Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El 80% de països del món reconeixen l'estat palestí, però els que s'hi oposen remenen les cireres

El 80% dels estats del món estan a favor de reconèixer l'estat palestí. Per contra, els que s'hi oposen -entre els quals hi ha els Estats Units- compten amb el 75% dels recursos econòmics del món.

Ho revela un mapa interactiu elaborat pel The Guardian que constata que els països que s'oposen a reconèixer la sobirania palestina, encapçalats per Israel, formen part de l'eix Occidental: EUA-UE-Japó-Austràlia-Canadà-Mèxic, als quals se sumen algun dels seus aliats incondicionals a l'Amèrica llatina (Colòmbia) o altres suports puntuals.

21/09/2011 17:53 Internacional

A favor hi ha la resta del món: l'Est d'Europa (part de la UE), Noruega (apareix mal al mapa de The Guardian), Àsia gairebé completa -inclòs l'Orient Mitjà i Turquia- Llatinoamèrica, Amèrica Central i gairebé la totalitat de Àfrica.

El president de l'ANP, Mahmud Abbas, presentarà aquest divendres al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, la seva petició unilateral de reconeixement de Palestina com a estat independent; el 194è estat de l'ONU. Un reconeixement que l'Assemblea General comença a debatre aquest mateix dimecres.

Els 15 membres del Consell de Seguretat hauran de pronunciar-se i decidir si donen el vistiplau a la petició d'Abbas. Això requereix que hi hagi una majoria favorable de nou membres i cap veto dels cinc permanents (Estats Units, Regne Unit, França, Rússia i Xina), cosa que sembla impossible després que Washington hagi assegurat que bloquejarà aquesta petició per no considerar-la la millor via per reconèixer l'estat palestí. I és que l'administració nord-americana treballa des de fa mesos per evitar la votació i no haver de recórrer al seu poder de veto al Consell de Seguretat per bloquejar l'adhesió d'un estat palestí.

Obama podrà vetar doncs l'admissió de Palestina a les Nacions Unides com un estat membre de ple dret, ja que per a això és necessari el vot afirmatiu dels 5 membres permanents del Consell de Seguretat. Amb tot, dependrà de l'Assemblea General el reconeixement de Palestina com a estat, fet pel qual es necessita majoria simple. Així, el rang de Palestina s'elevaria a "observador estatal", igual com succeeix amb El Vaticà i com succeïa amb Suïssa fins fa pocs anys. Un total de 126 estats han reconegut l'estat Palestí i és molt probable que votin a favor d'aquesta segona petició. Un estatus que permetria a Palestina adherir-se als tractats internacionals i convencions de l'ONU amb valor jurídic i respecte al dret internacional, encara que no tindria vot a l'ONU.

Per saber-ne més:

La lluita de Palestina per esdevenir el 194è estat de l'ONU 

Rànquings
  1. Felip VI és rebut amb crits a Paiporta i acaba parlant amb un noi que porta una samarreta neonazi
  2. Poble Lliure promou mocions als ajuntaments per denunciar la gestió del PP de la crisi de la DANA al País Valencià
  3. Reflexions de les causes i efectes d’una DANA
  4. Som República i visca l’Aplec del darrer Diumenge d’Octubre
  5. "Panem et circences..." o bé una actuació criminal davant d'una tragèdia
  6. El Govern empara una psicòloga d’un centre de salut de Reus que es va negar a atendre una usuària que parlava en català
  7. Decidim! exigeix responsabilitats polítiques i penals
  8. L'ANC fa una crida a reprendre el camí a partir de la Declaració de la Independepència
  9. Poble Lliure condemna la gestió d'un govern colonial, capitalista i criminal
  10. USTEC·STEs (IAC) demana un permís per al personal docent i personal d’atenció educativa valencià per poder anar al País Valencià a atendre a les famílies afectades per la DANA.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid