Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Justícia
Un jutjat anul·la per primer cop una multa del "No vull pagar"

El militant de la CUP Toni Infante ha guanyat el recurs contra la multa que li va imposar Trànsit

08/09/2013 Drets i Llibertats

Un jutjat ha anul·lat per primer cop la multa que la Direcció Provincial de Trànsit va imposar a un ciutadà valencià que va secundar la campanya "No vull pagar" contra els peatges i que per tant es va negar a abonar l'import que se li exigia.

L'afectat, que és Toni Infante, militant de la CUP i de l'MDT, va interposar un recurs contenciós-administratiu contra la sanció de 100 euros. Es tracta del primer recurs contra les multes del "No vull pagar" que s'ha guanyat als Països Catalans.

Infante, que també és el portaveu de l'ANC al País Valencià, va ser multat per realitzar l'acció d'insubmissió el 22 de maig del 2012 en un peatge de l'AP-7 a València. Uns dies més tard la Direcció Provincial de Trànsit va enviar-li una denúncia i Infante va presentar al·legacions que van ser desestimades.

El 17 d'agost del 2012 Trànsit va imposar una sanció de 100 euros a Infante com a autor d'una infracció de l'article 153 del Reglament General de Circulació per "no obeir el senyal de prohibició de passar sense aturar-se" i "incomplir la prescripció del senyal R-200 (peatge)", segons recull la sentència a la que ha tingut accés Llibertat.cat.

En el recurs però, Infante i la seva advocada, Anna Oliver, van al·legar que no hi havia aquest senyal i que encara que hi fos sí que es va parar perquè "no és possible passar per un peatge sense que t'alcin la barrera".

Els demandants van adduir que es van ignorar les al·legaciones realitzades i que es va demanar al conductor que respectés "un senyal inexistent" com és el d'abonar el peatge. Inexistent perquè els senyals que hi ha als peatges són semàfors d'organització interna de les empreses concessionàries.

La jutgessa accepta l'argument ja que "el senyal estableix l'obligació d'aturar-se, no la d'aturar-se i pagar el peatge". "No hi ha motiu per pensar que el recurrent no va respectar el senyal d'aturar-se", ja que se li va lliurar una còpia de la denúncia, assenyala.

A més, segons la magistrada, la resolució sancionadora no identifica el treballador del peatge com a agent de l'autoritat, de manera que en presentar la denúncia contra el conductor "es falta a la veritat". Així mateix, afegeix que la norma que dóna autoritat excepcional i temporal als treballadors per presentar denúncies és "preconstitucional" i "ha de ser aplicada de forma restrictiva". "Al fer-se constar que no hi havia cap situació de perill no s'està davant d'una situació excepcional", indica.

Per tot plegat, Ana Pérez Tórtola, magistrada del Jutjat del Contenciós-Administratiu número 9 de València, conclou que es va vulnerar el procediment legalment establert, cosa que comporta la nul·litat de la sanció i la devolució de la quantitat que s'hagi pagat. A més, imposa a Trànsit els costos del judici, que es va celebrar el passat 30 de maig.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid