Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi Ambient
S'aixequen les primeres veus contra l'Eurovegas al delta del Llobregat

El rebuig ecologista a aquesta idea, que dóna suport el govern d’Artur Mas, es basa en raons econòmiques, legals, ambientals i socials. En aquesta línia s'han començat a recollir signatures a través d'Internet.

24/02/2012 Territori
Salvem Oliveretes i totes les entitats agrupades a SOS Delta del Llobregat, encapçalades per El grup ecologista Les Agulles–Ecologistes en Acció del Baix Llobregat, mostra la seva gran preocupació per l’interès de la Generalitat en aquest projecte del multimilionari nord-americà Sheldon Adelson, que en cas de fer-se realitat significaria no només aixecar una “nova ciutat” a la comarca sinó crear una illa fora de la llei.

Aquestes entitats, celebren que alguns alcaldes dels terrenys oferts per la Generalitat hagin mostrat dubtes com el de Gavà o el seu rebuig total al projecte, del Prat, i els encoratja a mantenir una postura de fermesa per evitar que es distorsioni un model urbà relativament equilibrat. En els propers dies, Ecologistes en Acció remetrà una carta als Alcaldes del Delta del Llobregat demanant-los un pronunciament clar contra el projecte. També s'ha cmençat una recollida de signatures per internet en contra del projecte.

El rebuig ecologista a aquesta idea, que dóna suport el govern d’Artur Mas, es basa en raons econòmiques, legals, ambientals i socials


Econòmiques


Pels ecologistes, "les administracions (central i autonòmica) han picat a l’ham dels hipotètics llocs de treball que es crearien, i semblen disposades a acceptar el “tot s’hi val” per aconseguir la inversió".

Consideren que en comptes d’un model d’economia productiva, basat en la innovació, la qualitat de l’ocupació i l’equilibri ambiental, Eurovegas significa explotació de les persones, foment de negocis especulatius i diner negre i especulació urbanística. "És a dir, la mateixa fòrmula que ens ha portat a la crisi actual, al desmantellament del teixit productiu del país i a l’accelerada erosió de l’Estat del Benestar. Una illa de vici, especulació blanqueig de diners i prostitució, on vindria el diner negre d’uns quants magnats sense escrúpols per “rentar-lo” en un negoci tan tèrbol com aquest".

A més a més, diuen que l'Estat Espanyol hauria d’avalar un préstec de 25.000 milions d’Euros que es demanaria al Banc Europeu d’Inversions, "amb el risc que això representa per a l’economia nacional". remarquen.

Legals

La Generalitat i l’Estat haurien de modificar fins a 30 lleis per a permetre el projecte especulatiu d’Eurovegas. En aquest punt assenyalen que es crearia un “país sense llei”, on no existirien els drets laborals, les obligacions fiscals o les condicions sanitàries de la resta de l’Estat. "Una mena de “maquila”, zona franca sense llei com les que hi ha a l’Amèrica Central i del sud. Estem per acabar amb els paradisos fiscals, no per a crear-ne de nous!!"

Pensen que sota aquests paràmetres, se saltarien "totalment la planificació urbanística i territorial, imposar al municipi escollit un projecte totalment inacceptable i vulnerant l’autonomia municipal".

Ambientals

El Baix Llobregat és una de les comarques catalanes més densament poblades i urbanitzades de Catalunya i d’Europa. El Delta del Llobregat ha patit una terrible transformació en el darrer segle que l’ha aportat a que, avui, prop del 50% de la seva superfície sigui ja artificial, el que vol dir que s’han perdut les seves funcions ambientals i agrícoles que són tant estratègiques per a l’àrea metropolitana.

Urbanitzar unes altres 200 o 400 ha, sigui per aquest o per un altre projecte, ho consideren inassumible des d’un punt de vista ambiental, i passa la “ratlla vermella” de l’equilibri territorial. “Les ciutats no poden seguir creixent com un càncer, sense límit”, han dit els ecologistes, perquè el territori és un recurs limitat. I necessiten els espais lliures per a les funcions productives, ambientals (fauna, flora, ecosistemes), paisatgístiques, d’educació i de lleure.

