La gran majoria d'infants de Balears tendran el curs que ve el català com la seva primera llengua d'escolarització, segons es desprèn dels resultats del procés d'admissió per al període 2013-2014, facilitats per la Conselleria d'Educació i que va publicar dBalears.
Això vol dir que, d'un total de 12.483 alumnes, un 70% dels seus pares i mares han escollit la llengua pròpia de les Illes com a preferent en el procés d'aprenentatge dels fills -el que suposa 8.738 alumnes-. Per contra, un 30 per cent de famílies s'han decantat pel castellà -3.745 alumnes-.
Per etapes, un 71,83% dels alumnes d'educació infantil han triat català i un 28,16% castellà; mentre que un 46,64% d'alumnes de primària han triat català, enfront del 53,35% que ha triat castellà.
El curs passat un 62% d'alumnes de les Illes va triar el català com a primera llengua d'ensenyament, un 13% es va decantar pel castellà i un 25% deixaren l'elecció en mans del projecte del centre.
La preeminència de la llengua catalana es dóna sobretot als centres públics, on un 74,61% d'alumnes l'ha escollit en primer terme. Als centres concertats la cosa canvia, i el castellà és l'idioma preferit per al 59,7% de famílies.
Eivissa, la més castellanitzada
Per Illes, l'opció del català és l'escollida per al 74,5% a Mallorca; un 66,19% a Menorca; un 42,4% a Eivissa i un 60,95% a Formentera. L'opció del castellà ha estat elegida per un 25,47% dels alumnes a Mallorca, un 33,80% a Menorca, un 57,5% a Eivissa i un 39,04% a Formentera.
L’STEI ho valora positivament
L’STEI valora positivament que un 70% dels pares, mares i tutors legals hagin triat la llengua catalana com a llengua d’ensenyament dels seus fills i filles.
Aquest 70%, per al sindicat, expressa que una majoria molt àmplia de les famílies donen suport a la feina feta pels mestres, des de la transició fins ara, per fer una escola en català, arrelada al medi, coherent pedagògicament, amb uns fonaments ben posats on poder construir projectes d’innovació educativa que han fet que els nostres centres tenguin un nivell acadèmic alt i responguin a les necessitats educatives dels infants i joves de les nostres illes.
També afirma que amb aquestes dades, lleis i decrets, la LOMCE, el TIL, duraran el que duri el Partit Popular al govern.