Es diu Juan Manuel Sánchez Gordillo i és sindicalista, independentista andalús, diputat al parlament d'Andalusia i alcalde de Marinaleda, un municipi sevillà situat a La Campiña. Un polític que en la presa de possessió com a diputat a la cambra andalusa va dir aquestes paraules: "Em comprometo a lluitar amb totes les meves forces per subvertir el sistema que produeix atur i corrupció, el sistema capitalista. Em declaro insubmís i em comprometo a donar veu als que no en tenen. Per aquesta nació sense sobirania que és Andalusia. Visca Andalusia lliure!".
Sánchez Gordillo és un alcalde comunista que des de l'any 1979 ha lluitat per "posar dempeus un poder contra el poder, un contrapoder que sabés oposar-se als molts poders que tenia la burgesia i que desgraciadament segueix tenint en la lluita per assolir els drets que als jornalers sempre se'ns havien negat". Un contrapoder que "donés lloc a un poder de classe, un poder que es comprometés fins a les darreres conseqüències amb els treballadors que menys tenien, amb els que els havien robat fins la paraula".
Per això, durant tots aquests anys, Sánchez Gordillo ha creat un poder municipal que ha ocupat la terra amb els jornalers, que ha reclamat habitatges i que s'ha rebel·lat contra les normes que afavoreixen els terratinents però que deixen els desocupats del món rural desemparats. I ho ha aconseguit, per això ara toca estendre aquest model de transformació social que ha arrelat en aquesta petita població andalusa.
Plena ocupació i habitatge per tothom
Quins fruits ha obtingut aquesta política? Plena ocupació i el respecte de l'habitatge com a dret universal. "No ens fa por construir habitatges, tants com siguin necessaris perquè els obrers i els fills dels obrers tinguin assegurat un sostre i per això tampoc ens fa por tenir com a objectiu la plena ocupació que és just el contrari del que té en ment l'imperialisme per a aquesta zona del planeta", s'afirma des de l'Ajuntament de Marinaleda.
A Marinaleda totes les mesures van destinades a promoure l'economia productiva, mentre que l'economia especulativa està prohibida. En aquest poble andalús es pot tenir un habitatge per 15 euros al mes a canvi de no vendre'l ni especular, mentre que una extensa xarxa de cooperatives que abraça tots els sectors de l'economia productiva ha aconseguit que tots els ciutadans de Marinaleda tinguin una feina, i que tothom, tingui la responsabilitat que tingui, cobri 1.200 euros al mes. Els beneficis que aconsegueixen les empreses no s'acumulen sinó que s'inverteixen per crear més ocupació.
Un model que Sánchez Gordillo està estenent a més poblacions andaluses, ara amb l'ocupació d'una finca de 1.200 hectàrees propietat de l'exèrcit a Osuna i que només es fa servir per criar cavalls. L'alcalde ha ocupat la finca perquè vol que sigui productiva i doni feina a més jornalers.
En una recent entrevista a Onda Cero, de les més escoltades segons assegura l'emissora, Sánchez Gordillo defensa que "la terra és de qui la treballa" i que "ha de complir un fi social". Així, denuncia que Andalusia el 2% dels propietaris posseeixen el 50% de les terres cultivables i que el 20% dels grans terratinents s'emporten el 80% dels ajuts de la política agrària comuna, fet que porta a la ruïna el petit camperol. En aquest desgreuge hi té molt a veure la Duquesa de Alba, que per nombre d'hectàrees en propietat s'emporta bona part d'uns ajuts que no necessita.
L'accés a l'habitatge més barat de tota Europa
L'alcade afirma en aquesta entrevista que tenir un sostre per 15 euros al mes "hauria de ser la norma, l'excepcional hauria de ser que es venguin habitatges a canvi de milions d'euros". "Nosaltres què hem fet? Senzillament no especular. Hem comprat sòl rústic molt barat i l'hem fet urbà. S'ha acabat l'especulació del sòl. L'habitatge perfectament pot ser un dret universal com la sanitat o l'educació. Hem abaratit en més d'un 100% l'habitatge", explica, assegurant que "estem davant l'accés a l'habitatge més barat de tota Europa". "I això no és cap miracle, és possible. Si a Marinaleda és una realitat, pot ser-ho a tot arreu".
Segons el polític comunista, "quan fas d'una necessitat humana com és el sostre un objecte d'especulació és quan s'encareix". Per això la seva política es basa simplement en "l'aplicació de la no especulació a l'habitatge". I això es pot fer a tot arreu. Què fa falta? Sánchez Gordillo ho té clar: "Voluntat política, i demà mateix es fan habitatges sense ànim de lucre".
"Aquesta crisi és una gran estafa. Això es diu robatori a mà armada"
Sánchez Gordillo es mostra molt crític amb la crisi. L'alcalde comunista assegura que la crisi "és una gran estafa del capital financer amb les hipoteques escombraria". Una estafa, argumenta, perquè "el BCE no presta directament els diners públics a l'Estat, sinó als bancs. I això es diu robatori a mà armada". "Està pensat pels que manen, hi ha una pèrdua de sobirania. Rajoy no mana, aquí mana el capital financer. No ens rescaten, ens segresten, i ja estem segrestats", assenyala.
L'alternativa: nacionalitzar la banca i els sectors estratègics
Per això, per a Sánchez Gordillo el primer que s'ha de fer per avançar cap a un model social just és nacionalitzar la banca, que sigui pública, i nacionalitzar també les companyies energètiques. "L'energia ha de ser pública perquè és un sector estratègic", diu. També defensa més inversió en serveis bàsics com l'habitatge o les infraestructures i un canvi en el model agrari per tal que l'aliment sigui "un dret i no un negoci". "Des de l'austeritat pràctica i concreta es pot avançar molt", subratlla.
El polític defensa també la gratuïtat de tota l'etapa formativa, des de les escoles bressol fins a la universitat. A Marinaleda una guarderia costa 12 euros al mes, mentre que a Barcelona, per exemple, oscil·la entre els 200 i els 600 euros al mes, i no hi ha places garantides per tothom. Això provoca que "no estiguin a l'abast de totes les famílies. Els nens d'un mileurista no tenen dret a la guarderia. Ha de ser pública i gratuïta", remarca.
Democràcia participativa
El model rupturista implantat a Marinaleda no s'entendria sense una democràcia radical, 100% participativa. Per això a Marinaleda totes les decisions es prenen en les assemblees de barri, on hi participa tothom. "S'ha de tornar el poder real al poble. Ara hi està havent un transvasament de sobirania des de les classes treballadores al capital financer, i això s'ha d'impedir perquè acabarà amb la democràcia", adverteix Sánchez Gordillo.
L'Ajuntament de Marinaleda afirma que "no hi ha projecte d'esquerres sense participació directa del poble, des d'un principi no volíem que la gent anés a votar una vegada cada 4 anys sinó a participar cada dia en tots els assumptes que repercutissin en la seva vida", exposa. D'aquesta manera, s'han creat assemblees, tant generals com de barri, on el poble participa directament de l'elaboració i aprovació dels pressupostos i tot el relacionat amb el poble.
Gira catalana
Aquest mes de juliol Sánchez Gordillo ha portat l'experiència de Marinaleda als Països Catalans. Divendres passat va passar per Tarragona en un acte organitzat per l’Associació Artística-Cultural-Mediambiental Hunab Ku de Vilaseca. Dissabte havia de passar pel CSA “Lo Maset” de Deltebre però es va haver de suspendre la xerrada per l'ocupació a Osuna.
I dijous, més de 300 persones van omplir la Plaça de l'Assumpció de Vilanova i la Geltrú per escoltar Sánchez Gordillo en un esdeveniment organitzat per la CUP. Gordillo va cloure el seu discurs amb "Viva Andalucía Libre! i Visca Catalunya Lliure!" i va posar especial èmfasi en el fet que l'independentisme d’esquerres andalús i català és una proposta revolucionària clau.