També manifesten que les agressions no serien únicament per la urbanització directa de les 200 ha. També hi hauria unes altres 150 ha que es convertirien en 3 camps de golf veritables deserts de diversitat biològica), i caldria construir noves infraestructures o ampliar les actuals.

Els presumptes beneficis en llocs de treball tindrien un elevadissim cost socials

Es pretén deixar sense efecte la Llei d’estrangeria perquè Seldon pugui portar treballadors d’altres països, amb menys drets laborals dels que tenim aquí, el personal contractat ho seria en condicions de precarietat total ja que no estaria emparat per la legislació laboral. L’empresari exigeix no haver de tributar a la Seguretat Socialsegons els ecologistes

I no es pot obviar que quest tipus de negoci porta associat un auge de la prostitució I la instal·lació de màfies de tot tipus, remarquen.

CiU i el PP eviten que l'Ajuntament de Barcelona s'oposi a l'Eurovegas

L'Ajuntament de Barcelona ha tombat avui la proposició del PSC que instava el consistori a oposar-se a la instal.lació del gran complex Eurovegas a l'entorn de la ciutat. El PSC només ha rebut el suport d'ICV-EUiA. CiU i PP han votat en contra de la proposició.

Unitat per Barcelona- ERC s'ha abstingut en considerar que no es pot votar un projecte que només coneixen "pels diaris", on les "xifres no quadren " i que, a més, primer s'hauria de votar en el municipi afectat.

Per la seva banda, el portaveu del govern, Francesc Homs, manifesta que no s'incomplirà la llei per dur el projecte al Baix Llobregat, però no ha assegurat una rebaixa legal. "No podem mirar només en termes de què cedim, sinó de què guanyem, en el moment que perds més que guanyes no val la pena", ha manifestat, per afegir que ningú entendria que amb la que està caient ens dediquéssim a ser llepafils". El portaveu ha considerat que "la cultura del no ens porta a la ruïna com a país".

Un indret desitjat, abans era el Barça, després l'Ajuntament i ara l'Eurovegas

LAjuntament de Viladecans encara promou el projecte "Parc del Delta de Viladecans" just al altre costat de l'autovia de Castelldefels on es volia fer el Barça Parc.

Aquest projecte projecte vol convertir 217 hectàrees actualment espais naturals i agrícoles, al voltant del Camí de les Fili­pines, just al altre costat de l'autovia de Castelldefels on es volia fer el Barça Parc, i construir equipaments comu­nitaris (152 ha.) i  zona d’instal·lacions turístiques i de lleure (5,7 ha. dedicades al comerç, 12,7 ha. a hotels, i 13,7 ha. al sector terciari).

Les dades del projecte de les Vegas:

  • entre 350 i 600 hectàrees en total (de 35 a 60 milions de metres quadrats)
  • 36.000 llits en 12 hotels
  • 6 megacasinos
  • 18.000 màquines escura-butxaques
  • 3 camps de golf
  • un auditori, un estadi, zones comercials...
Valora
Rànquings
  1. Ha mort Núria Vidal de Llobatera i Pomar, lluitadora antifranquista i ecologista
  2. Les queixes lingüístiques ateses per Plataforma per la Llengua augmenten prop d’un 500 % en vuit anys
  3. Presentació del projecte "Rutes de la Llibertat" a Vilamaniscle (Alt Empordà)
  4. El veïnat del conegut Bloc Papallona de l’Eixample s’organitzen amb el Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya (SHSC)
  5. Conclusions de les Jornades "Biogàs, la bombolla inflamable"
  6. 39è Aniversari de la mort de l'independentista i comunista Quim Sànchez
  7. Indignació per la visita dels borbons a Catarroja
  8. El lliurament dels premis Princesa de Girona 2025 es farà al Gran Teatre del Liceu de Barcelona
  9. 13 anys que ens va deixar Josep de Calassanç Serra "Cala"
  10. La Marea Blanca en relació a les declaracions Parlament Honorable Consellera Olga Pané
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid