L'alcalde de la població Font-Romeu ha anunciat que l'ajuntament enviarà unes cartes al president de la República francesa i al monarca del Regne d'Espanya “per denunciar el Tractat dels Pirineus". Recordem que el 1998 anys les poblacions cerdanes dels Angles i Eina també van fer portar a terme una denúncia similar en relació al Tractat dels Pirineus i la situació de desemparament que viuen aquestes petites poblacions nord-catalanes sota administració francesa.
Jean-Louis Demelin, l'alcalde d'aquesta localitat, ha posat la injustícia històrica i l'arbitrarietat de la partició de Catalunya sobre la taula. Vol que aquesta població torni a formar part de l'administració catalana del nord. Demelin ha explicat que el territori del municipi “és el mateix que el de Llívia i hauríem hagut de ser considerats igual”.
Ta i com recorda un article al diari El Punt Avui aquest municipi sota domini francès és el resultat de la fusió, l'any 1822, dels antics municipis d'Odelló i Vià. El nom de Font-romeu prové de la font de l'ermita, on es venera una verge negra com a Montserrat.
En aquest sentit, l'argument de pes per portar a terme aquest posicionament es resumeix amb l'expressió de Demelin, “França ens té oblidats”.
L'article sobre Font-romeu aparegut a El Punt Avui també explica que l'Ajuntament ha construït un nou grup escolar per valor de quatre milions d'euros i el ministeri francès de l'educació ha anunciat la supressió de llocs de mestres pel municipi. Segons els portaveus dels pares d'alumnes “poc a poc estan provocant la desertificació de Cerdanya i Capcir, ningú vindrà o s'hi quedarà a viure si tanquen les escoles”. El ple municipal de dimarts al vespre es farà al ras, davant la nova escola. La població està convocada a assistir-hi malgrat que les previsions meteorològiques anuncien temperatures de més de 10 graus sota zero.
Cal recordar que a llarg de la història no ha estat el primer cop i pel mateix motiu que s'ha realitzat aquesta sol·licitud. El 1931 un grup de municipis de la Catalunya Nord es plantejaven sol·licitar la seua adhesió a la "república catalana" d'en Macià (com veureu a la fotografia). Malauradament, Macià va abandonar abans la "república catalana".