Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Retallades laborals
El govern espanyol congelarà el salari mínim

El salari mínim de l'Estat no només és un dels més baixos d'Europa sinó que no ha pujat en els darrers anys

28/12/2011 Laboral
El govern espanyol congelarà el salari mínim interprofessional (SMI) per al 2012 i es mantindrà en 641,40 euros mensuals, un dels més baixos d'Europa i el més baix de la UE-15 només per sobre de Portugal. La mesura s'aprovarà al Consell de Ministres de demà.

L'SMI va pujar menys d'un 4% entre el 2001 i el 2009, i només va experimentar pujades de l'1,5% i de l'1,3% el 2010 i el 2011 enfront dels creixements de l'IPC del 1,8% i del 3,3 % en aquests anys. El resultat ha estat un retrocés real del poder de compra del 0,3% el 2010 i del 2% aquest any.

Justament ahir el president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Joan Rosell, va assenyalar que està "molt a prop" d'arribar a acord abans de Reis amb els sindicats UGT i CCOO en alguns temes de reforma laboral.

El salari mínim no només és un dels més baixos d'Europa sinó que no ha pujat en els darrers anys. A mitjans de desembre, els sindicats van enviar una carta al llavors ministre de Treball, Valeriano Gómez, perquè el salari mínim recuperés el poder adquisitiu perdut el 2010 i 2011 i el mantingués el 2012. El nou executiu però, ha fet tot el contrari.

El més baix de la UE

L'estat espanyol presenta els pitjors indicadors en aquesta matèria a nivell europeu. Entre els estats de l'antiga UE-15, tan sols Portugal disposa d'un salari mínim interprofessional més baix que el de l'estat espanyol, el qual es queda ben lluny de la mitjana europea, com el de la Catalunya Nord, que és de 1.343'77 euros al mes.

Marc català de relacions laborals

Per tot plegat, la Intersindical-CSC ha demanat en reiterades ocasions competència per als Països Catalans per tal de marcar el seu SMI, i ha demanat la transferència de totes les competències i mecanismes necessaris per poder fer front a la pobresa i garantir "salaris dignes per les classes treballadores". En aquest sentit, la Intersindical-CSC considera que per actualitzar l'SMI caldria seguir "les recomanacions de l'Organització Internacional del Treball (OIT) i del Parlament Europeu i ser l'equivalent al 60% del salari mig, el que en el cas català es traduiria en uns 1.100 euros mensuals".

Cal recordar que els successius governs espanyols han promès en diverses ocasions situar l'SMI en els 800 euros abans del 2012, unes xifres molt inferiors a les que es dónen en d'altres estats i allunyades dels objectius de la Carta Social Europea en la que precisament s'apunta en la necessitat d'incrementar l'SMI fins al 60% del salari mig.

El 65% dels assalariats ja cobra menys de 1.000 euros al mes


Gairebé 6 de cada 10 persones assalariades al conjunt de l’estat espanyol perceben menys de 1.282,80 euros bruts al mes, la qual cosa situa els seus ingressos per sota de la barrera del mileurisme després de pagar impostos i cotitzacions socials. Una situació que s'agreuja a casa nostra. Als Països Catalans del sud de l'Albera, són prop de 7 de cada 10 els treballadors que cobren menys de 1.000 euros al mes.

Quasi 1,3 milions d'aturats als Països Catalans


El nombre de persones desocupades a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) de novembre ha tornat a fixar un nou sostre històric amb 615.669 desocupats a Catalunya, tot i que l'augment de la desocupació en relació amb l'octubre només ha augmentat en 111 persones, la xifra més baixa que s'ha registrat des que hi ha series històriques registrades per autonomies al ministeri de Treball. En el conjunt dels Països Catalans l'atur afecta 1.245.919 persones, sense comptar la Catalunya Nord i la Franja de Ponent.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid