El Compromís de Casp (1412) fou una reunió de nou notables que es va realitzar a aquesta localitat, representants dels estats d'Aragó, València i Catalunya (tres per país), que tenien per objectiu decidir qui succeiria l'últim rei del casal de Barcelona Martí l'Humà (mort el 1410).
Els tres estats s'havien compromès prèviament a respectar, fos quina fos, la decisió dels nou notables. Fou escollit el castellà Ferran de Trastàmara dit "el d'Antequera", en detriment de l'altre candidat Jaume II d'Urgell, que n'era el successor legítim. Fou fruit d'un interregne de dos anys molt violents, amb invasions castellanes, influències del Papa Benet XIII i un conjunt de circumstàncies, entre les quals els interessos del Vaticà i de la burgesia catalana, que acabaren determinant l'elecció de Ferran abans i tot que tingués lloc el Compromís.
Els Parlaments de Tortosa, València (abans a Traiguera-Morella) i Saragossa (abans a Alcanyís) van acudir a Casp a escoltar la sentència, que s'havia votat dies abans i que es va proclamar el 28 de juny de 1412 a l'església major de Santa Maria. Després d'una missa, sant Vicent Ferrer proclamà el veredicte en un discurs de lloança del nou rei de la Corona d'Aragó: Ferran de Trastàmara el d'Antequera.
Per saber-ne més:
Interregne. El Compromís de Casp (1410-1412)
Compromís de Casp (Wiquipèdia)