operatiu, pel fet que el protagonitzessin Mossos d’Esquadra, pel fet que els detinguts patissin la incomunicació a Cervera i no a Madrid, i especialment, perquè un dels tres detinguts ingressés a la Unitat de Vigilància Intensiva (UVI) de l’Hospital Santa Maria de Lleida degut a patir taquicàrdies. Els informes mèdics revelaren posteriorment que el jove havia consumit amfetamines durant els dies en que restava desaparegut i en els que estava detingut i incomunicat tal com relataren amics i coneguts o bé entitats com ara Amnistia Internacional, que inclogué el cas de Torà en el seu anuari del 2005.

Els tres joves foren alliberats als cap de dos mesos sota importants fiances i encara avui resten a l’espera de judici per part de l’Audiencia Nacional espanyola. De la mateixa manera, posaren una querella criminal per tortures que ha estat arxivada fins a dues vegades.

Cal destacar que el cas coincidí a punt d’iniciar-se la campanya d’eleccions municipals, i es produí en una tranquila i petita vila de la Segarra on d’uns anys ençà hi participava una Candidatura d’Unitat Popular (CUP), fet que no passà desapercebut per alguns mitjans de comunicació amb clara voluntat criminalitzadora. Tot plegat, comportà elevades mostres de suport arreu dels Països Catalans, i de forma molt especial, a les comarques de ponent. 
 
Per saber-ne més: