Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Immersió lingüística
El TSJC resol: Ensenyament en castellà per qui ho demani

Els 24 magistrats de la sala contenciosa-administrativa posen fi a l'obligació de tots els alumnes de fer l'escola en català

08/03/2012 Llengua
El ple de la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha resolt aquest dijous el recurs presentat pel Govern contra la interlocutòria que exigeix complir la sentència del Tribunal Suprem que obliga a introduir el castellà com a llengua vehicular a l'escola.

Els 24 magistrats que formen aquesta sala han acordat posar condicions a la immersió lingüística, que situava el català com a única llengua vehicular a l'escola, i permetre a les tres famílies que ho van demanar escolaritzar els seus fills en castellà. Això obre la porta a que més famílies castellanoparlants ho demanin. El tribunal acaba així amb l'obligació de tots els alumnes de fer l'escola en català.

La resolució ha estat aprovada amb 21 vots a favor i el vot particular d'un dels magistrats. Convivència Cívica Catalana (CCC) ja ha anunciat que recorreran la decisió al Suprem atès que defena un repartiment del 50-50% entre les dues llengües.

Els magistrats es van reunir dimecres per prendre una decisió però van haver d'ajornar-la fins aquest dijous per manca d'acord. L'acord ha arribat aquest dijous després de quasi cinc hores de reunió.

Somescola.cat es prepara per una sentència desfavorable

Una reunió, la dels magistrats del TSJC, que ha provocat una gran expectació a tot Catalunya, ja que de la seva deliberació en depenia el futur del sistema d'immersió lingüística a l'escola catalana, que queda tocat en part. Ara caldrà veure quina postura emprèn Somescola.cat, la plataforma de referència en la defensa de la immersió. Ahir dijous va anunciar que ja s'estava preparant una resposta col·lectiva en defensa del català als centres d'ensenyament del país si la resolució era negativa.

Fa uns dies que Somescola.cat ha engegat una campanya amb voluntaris que consisteix a trucar els directors de totes les escoles i instituts del país per demanar-los que en el proper consell escolar aprovin l'adhesió al manifest de la Plataforma Somescola.cat, en el qual es dóna suport a l'actual model d'escola catalana. L'objectiu és que el màxim nombre de centres d'ensenyament del país facin pinya amb la societat civil en la defensa d'una escola catalana en llengua i continguts.

Les tres famílies volen 50-50%
 
En acabar la reunió d'aquest dijous, l'advocat de les tres famílies que van presentar la demanda contra la immersió, Ángel Escolano, va explicar als mitjans de comunicació que la resposta que ha de donar el TSJC "és molt fàcil" perquè "les sentències s'han de complir". "La decisió no pot ser una altra que l'execució perquè el TSJC no pot revisar el que ha fet el TS", va dir.

Per ell, el fons de l'assumpte està molt clar i que "les classes han de ser en castellà i català". Escolano va reconèixer que la sentència del TS dóna marge a Ensenyament per decidir en quin percentatge s'introdueix el castellà com a llengua vehicular però va afegir que "en cap cas el castellà pot quedar com a llengua estrangera". Segons ell, però, en aquelles zones on el català estigui "totalment implantat" el castellà i el català s'han de repartir fins al 50% les assignatures per ser ambdues llengües vehiculars, mentre que en altres zones on el català, o el castellà, "estigui en inferioritat s'ha de prioritzar una de les llengües".

Per part del Govern, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, es va reunir dijous amb PSC, ERC, ICV-EUiA, SI i CiU per fer front comú en defensa del català. Tot i així, no van fixar cap resposta unitària i Rigau es va limitar a dir que es posicionarà quan es conegui la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el recurs presentat pel Govern. És més, va assegurar que aquesta trobada no pretenia ser "cap mesura de pressió" ni cap actuació "que pogués interferir" en la decisió dels magistrats i va afirmar que són "totalment respectuosos" amb la deliberació del TSJC.
Valora
Rànquings
  1. Felip VI és rebut amb crits a Paiporta i acaba parlant amb un noi que porta una samarreta neonazi
  2. Poble Lliure promou mocions als ajuntaments per denunciar la gestió del PP de la crisi de la DANA al País Valencià
  3. Reflexions de les causes i efectes d’una DANA
  4. Som República i visca l’Aplec del darrer Diumenge d’Octubre
  5. "Panem et circences..." o bé una actuació criminal davant d'una tragèdia
  6. El Govern empara una psicòloga d’un centre de salut de Reus que es va negar a atendre una usuària que parlava en català
  7. Decidim! exigeix responsabilitats polítiques i penals
  8. L'ANC fa una crida a reprendre el camí a partir de la Declaració de la Independepència
  9. Poble Lliure condemna la gestió d'un govern colonial, capitalista i criminal
  10. USTEC·STEs (IAC) demana un permís per al personal docent i personal d’atenció educativa valencià per poder anar al País Valencià a atendre a les famílies afectades per la DANA.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid