Aquesta organització considera que actualment la filosofia de les "Normes de Castelló" s'està difuminant des d'alguns sectors, com ara la Real Acadèmia de Llengua Valenciana (RALV) i les Administracions dites democràtices, ja que "ataquen la nostra llengua en un intent de separar, amb ella, el nostre poble". I remarquen que el problema de fons de la llengua cal resituar-lo en el lloc seu lloc, –tant ara com quan es van firmar les Normes—. És a dir en "l’ocupació del nostre país per part dels estats espanyol i francés, que s’acosta ja als tres-cents anys en el territori valencià".
Maulets apunta que l'ocupació dels Països Catalans és el principal artífex de la substitució lingüística, en produir-se una situació de desequilibri entre la llengua de l’ocupant, "que envaeix tots els àmbits de la nostra vida (les escoles i instituts, les institucions, els mitjans de comunicació, el cinema, etc.) i la nostra llengua, que es va veient apartada a un ús cada vegada més reduït a un ambient familiar".
Per aquesta organització, el bilingüisme “que ens volen vendre com a enriquidor amaga una altra realitat: és només unidireccional, per a un valencianoparlant és necessari conèixer el castellà, mentre que per a un castellanoparlant no existeix cap necessitat de conèixer el català". I és per això, que cal atacar la fal·làcia del bilingüisme, ja que la convivència de dues llengües en un mateix espai només pot durar un cert temps: al final, una de les dues sempre acaba desapareixent.
Maulets considera que les institucions sucursalistes espanyoles i franceses no faran res pel català, a part de ridícules campanyes que pretenen desplaçar al terreny de la individualitat la responsabilitat de mantenir viva i útil la llengua catalana; mentre es desfan dels deures que haurien d’assumir com a suposats representants de la voluntat democràtica, i infravaloren les potencialitats col·lectives de resistència que ha mostrat el poble català al llarg de la història. I assenyala que han de ser classes populars les que prenguen la iniciativa en favor del català, les que el facen extensiu a tots els àmbits, les que acullin els immigrants en català i els integrin d’aquesta manera a la lluita per l’emancipació popular als Països Catalans.
El comunicat de Maulets sobre aquesta commemoració finalitza en el sentit que La lluita per la llengua ha d’anar unida, per tant, als combats en defensa del territori i contra l’especulació, a la revolució sexual, a les lluites contra la precarietat laboral, etc. i fa una crida a la participació en els diferents actes que es realitzaran i molt especialment en la manifestació del dia 16.
Per saber-ne més:
L’any 1932 es va signar a Castelló l'acceptació de les normes ortogràfiques que el 1913 havia formulat Pompeu Fabra, i és per això que se'n diuen les Normes de Castelló. La signatura recollia el consens dels intel·lectuals valencians, va facilitar que les normes fossin adoptades per les institucions públiques i la majoria d’escriptors, i van estimular l’ús literari i social de la llengua.
Actes (veure també l'agenda)
- Dilluns 11 de desembre 19:30h Casal Popular de Castelló
Xerrada: “El Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana i la seua projecció damunt la societat valenciana”
A càrrec de Vicent Pitarch, professor de l'UJI i de l'institut Ribalta,
és doctor en filologia catalana i membre de l'Institut d'Estudis
Catalans. Implementa la seua activitat docent amb la recerca en
lingüística i en la cultura catalanes. En aquest camp ha publicat
nombrosos estudis i articles
El Congrés de l'any 1906 constituí un èxit clamorós pel seu nivell científic i per la participació popular. Va marcar un punt d'inflexió decisiu en la trajectòria de la dinàmica de la llengua catalana al segle XX.
- Dimecres 13 de desembre 19:30h Casal Popular de Castelló
Xerrada: “La llengua com a mitjà d'integració dels nou vinguts”
A càrrec d'un membre de Veu Pròpia i un militant de Maulets
Veu Pròpia és una organització de nous parlants a favor de la llengua. La formen persones que no tenen el català/valencià com a primera llengua, però l'han adoptada com a llengua habitual. Treballen per la presència pública dels nous parlants, per ajudar les persones que estan adoptant el català/valencià, i per aconseguir el benestar de la nostra llengua comuna. Consideren que el futur del valencià depén de persones com ells: els nous i les noves parlants.
- Divendres 15 de desembre 19:30h Casal Popular de Castelló
Passe de video: “Del Roig al Blau: La transició política valenciana”.
A les 21h SOPAR POPULAR
- Dissabte 16 de desembre:Manifestació nacional. 19:00 hores
Qui perd els orígens, perd la identitat!
Lloc: Plaça de la farola
A les 23:00 hores: CONCERT a la sala Zeppelin de Castelló de la Plana amb
Un entre tants, Prisiones of war, Skarrak i Abuso de Poder.
Preu: 5 eurosDimarts dia 12 de desembre