Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
25-M
50.000 persones es manifesten a Palma en defensa del català

Una manifestació massiva defensa la llengua pròpia de les Illes

27/01/2014
Una riuada massiva de gent ha inundat els carrers del centre de Palma aquest diumenge a la tarda per defensar el català a les Illes. Una manifestació que ha estat massiva: unes 50.000 persones han protestat contra la política lingüicida del govern de José Ramón Bauzá en una marxa en què ha estat constant en suport a la vaga de fam de Jubilats per Mallorca.

L'etiqueta de Twitter de la manifestació és #25Msíalallengua ha tret fum durant tota la tarda, amb una mitjana de 800 piulades per hora. A la capçalera de la manifestació, rere la pancarta "Sí a la nostra llengua", hi havia personalitats destacades com Biel Mesquida, Maria del Mar Bonet, Antònia Vicens, Miquel Calçada, Francesc Ribera Titot, Biel Cantader, Jaume Mateu, Gabriel Janer Manila, entre altres.

Poc abans de les vuit de l'horabaixa han arribat al Consolat de la Mar -seu de la presidència del Govern- els primers manifestants, moment en el qual Jaume Mateu, president de l'Obra Cultural Balear (OCB) -organitzadora de la manifestació-, ha fet pública la xifra de 50.000 persones mobilitzades. Tot i així, en el moment de l'arribada dels primers protestants encara hi havia gent que sortia de la Plaça Espanya, punt de partida de la marxa. Aquesta marea humana ha col·lapsat en diverses ocasions els serveis de transport públic de tota l'illa.

Un grup de manifestants del SEPC, amb màscares a favor de la llibertat d'expressió, ha exhibit una pancarta de suport a Jaume Bonet on es podia llegir "Solidaritat amb Jaume Bonet". D'altres pancartes destacades eren "En català, única llengua pròpia de Mallorca", "Volem l'escola en català", "No mos ficau mà a la llengua", etc..

Simó Andreu i Maria del Mar Bonet han estat els encarregats de llegir el manifest. Andreu i Bonet han denunciat la política de Bauzá i li han exigit que retorni al consens en matèria de llengua, que compleixi amb la seva obligació estatutària de treballar en favor de la plena normalització de la llengua catalana a tots els àmbits socials, que no provoqui més crispació ni més conflicte, que retiri el projecte de reforma de la Llei de Funció Pública, que compleixi amb la seva obligació legal de promoure mitjans de comunicació en la nostra llengua i que promogui l’ensenyament en català per tal de garantir un futur de convivència en pau.

"Hem tornat a fer un clam històric a favor de la nostra llengua"

El president de l'OCB, Jaume Mateu, celebra que "hem tornat a fer un clam històric a favor de la nostra llengua". Davant de l'èxit de la convocatòria, Mateu ha argumentat que "la força indestructible que hem congregat ens omple de raons" per exigir al president Bauzá "que ens rebi per transmetre-li la potència de la vostra veu", ja que "ha ignorat més de 12.000 al·legacions a la proposta de modificació de la llei de la Funció Pública, però no podrà ignorar aquesta històrica resposta a les seves escomeses contra la nostra llengua".

La manifestació, "el principi d'una nova actitud en defensa de la llengua"

Mateu ha assegurat que la multitudinària manifestació "no és el final de res, sinó el començament d’una nova actitud en la defensa de la llengua catalana, que és la nostra". En aquest sentit, ha afirmat que "a partir d’ara hem de ser molt més rigorosos i ferms a l’hora de plantar-nos davant de qualsevol greuge o negligència vers la nostra parla". "És l’hora, per tant, dels coratjosos, dels que, en temes de llengua, cultura i país, mai no donen el braç a tòrcer. I en aquesta empresa hi hem de dedicar tots els esforços i tot el coratge", ha sentenciat.

"Mai no podrem retornar-te, Jaume, el que estàs oferint"

Mateu també ha recordat els 25 dies que porta Jaume Bonet en vaga de fam: "No cal dir que tots som en Jaume i que assumim el seu patiment. Que assumim plenament la seva determinació de no claudicar mai i que som capaços de donar-ho tot per Mallorca, per la resta de les illes i pels altres territoris de parla catalana. Mai no podrem retornar-te, Jaume, el que estàs oferint per nosaltres".

Divendres, més d'un miler de persones van donar suport a aquesta manifestació des de Barcelona, i durant els darreres dies l'activitat reivindicativa a les Illes ha estat frenètica, marcada sobretot per la vaga de fam de Jaume Bonet, que porta 25 dies només ingerint aigua. Aquest dissabte Bonet va rebre la visita de la cantautora mallorquina Maria del Mar Bonet i l'escriptor Biel Mesquida.

Desenes d'entitats i organitzacions

La manifestació compta amb un bloc de la campanya “A Mallorca, en català” que rep el suport de diferents entitats locals de l’illa, com Felanitx en Moviment, el Col·lectiu Albaïna (Sóller), l’Assemblea de Joves del Molinar i Xítxeros amb Empenta (Manacor), així com de l’Esquerra Independentista de Mallorca.

Un total de 158 personalitts destacades de la societat civil de les Illes Balears han signat el manifest "Crida ciutadana per la llengua" que es va presentar divendres a Can Alcover-Espai de Cultura. El text dóna suport a les mobilitzacions per la llengua organitzades per diferents col·lectius ciutadans i fa una crida a participar a la manifestació "Sí a la nostra llengua".

Dijous els escriptors Josep Maria Espinàs, Julià de Jòdar i Albert Sánchez-Piñol van donar suport a la iniciativa en una roda de premsa en què es va denunciar "la situació d'apartheid lingüístic que el govern de José Ramón Bauzá practica a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera". I aquest divendres a Can Alcover-Espai de Cultura s’ha presentat el manifest "Crida ciutadana per la llengua" signat per 158 personalitats destacades de la societat civil de les Illes Balears que donen suport a les mobilitzacions per la llengua de diumenge.

Aquest divendres les Assemblees Territorials de Barcelona de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han fet públic el seu suport a les mobilitzacions que es faran a Palma i a Barcelona en defensa de la llengua catalana a les Illes.

La Federació Llull, formada per l’Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià i Òmnium Cultural, també ha fet públic el seu suport a la manifestació que el diumenge 25 de març recorrerà Palma per amb el lema “Sí a la nostra llengua”. L’entitat considera que cal actuar de forma conjunta davant les agressions a la llengua catalana que el Partit Popular està promovent als diversos territoris dels Països Catalans.

El Col·lectiu Albaïna ha donat ple suport a la manifestació ja que considera les actuals rebaixes al coneixement a l'administració de la llengua pròpia, el català, "un atac a la nostra identitat i dignitat com a poble", de manera que "feim una crida a la gent de Sóller i de la resta de Mallorca a acudir a la marxa". El co·lectiu també manifesta el seu absolut suport amb en Jaume Bonet, membre de Jubilats per Mallorca, que des del dia 1 de març realitza una vaga de fam per la llengua.

L’Institut d’Estudis Catalans també ha fet una nota conscient de les greus conseqüències que les mesures legislatives anunciades pel Govern actual de les Illes Balears poden comportar per al futur de la llengua catalana. Al comunicat expressa el seu suport al Moviment per la Llengua, que compta amb l’adhesió de personalitats i entitats nombroses i representatives de sectors molt diversos de la societat de les Illes Balears.

També la CAL i la CUP hi han donat el seu suport ja que segons la formació independentista en els darrers mesos l’ofensiva contra la llengua s’ha multiplicat arreu dels Països Catalans. "Les retallades, junt amb la voluntat d’extermini lingüístic per part dels estats espanyol i francès, han posat en escac el català", assevera.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid